ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Ναι» στα αιολικά, αλλά με εξ αρχής σχεδιασμό

«Η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να είναι άλλοθι για την καταστροφή οικοσυστημάτων», τόνισε ο πρώην ευρωβουλευτής και μέλος του πολιτικού συμβουλίου του νεοϊδρυθέντος κόμματος των Πρασίνων Μιχάλης Τρεμόπουλος, παίρνοντας θέση για το ζήτημα που απασχολεί έντονα την Ήπειρο το τελευταίο διάστημα, αλλά και άλλες περιοχές της χώρας.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελούν μέρος της λύσης του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής και μείωσης των φυσικών πόρων, ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ.Τρεμόπουλος ερωτηθείς σχετικά, όταν δεν υπάρχει σχεδιασμός, συκοφαντούνται αφενός, προκαλούν αντιδράσεις αφετέρου.

«Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν με τεράστιες κατασκευές να έρθουν ως ξένοι μέσα στην νύχτα, να αξιοποιήσουν ό,τι κονδύλια και δυνατότητες υπάρχουν, αλλά αφήνοντας πίσω τους ένα ερημικό τοπίο. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Θα πρέπει κάθε περίπτωση να τη βλέπουμε ξεχωριστά. Δε συμμεριζόμαστε προφανώς το γενικό ‘όχι’ στα αιολικά, που για εμάς είναι μια αυθαίρετη και ισοπεδωτική αντίληψη. Για αυτό θα πρέπει να παγώσουν σχεδιασμοί, να υπάρξει ένας νέος σε εθνικό επίπεδο, να δοθούν προτεραιότητες σε εκείνα τα πάρκα που είναι σε οικισμούς και δεν καταστρέφουν οικοσυστήματα, και ταυτόχρονα να ευνοηθούν τα μικρά προς μεσαία μεγέθη των αιολικών, αλλά με εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών», σημείωσε ο κ. Τρεμόπουλος.

Το νεοϊδρυθέν κόμμα βρίσκεται στα Γιάννενα, ξεκινώντας από την Ήπειρο την εκστρατεία κατά των εξορύξεων και ταυτόχρονα ενημερώνοντας τον κόσμο για τις θέσεις και της προτάσεις του.

Στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε στα γραφεία της ΠΕΔ, ο πρώην ευρωβουλευτής σημείωσε ότι οι «εξορύξεις βασίζονται σε μια απαρχαιωμένη λογική» και πρόσθεσε πως πέρα από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ευθύνονται και για τα αδιέξοδα, τις συγκρούσεις και τις εντάσεις σε διεθνές επίπεδο.

«Σήμερα είναι επίκαιρο να πούμε “όχι” στις εξορύξεις για λόγους περιβαλλοντικούς, για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και ως στάση υπεράσπισης της ειρήνης.Υποστηρίζουμε εναλλακτικές λύσεις, με ταυτόχρονη εφαρμογή της πολιτικής της εξοικονόμησης, που είναι η μόνο λύση», σημείωσε.

Στην κλιματική κρίση αναφέρθηκε το μέλος του κόμματος, καθηγητής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Αλέξανδρος Γεωργόπουλος. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το κόστος για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος αλλά και των συνεπειών του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι τεράστιο και δεν πρόκειται να εξασφαλιστεί από τα έσοδα των εξορύξεων.

Ιδιαίτερη αναφορά στην πολιτική οικολογία και όχι στην «οικολογία του lifestyle», έκανε η ΕΔΙΠ στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Ελένη Καρασαββίδου, ενώ στην αύξηση της ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνών τα τελευταία χρόνια για τα περιβαλλοντικά ζητήματα στάθηκε το μέλος του Κόμματος των Πειρατών, που συνεργάζεται με τους Πράσινους, Μιχάλης Τσιαμτσάρης.

Σχετικά άρθρα

«Όχι» στα mega-αιολικά με πρόσθετα επιχειρήματα

Δεν πείθεται από τη φραστική αντίθεση στα αιολικά πάρκα

Αποστόλης Τζελέτας

Να μπει φρένο στα «φαραωνικά» αιολικά πάρκα