ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Από τα Γιάννενα στη Ρόδο για αρχαιοκάπηλο (βίντεο)

Μέχρι τη Ρόδο έφτασαν αυτή τη φορά αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, οι οποίοι, αξιοποιώντας πληροφορίες του ιδιωτικού ερευνητή Γιώργου Τσούκαλη, συνέλαβαν το μεσημέρι του Σαββάτου έναν ιδιοκτήτη εστιατορίων για κατοχή προς περαιτέρω διάθεση αντικειμένων μεγάλης ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας.

Σε έρευνα στο σπίτι του 56χρονου επιχειρηματία, με τη συνδρομή και αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν άνω τμήμα μαρμάρινης επιτύμβιας στήλης με ανάγλυφη μορφή, 81 διάφορα αντικείμενα (ειδώλια, αγνύθες, λυχνάρια, μυροδοχεία, φιαλίδια, αγγεία, υδρεία, σκάνθαρος, αμφορέας, κ.α.) και 47 νομίσματα.
Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με γνωμάτευση αρμόδιας αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και ανάγονται στη μυκηναϊκή, κλασσική, ελληνιστική και βυζαντινή περίοδο.
Σε βάρος του κατηγορούμενου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ τα κατασχεθέντα αντικείμενα θα αποσταλούν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου για περαιτέρω εξέταση, εκτίμηση και φύλαξη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαν δημοσιευτεί πριν ακόμη εκδοθεί το επίσημο δελτίο τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου, πριν απόό έξι μήνες μια άγνωστη πληροφοριοδότης ενημέρωσε το γραφείο του Γιώργου Τσούκαλη για την ύπαρξη αρχαίων αντικειμένων, τα οποία είχε στην κατοχή́ του επιχειρηματίας στη Ρόδο με σκοπό να τα προωθήσει παράνομα στην αγορά του εξωτερικού.

International Action Art 127 αρχαιότητες σημαντικής αξίας παραδόθηκαν στην Πολιτεία μετά από έρευνες 6 μηνών…αισίως φθάσαμε στις 16.537 που παραδώσαμε στα τριάντα χρόνια που παίζουμε σκάκι με τους αρχαιοκάπηλους….συνεχίζουμε….πολλά ευχαριστώ στο Γ.Σ και Petros Goniotakis !!!!

Gepostet von Γεωργιος Τσουκαλης am Samstag, 12. September 2020

Ο ιδιωτικός ερευνητής, ο οποίος είναι γνωστός για τη δράση του κατά της αρχαιοκαπηλίας, φίλτραρε τις πληροφορίες και σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων, με την οποία έχει συνεργαστεί σε πολλές ανάλογες περιτώσεις, προχώρησαν σε επαλήθευση των στοιχείων.
Το βράδυ της Παρασκευής πολυμελής ομάδα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων μετέβη στη Ρόδο, όπου, σε συνεργασία με τον Γιώργο Τσούκαλη και συνεργάτες του, ξεκίνησαν έρευνες για τον εντοπισμό του αρχαιοκάπηλου σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου.

Σχετικά άρθρα

«Κλεμμένες αρχαιότητες, λαοί χωρίς μνήμη»

Γεωργία Χαλάτση

Δράσεις ευαισθητοποίησης κατά της αρχαιοκαπηλίας

Συλλήψεις για παρεμπόριο