ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Καθυστερημένα και μισά τα μέτρα στα σύνορα

Αυστηροποιούνται συνεχώς τα μέτρα στην Κακαβιά, ωστόσο φαίνεται πως πάντα βρίσκονται ένα βήμα πίσω από την πραγματικότητα, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις των τοπικών αρχών και κυρίως των ανθρώπων που εργάζονται καθημερινά στα σύνορα.

Η εγκατάσταση του κλιμακίου του ΕΟΔΥ για ελέγχους καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου, δηλαδή από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ με βάση τα πρόσφατα μέτρα, έγινε με καθυστέρηση εβδομάδων τη Δευτέρα, ενώ η εδώ και ημέρες ανακοίνωση της υποχρεωτικής καραντίνας από τις 16 Αυγούστου οδήγησε στην αύξηση των ροών το τελευταίο διάστημα.
Αποτέλεσμα ήταν μέσα στο Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα να περάσουν τα σύνορα περί τις 12.500 άτομα, δηλαδή περίπου 4.000 ημερησίως, με τον μεγαλύτερο αριθμό να αφορά αυτούς που βγαίνουν από τη χώρα.
Αυτό σημαίνει ότι από αύριο και μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο ο μεγαλύτερος αριθμός θα επιστρέψει στη χώρα, πάλι μέσω Κακαβιάς, ή ακόμα χειρότερα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της 7ης Ένωσης Τελωνειακών Υπαλλήλων Πέτρος Λυκίδης, από την Κρυσταλλοπηγή, όπου δεν υπάρχει κανένας υγειονομικός έλεγχος.
«Δυστυχώς τα μέτρα που ανακοινώθηκαν καλύπτουν μόνο από ένα μικρό μέρος της ανησυχίας. Η κίνηση συνεχίζει αμείωτη και μάλιστα είναι υπερβολικά αυξημένη για την εποχή. Εμείς ζητήσαμε η καραντίνα να ισχύσει από… χθες. Να μπορούν και αυτοί που θα επιστρέψουν να μπουν. Είναι ανώφελο να πάει 20-30.000 κόσμος στην Αλβανία, να γυρίσουν στις 15 και η καραντίνα να ξεκινήσει στις 16 Αυγούστου. Επιπλέον, το πιο βασικό είναι ότι κανένα από τα μέτρα δεν αφορά την Κρυσταλλοπηγή. Δηλαδή τι; Ο κορωνοϊός μεταφέρεται μόνο από τη νότια Αλβανία και την Κακαβιά; Στην Κρυσταλλοπηγή δεν υπάρχει φόβος; Εμείς φοβόμαστε ότι όλοι όσοι βγουν από την Κακαβιά, θα μπουν στην Ελλάδα από την Κρυσταλλοπηγή και αυτό είναι το χειρότερο σενάριο. Δυστυχώς δε μας καλύπτουν τα μέτρα», σημείωσε ο κ. Λυκίδης και πρόσθεσε πως αναμένονται οδηγίες και για την εφαρμογή του πλαφόν στις διελεύσεις.
Παράλληλα, έθεσε το θέμα της μεταφοράς όσων εισέρχονται με δημοσίας χρήσεως οχήματα και ΚΤΕΛ, σημειώνοντας πως δε γίνονται έλεγχοι. «Θα έπρεπε να τα προβλέψουμε αυτά και να υπάρχουν πιο συγκεκριμένα μέτρα, τη στιγμή που το επιδημιολογικό φορτίο στην Αλβανία, όπως λένε, είναι πολύ βαρύ. Θα έπρεπε να βλέπουμε και την επόμενη ημέρα. Θυμηθείτε ότι 15 Αυγούστου θα υπάρχουν τεράστιες ουρές. Το Σάββατο ξεπερνούσαν τα 5 χιλιόμετρα», σημείωσε.
Επιπλέον αναφέρθηκε στη δυσκολία να γίνει το τεστ κορωνοϊου 72 ώρες πριν στην χώρα προέλευσης. «Εσείς πιστεύετε ότι στην Αλβανία μπορούν να γίνουν τόσα τεστ; Θα υπάρχει η δυνατότητα; Δυστυχώς θυμίζω ότι, όταν άνοιξε η Βουλγαρία τη διαδικασία, πρώτα ξεκίνησαν τα πλαστά και μετά τα κανονικά», πρόσθεσε.

Σχετικά άρθρα

Αντιτίθενται στα σχέδια συρρίκνωσης οι τελωνειακοί

Υπό στενή εποπτεία η διαδικασία της απόσταξης

Γεωργία Χαλάτση

Με κανόνες και υπό την απειλή «τσουχτερών» προστίμων