ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πρώτα αυτοπεριορισμός και μετά επιστροφή στα σχολεία

Η επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου ήταν το «βαρόμετρο» για την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για έναρξη των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου τελικά, αντί μιας εβδομάδας νωρίτερα, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.

Οι επιστροφές των ταξιδιωτών είναι το τελευταίο διάστημα η πηγή των περισσότερων ανησυχιών για διασπορά του ιού στις κοινότητες, κυρίως από ασυμπτωματικούς. Με δεδομένα τα στοιχεία που δείχνουν ότι δεν έχει επιστρέψει από τις διακοπές το σύνολο των εκδρομέων, κάτι το οποίο ανέφερε τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, όσο και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η κυβέρνηση πρόκειται να αξιοποιήσει τις δύο εβδομάδες που απομένουν, προκειμένου να δει την πορεία των κρουσμάτων στην χώρα.

Ιδίως στην Αθήνα, μέχρι τις 31 Αυγούστου, με βάση την ανάλυση δεδομένων κινητικότητας του πληθυσμού –από τα διόδια, τις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές μεταφορές, καθώς και τις αστικές συγκοινωνίες – φαίνεται ότι περίπου το 85% των κατοίκων της πρωτεύουσας επέστρεψαν στην πόλη.

«Καλούμε λοιπόν όλους τους γονείς να επιστρέψουν με τα παιδιά τους στο σπίτι και να φροντίσουν, για το καλό όλης της οικογένειας, να μείνουν ασφαλείς περιορίζοντας τις επαφές τους με την ευρύτερη κοινότητα για τις επόμενες μέρες μέχρι την έναρξη των μαθημάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Άλλωστε, όπως είπε και η υπουργός, το σχέδιο για τη λειτουργία των σχολείων θα βρίσκεται σε συνεχή επανεξέταση και επικαιροποίηση, ανάλογα με τις εισηγήσεις των ειδικών λοιμωξιολόγων.

 

Αυξημένα μέτρα

Τα σχολεία θα λειτουργήσουν με όλους τους μαθητές, όπως επανέλαβε η κ. Κεραμέως, αλλά με αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης.

Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους και θα διανεμηθεί δωρεάν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων. Ειδικότερα, προβλέπεται η παροχή δύο υφασμάτινων μασκών ανά παιδί και έχουν δοθεί προδιαγραφές για να έχει καλύτερη εφαρμογή στο πρόσωπο, πυκνή ύφανση αλλά λεπτή ίνα για να είναι πιο άνετη για τα παιδιά.

«Το υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο για τη νέα σχολική χρονιά. Έχουμε ήδη ολοκληρώσει προσλήψεις αναπληρωτών και προσωπικού νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Τα βιβλία έφτασαν στα σχολεία εγκαίρως» τόνισε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Παιδείας.

Σε ότι αφορά στα μέτρα, αυτά περιλαμβάνουν ενημέρωση και οδηγίες από τον ΕΟΔΥ που θα σταλούν στα σχολεία, ενώ γιατροί θα τα επισκέπτονται για να εξηγήσουν τα μέτρα στα παιδιά και να τους δώσουν συμβουλές για την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.

Επίσης, θα υπάρχουν αντισηπτικά  και σχολαστικό καθαρισμός στα σχολεία με μέριμνα της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα ενισχυθεί το ολοήμερο, θα γίνονται διαφορετικά διαλείμματα ανά τάξη και δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ, δεν θα πραγματοποιούνται οι σχολικές εκδρομές (επισκέψεις σε μουσεία και περίπατοι ανά τμήμα, ενώ το πρόγραμμα της γυμναστικής, μουσικής και εργαστηρίων θα προσαρμοστεί κατάλληλα και θα λαμβάνονται μέτρα απολύμανσης του εξοπλισμού.

Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε και στο θέμα του παγουριού, για το οποίο επικρίθηκε, λέγοντας πως στόχος είναι η προστασία της υγείας των παιδιών και ταυτόχρονα του περιβάλλοντος.

Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται παιδιά με γνωσιακή, αναπτυξιακή ή ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς και με σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό ή άλλο νόσημα που τα εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους

 

Τι ισχύει για τις απουσίες

Η απουσία μαθητών και εκπαιδευτικών δικαιολογείται εάν ο ίδιος ή μέλος της οικογένειάς του νοσεί από covid – 19 ή αν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, όπως ορίζεται από την Επιτροπή και το υπουργείο Εσωτερικών.

Παράλληλα, προβλέπεται σύγχρονη διδασκαλία και παρακολούθηση μαθήματος εξ αποστάσεως για όσους μαθητές και εκπαιδευτικούς έχουν ειδικό λόγο απουσίας από το σχολείο, ενώ θα δοθούν επιπλέον πιστώσεις για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς για την παροχή δια ζώσης ή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

Σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος κοροναϊού, όπως είπε η κ. Κεραμέως, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, θα υπάρχει κλείσιμο του τμήματος και ιχνηλάτηση.Παράλληλα, θα οριστεί υπεύθυνος διαχείρισης κρούσματος εντός κάθε σχολικής μονάδας.

 

Ενίσχυση από το υπουργείο Εσωτερικών

Στην ομαλή λειτουργία των σχολείων συμβάλλει και το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο μέσω της ΚΕΔΕ θα προμηθεύσει όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς με μάσκες.

Ακόμη, όπως ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος, το δεύτερο μέτρο είναι η πλήρης στελέχωση με προσωπικό καθαριότητας σε όλη την επικράτεια, ώστε 5000 εργαζόμενοι με πλήρες ωράριο και 4474 με μειωμένο ωράριο, να ριχτούν άμεσα στη μάχη για να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες της εποχής μας.

Το τρίτο αφορά τις δαπάνες μεταφοράς μαθητών, καθώς θα διατεθούν κονδύλια ύψους 175 εκ. ευρώ προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση 240.000 μαθητών στα σχολεία.

Τέλος, 128 εκ. ευρώ θα δοθούν μέσω των ΚΑΠ για τις ανάγκες επισκευής και συντήρησης των σχολικών κτιρίων μέσω των σχολικών επιτροπών.

Παράλληλα, υπενθύμισε πως το  ΥΠΕΣ μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» δίνει τη δυνατότητα στους δήμους για προγράμματα αντισεισμικής προστασίας,  όπως επίσης αναπλάσεων και διαμόρφωσης αύλειων χώρων, καθώς και ειδικό πρόγραμμα κατασκευής νέων σχολείων.

Όσον αφορά τα κυλικεία, θα λειτουργήσουν κανονικά με προμήθεια και διάθεση μόνο σφραγισμένων και προσυσκευασμένων υλικών.

Σχετικά άρθρα

Σε πλήρη εξέλιξη τα έργα αναβάθμισης των σχολικών μονάδων

Δεν επιφέρουν αλλαγές οι εκλογές

Από τα σχολεία ξεκινούν οι προσεισμικοί έλεγχοι