ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αποζημίωση αγροτών από επιδρομές αγριόχοιρων ζητά ο Αμυράς

Την αποζημίωση καλλιεργειών μη προστατευόμενων περιοχών από επιδρομές αγριόχοιρων ζητά με κοινοβουλευτική παρέμβασή του ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αμυράς, καταθέτοντας Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη.

Ο βουλευτής επισημαίνει το μέγεθος των καταστροφών που επιφέρει το φαινόμενο του ανεξέλεγκτου υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων σε αγροτικές καλλιέργειες και σοδειές, και την αδυναμία αποζημίωσης των αγροτών παραγωγών από την Πολιτεία, που στον τομέα αυτό εκφράζεται από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α). Ο υφιστάμενος σχεδιασμός των αποζημιώσεων αφορά κυρίως σε θεομηνίες, αλλά και ζημιές από αρκούδες ή λύκους. Σε ζημιές από αγριογούρουνα καλύπτει μόνο τις περιοχές όπου προστατεύονται από τη συνθήκη RAMSAR (υγροβιότοπους), με ανώτερο ύψος ανά αγροτεμάχιο το 80% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής του αγροτεμαχίου που ζημιώθηκε.
Ο Γιώργος Αμυράς ζητά να επανεξεταστούν οι όροι ασφάλισης στον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής (αρ. αποφ. 157502 ΦΕΚ 1668/Β/27-7-2011) του ΕΛ.Γ.Α. και να εισαχθούν βελτιωμένες ρυθμίσεις με την ένταξη νέων ασφαλιστικών κινδύνων που θα καλύπτουν και τις επιδρομές αγριόχοιρων σε καλλιέργειες μη προστατευόμενων περιοχών.

Σχετικά άρθρα

Συντονιστής για την ανάπλαση των καμένων περιοχών ο Γ. Αμυράς

Νικητής από την καραμπόλα εδρών ο Ν. Έξαρχος – Εκτός Βουλής ο Γ. Αμυράς

Περιβαλλοντικοί «διαξιφισμοί» σε προεκλογικό φόντο