ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με όλους τους μαθητές, αλλά άγνωστο το πώς

Την επαναλειτουργία των σχολείων με όλους τους μαθητές, αλλά με αυξημένα μέτρα προστασίας προγραμματίζει το υπουργείο Παιδείας και αυτό διαμηνύεται πλέον σε όλους τους τόνους, βάζοντας φρένο σε άλλα σενάρια.

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη, και ο υφυπουργός Βασίλης Διγαλάκης συμμετείχαν σε τηλεδιάσκεψη με τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού, αντικείμενο της οποίας ήταν η συνέχιση της προετοιμασίας της λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών που είχε ξεκινήσει προ μηνών, προκειμένου –όπως είχε ήδη ανακοινωθεί από την ηγεσία του Υπουργείου– να επικαιροποιηθεί η προετοιμασία και υπό το φως των πιο πρόσφατων επιδημιολογικών δεδομένων της πανδημίας στη χώρα μας.
Μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής, προγραμματίζεται η επαναλειτουργία όλων των σχολικών μονάδων να πραγματοποιηθεί σε πλήρη σύνθεση (δηλ. με όλους τους μαθητές) και με αυξημένα μέτρα προστασίας (όπως εκτεταμένη χρήση της μάσκας, διαφορετικά διαλείμματα μαθητών κ.ά.). Λεπτομέρειες σχετικά με την επαναλειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες και θα ανακοινωθούν συνολικά από το υπουργείο.
«Η επικοινωνία μας με το Υπουργείο Υγείας και τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID19 είναι διαρκής με στόχο τη συνεχή επικαιροποίηση και προσαρμογή της εκπαιδευτικής διαδικασίας στις ιδιαίτερες συνθήκες που διανύουμε. Όπως το προηγούμενο διάστημα, έτσι και τώρα, οι εισηγήσεις των ειδικών είναι αυτές που μας καθοδηγούν για τις αυξημένες προφυλάξεις και τα μέτρα διασφάλισης της δημόσιας υγείας όπου και όταν αυτά απαιτούνται. Το αμέσως επόμενο διάστημα και μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές συζητήσεις με την Επιτροπή, το υπουργείο θα ανακοινώσει το πλήρες πλαίσιο επαναλειτουργίας των δομών που υπάγονται σε αυτό», δήλωσε σχετικά η υπουργός Νίκη Κεραμέως.

Εύλογοι προβληματισμοί

Με δεδομένο, πάντως, ότι σε δύο εβδομάδες οι εκπαιδευτικοί θα κληθούν να βρίσκονται στις θέσεις τους και μία εβδομάδα αργότερα θα επιστρέψουν στα θρανία και οι μαθητές, εκφράζονται εύλογοι προβληματισμοί από τους εκπαιδευτικούς για τον τρόπο που θα εφαρμοστούν όσα ακούγονται ως σκέψεις.
Ο προβληματισμός, μάλιστα, εντείνεται από το γεγονός ότι έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από τη λήξη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς και σε αυτό το διάστημα δεν έγινε ο παραμικρός διάλογος με τους εκπαιδευτικούς για να αξιοποιηθούν τα συμπεράσματα από τον ένα μήνα λειτουργίας των σχολείων σε συνθήκες κορωνοϊού. «Βρισκόμαστε σε ένα σημείο που ξεκινάμε από μια διαφορετική αφετηρία σε σχέση με τον Ιούνιο, καθώς θα πρέπει να γίνει ένας προγραμματισμός για όλη τη χρονιά και να δούμε με ποιες συνθήκες θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τα σχολεία. Η ανησυχία που υπάρχει, είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα για το πώς θα λειτουργήσουμε», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ιωαννίνων Κώστας Παργανάς, ο οποίος έφερε ως καλό παράδειγμα αυτό της Ιταλίας, όπου αυξήθηκαν οι διαθέσιμες αίθουσες και έγιναν περισσότερες προσλήψεις εκπαιδευτικών, με στόχο να δημιουργηθούν περισσότερα τμήματα με μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τάξη.
Βέβαια, ένα μείζον πρόβλημα, τουλάχιστον για την περιοχή μας, είναι αυτό της ανεπάρκειας των κτιριακών υποδομών, με τον κ. Παργανά ωστόσο να σημειώνει ότι αν είχε γίνει προσπάθεια να βρεθούν χώροι το προηγούμενο διάστημα, θα μπορούσαν να βρεθούν. «Δύο μήνες δεν έγινε τίποτα», σημείωσε με νόημα και εξέφρασε τη διάθεση των εκπαιδευτικών να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να μη στερηθούν τα παιδιά το αγαθό της παιδείας.

Σχετικά άρθρα

Επανέρχονται οι συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Γεωργία Χαλάτση

 «Κλεφτοπόλεμος» για την αξιολόγηση

Γεωργία Χαλάτση

Σε πλήρη εξέλιξη τα έργα αναβάθμισης των σχολικών μονάδων