ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πρόταση για ένταξη της ηπειρώτικης αργυροτεχνίας στον εθνικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Την πρόταση για ένταξη των τεχνικών της ηπειρώτικης αργυροτεχνίας στον εθνικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας μετέφερε ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αμυράς στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η ηπειρώτικη αργυροτεχνία, ήδη από τον 18ο αιώνα, γνώρισε σπουδαία άνθηση, κάνοντας τους ηπειρώτες τεχνίτες ξακουστούς για τη μαεστρία τους και αποτελεί έναν από τους ελάχιστους κλάδους της ελληνικής λαϊκής τέχνης που συνεχίζει μέχρι σήμερα την παραγωγή έργων. Κατά συνέπεια, πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη στον εθνικό κατάλογο, σκοπός του οποίου είναι η καταγραφή, η διατήρηση και η ανάδειξη των πολιτισμικών εκφάνσεων που δεν έχουν απτή, υλική διάσταση. Επισημαίνεται ότι στον εθνικό κατάλογο έχουν ήδη ενταχθεί η καλλιέργεια της μαστίχας, η ξυλοναυπηγική, καθώς και το ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι.
Με τον τρόπο αυτό δίνεται βήμα στους ίδιους τους φορείς της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς να μοιραστούν τη δική τους εμπειρία σε εγχώριο επίπεδο διατηρώντας και ενισχύοντας τη συλλογική τους ταυτότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το επόμενο βήμα θα είναι η ένταξη στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO,2003), όπου προσδίδεται μία διεθνής χροιά στην αναγνώριση του στοιχείου.
Η υπουργός υποδέχτηκε είδε με μεγάλο ενδιαφέρον την εν λόγω προοπτική και δεσμεύτηκε ότι, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου, θα κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή. «Η Ήπειρος των παραδόσεων και των τεχνών πρέπει να προστατεύεται ως κόρη οφθαλμού. Είναι η κληρονομιά των προγόνων μας και οφείλουμε να τη διατηρήσουμε στο σήμερα και να την παραδώσουμε αυτούσια στο αύριο», συμπλήρωσε ο Γιώργος Αμυράς, ολοκληρώνοντας τη συνάντησή του με την υπουργό.

Σχετικά άρθρα

«Παράθυρο» χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ για Μεντρεσέ και Βιβλιοθήκη

Τον Μάιο η UNESCO στο Ζαγόρι

Γεωργία Χαλάτση

Ρότα για την UNESCO έβαλε και η αρχαία Νικόπολη