ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης το… μπαλάκι

Το υπουργείο Δικαιοσύνης «δείχνει» για τις ελλείψεις προσωπικού στο Κτηματολογικό Γραφείο Ιωαννίνων, το Ελληνικό Κτηματολόγιο, απαντώντας σε σχόλιο του «Η.Α.». Αφορμή στάθηκε η ανακοίνωση, που βλέπουν αυτές τις ημέρες οι πολίτες που επισκέπτονται το Γραφείο, αλλά δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

«Από την Τρίτη 7 έως και Παρασκευή 10 Ιουλίου το ταμείο θα παραμείνει κλειστό λόγω της άδειας της υπαλλήλους και της άρνησης του ΝΠΔΔ Ελληνικό Κτηματολόγιο να αποδεχθεί την εκ μέρους μου ανάθεση των σχετικών καθηκόντων σε μια εκ των άλλων υπαλλήλων του Κτηματολογικού Γραφείου. Το διάστημα αυτό δεν μπορεί να κατατεθεί πράξη, ούτε να ζητηθεί η έκδοση πιστοποιητικών, διαγραμμάτων κλπ», αναφέρεται στην ανακοίνωση, που υπογράφει η προϊσταμένη του Γραφείου, ζητώντας συγγνώμη από τους πολίτες για την ταλαιπωρία.

Στην απάντησή του το Ελληνικό Κτηματολόγιο, σημειώνει ότι η διακοπή των εργασιών θα πρέπει να αξιολογηθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης, στο οποίο ανήκει διοικητικά το Γραφείο, τουλάχιστον κατά τη μεταβατική λειτουργία, καλώντας το να αποκαταστήσει την ομαλή λειτουργία και σημειώνοντας την σημασία επιτάχυνσης της ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου.

«Με αφορμή τη διακοπή της λειτουργίας των συναλλαγών στο σύστημα Κτηματολογίου που τηρεί το Έμμισθο Υποθηκοφυλακείο Ιωαννίνων κατά τη μεταβατική του λειτουργία ως Κτηματολογικό Γραφείο για την κτηματογραφημένη περιοχή αρμοδιότητάς του, το Ελληνικό Κτηματολόγιο επιθυμεί τα καταστήσει σαφές, ότι έως ότου υλοποιηθεί ο νόμος 4512/2018 και λειτουργήσει το Κτηματολογικό Γραφείο Ηπείρου με έδρα τα Ιωάννινα, το υποθηκοφυλακείο Ιωαννίνων, η προϊστάμενή του και οι εργαζόμενοι σε αυτό υπάγονται οργανικά στο Υπουργείο Δικαιοσύνης το οποίο έχει την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία του, αξιοποιώντας το προσωπικό του», σημειώνει η εταιρία και προσθέτει πως ο νόμος 2664/98 προέβλεπε ότι, από την έναρξη ισχύος του Κτηματολογίου τα έμμισθα υποθηκοφυλακεία, στων οποίων την τοπική αρμοδιότητα εμπίπτουν οι κτηματογραφημένες περιοχές, λειτουργούν ως Κτηματολογικά Γραφεία, τοπικά αρμόδια για τις κτηματολογικές εγγραφές που αφορούν σε ακίνητα της περιοχής τους και ενισχύονται από εξειδικευμένο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό, για την ικανοποίηση των αναγκών του Κτηματολογίου και χωρίς αυτό να αναπληρώνει το προσωπικό του Υποθηκοφυλακείου στις δικές του υποχρεώσεις.

«Επισημαίνουμε πως η “πρωτοβουλία” της διακοπής των υπηρεσιών κτηματολογίου, θα πρέπει να αξιολογηθεί από το εποπτεύον Υπουργείο Δικαιοσύνης το οποίο οφείλει να μεριμνήσει για την ταχεία αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου. Η επιτάχυνση της ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου αποτελεί εθνικό στόχο και  η απρόσκοπτη λειτουργία του θεσμού διά των υπηρεσιών του, με όρους σύγχρονους και ανταποκρινόμενους στις απαιτήσεις των συναλλαγών, επιβάλει να (συν)εργαστούμε αποτελεσματικά προκειμένου οι πολίτες, η κοινωνία και η χώρα να ωφεληθούν. Κάθε (συνειδητή ή ασυνείδητη) δυσλειτουργία, δεν συνεισφέρει στον τελικό σκοπό», καταλήγει.

Σχετικά άρθρα

Πήραν απαντήσεις, έλυσαν απορίες

Στ. Κοτσώλης: «Ψηφιακό Κτηματολόγιο στην υπηρεσία του πολίτη»