ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Οργή στο Ζαγόρι για την κλοπή με δράστη 17χρονο πρόσφυγα

Οργή και αγανάκτηση έχει προκαλέσει στους κατοίκους των Ασπραγγέλων και όχι μόνο η κλοπή από το καφενείο του χωριού, με δράστη έναν ανήλικο από τη δομή φιλοξενίας προσφυγόπουλων, που λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό σε ξενοδοχειακή μονάδα στη θέση Άγιος Αθανάσιος.

Ο 17χρονος από την Αλγερία κατηγορείται ότι διέρρηξε την πόρτα του καφενείου το βράδυ της Παρασκευής και έκλεψε πακέτα τσιγάρων και το χρηματικό ποσό των 350 ευρώ. Στη συνέχεια επέστρεψε στη δομή, όπου τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν μετά τα μεσάνυχτα αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Ζαγορίου, που είχαν ειδοποιηθεί για την κλοπή. Στο πλαίσιο της έρευνας βρέθηκαν τα κλοπιμαία και αποδόθηκαν στον ιδιοκτήτη του καταστήματος.
Σε μία σειρά από ενέργειες προτίθενται να προχωρήσουν ο δήμος Ζαγορίου και η Ένωση Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου, που αντιδρούν στη λειτουργία της δομής στην περιοχή και είχαν προειδοποιήσει για τους κινδύνους. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν σκέψεις για κατάθεση μήνυσης και σε βάρος των υπευθύνων για πλημμελή φύλαξη και εποπτεία των ανήλικων, ενώ θα υπάρξει και νέα επίσκεψη στην Εισαγγελέα, η οποία ήδη είχε ενημερωθεί για τις ανησυχίες τους. Μάλιστα, σε περίπτωση που και αυτή τη φορά δεν υπάρχει κάποια παρέμβαση, δηλώνουν διατεθειμένοι να φτάσουν μέχρι τον Εισαγγελέα Διαφθοράς.
Από την πλευρά της ΕΤΕΖ γίνονται κινήσεις και σε πολιτικό επίπεδο. Μετά την ερώτηση για το θέμα που κατέθεσε η «Ελληνική Λύση», υπήρξε και συνάντηση με τον πρόεδρό της Κυριάκο Βελόπουλο, ενώ άμεσα θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής με τον Νότη Μηταράκη και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Σε κοινή τους ανακοίνωση με αφορμή το περιστατικό, η Ένωση Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου, η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων και η Ομοσπονδία Ενοικιαζόμενων Δωματίων Ιωαννίνων επαναλαμβάνουν ότι τουρισμός και μεταναστευτικό δε συμβαδίζουν. «Για ακόμη μια φορά διαπιστώνουμε την προχειρότητα που διέπει την εγκατάσταση και λειτουργία της δομής φιλοξενίας και ένταξης των ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών στους Ασπραγγέλους. Από την αρχή είχαμε αφενός επισημάνει την αδυναμία ένταξης αυτών των ανθρώπων στον κοινωνικό ιστό του Ζαγορίου λόγω αντικειμενικών δυσκολιών (απουσία ανθρώπινου δυναμικού, υπηρεσιών υγείας, δραστηριοτήτων κ.ά.), αφετέρου οι κυβερνώντες αγνόησαν την αρνητική βούληση της πλειοψηφίας των κατοίκων και των επιχειρηματιών στην εγκατάσταση αυτή», αναφέρουν στην ανακοίνωση και προσθέτουν: «Οι εν λόγω πράξεις, όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, προξενούν ζημιά στην εικόνα και στην ασφάλεια της περιοχής, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο το άσχημο κλίμα που έχει δημιουργηθεί, δυσφημώντας έναν από τους πιο γνωστούς τουριστικά προορισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».

Σχετικά άρθρα

Τον Μάιο η UNESCO στο Ζαγόρι

Γεωργία Χαλάτση

Μία επιβράβευση και οι… σκληρές πραγματικότητες για το Ζαγόρι

Μεγάλη ευθύνη πέρα από τεράστια ευκαιρία