ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Δε θα γίνει Κολυμβήθρα του Σιλωάμ το περιφερειακό συμβούλιο»

Παρωδία χαρακτήρισε ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος τη συζήτηση για τα αιολικά πάρκα στην αυριανή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, προαναγγέλλοντας ότι δε θα μετέχει στη διαδικασία.

«Δεν έχω καμία δουλειά να συμμετέχω σε μια παρωδία. Δε θα επιτρέψω το περιφερειακό συμβούλιο να γίνει Κολυμβήθρα του Σιλωάμ», ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι η περιφερειακή αρχή γνώριζε ή όφειλε να γνώριζε εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, για τα τέσσερα αιολικά πάρκα που πρόκειται να εγκατασταθούν στο όρος Λάκμος και στα όρια των δήμων Μετσόβου και Βορείων Τζουμέρκων.
«Τι είναι χειρότερο; Ότι γνώριζε ή ότι δε γνώριζε; Εμένα, αν μου ξημέρωναν τέσσερα αιολικά στη Βροντισμένη και δεν το ήξερα, θα παραιτούμουν την ίδια μέρα», πρόσθεσε, παρουσιάζοντας έγγραφα, βάσει των οποίων υποστήριξε ότι αποδεικνύονται οι ισχυρισμοί του πως όλα ήταν σε γνώση του περιφερειάρχη.
Αρχικά, ο κ. Ριζόπουλος, επικαλούμενος πρόσφατες δηλώσεις του πρώην υπουργού Σταύρου Καλογιάννη, τόνισε πως υπάρχει σε ισχύ από το 2008 το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, με το οποίο ουδέποτε ασχολήθηκε ουσιαστικά ο κ. Καχριμάνης. Στη συνέχεια, παρουσίασε αποφάσεις με γνωμοδοτήσεις του Δασαρχείου Μετσόβου και εγκρίσεις των υπηρεσιών για το επίμαχο έργο στον Λάκμο με αρχικές ημερομηνίες από τον Φεβρουάριο του 2018!
«Τα έγγραφα της δημόσιας διοίκησης δείχνουν ότι στις 13 και 14 Ιουνίου τέσσερα αιολικά πάρκα έχουν εγκριθεί: δύο στις 13 Ιουνίου και τα άλλα δύο στις 14 Ιουνίου του 2019. Στις 16/5/2019 γνωμοδοτεί και η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της περιφέρειας Ηπείρου, άρα δε μπορεί να λέει η Περιφερειακή Αρχή ότι δε γνώριζε. Αν ο στόχος είναι να σβήσουμε τα κεράκια επειδή έκλεισε ένα χρόνο η έγκριση, να μας πει τι τούρτα έχει παραγγείλει ο κ. Καχριμάνης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ριζόπουλος και εκτίμησε πως θα είναι δύσκολο πλέον ο περιφερειάρχης να πιει καφέ στο Μέτσοβο μετά από αυτές τις εξελίξεις.
Ο κ. Ριζόπουλος αναφέρθηκε και σε σημεία της εισήγησης του περιφερειάρχη που έχει αποσταλεί ήδη στους περιφερειακούς συμβούλους, λέγοντας πως η περιφερειακή αρχή έχει δύο επιλογές, αν πραγματικά θέλει να εμποδίσει το έργο: είτε τη δικαστική αντιπαράθεση στο ΣτΕ με τη ΡΑΕ είτε να ζητήσει από τον υπουργό Εσωτερικών να επαναφέρει τα δημοψηφίσματα για να αποφασίσουν οι τοπικές κοινωνίες. Ο ίδιος, πάντως, ξεκαθάρισε ότι είναι αντίθετος με τα αιολικά πάρκα στο συγκεκριμένο σημείο, κάνοντας λόγο για έκτρωμα που πρέπει να αποφευχθεί, κάτι που θα μπορούσε να γίνει αν η περιφέρεια είχε φροντίσει να δημιουργήσει τον δικό της ειδικό ενεργειακό σχεδιασμό.

«Κλοπή των προτάσεών μας»

Για οικειοποίηση των πολιτικών προτάσεων των «Οριζόντων Ηπείρου» κατηγόρησε τον περιφερειάρχη ο Σπ. Ριζόπουλος, με αφορμή τα άλλα δύο θέματα της ημερήσιας διάταξης, της δημιουργίας ενός «Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας & Έρευνας» σε έκταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην Πεδινή και ενός «Πάρκου Αγροτικής Καινοτομίας», επίσης σε έκταση επίσης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στον Κατσικά.
Για αμφότερα τα έργα, ο κ. Ριζόπουλος υποστήριξε πως το ενδιαφέρον της περιφερειακής αρχής ξεκινά από την ανακίνηση του πρώτου θέματος από τους «Ορίζοντες Ηπείρου» πριν από μερικούς μήνες και από την πρόταση στο πρόγραμμα «Γέφυρα στο Μέλλον» για αγροτοκτηνοτροφικά πάρκα, σε ό,τι αφορά το δεύτερο.
Ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» επανέλαβε όσα και στο παρελθόν έχει πει, ότι δηλαδή σε αυτόν απευθύνθηκε αρχικά ο τότε γενικός διευθυντής ανάπτυξης της P&I Ελλάς Γ. Τσιλιμπάρης για την εξεύρεση ενός χώρου εγκατάστασης, με τον κ. Ριζόπουλο να αναλαμβάνει πρωτοβουλία ενημέρωσης του πρωθυπουργού και μιας σειράς υπουργών. Εκ των υστέρων υπήρξε το ενδιαφέρον του περιφερειάρχη και άλλων τοπικών παραγόντων, υποστήριξε ο κ. Ριζόπουλος, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει το πλαίσιο αναγνώρισης της πολιτικής πρότασης και η μεγαλοψυχία ότι δρομολογήθηκε από την αντιπολίτευση το θέμα». «Οι Ορίζοντες Ηπείρου παράγουν πολιτική, το Πάρκο Καινοτομίας είναι πολιτική που υλοποιούν οι Ορίζοντες Ηπείρου», υπογράμμισε.
Αναφορικά με το Πάρκο Αγροτικής Καινοτομίας, υποστήριξε πως θα είναι το κακέκτυπο της πρότασης της δικής του παράταξης για δημιουργία αγροτοκτηνοτροφικών πάρκων. «Η περίφημη ιδέα του αγροτικού πάρκου βαφτίζεται Πάρκο Αγροτικής Καινοτομίας. Αυτή ήταν η δική μας πρόταση και φαίνεται ότι ήταν δίκαιο και έγινε πράξη. Δε θα αφήσουμε να συνεχιστεί η κλοπή των πνευματικών δικαιωμάτων και των προτάσεών μας», κατέληξε.
Σε ό,τι αφορά την πατρότητα της ιδέας, πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το φθινόπωρο του 2019 έχουν ξεκινήσει οι ενέργειες για παραχώρηση στην περιφέρεια Ηπείρου της έκτασης και των εγκαταστάσεων της πρώην Γεωργικής Σχολής Κατσικά, με τον κ. Καχριμάνη να αναφέρεται κατά καιρούς στα σχέδιά του για την εγκατάσταση κέντρων καινοτομίας για τα αρωματικά φυτά και τις ντόπιες φυλές ζώων, καθώς και μιας αγοράς παραγωγών.
Το θέμα συζητήθηκε και στη συνάντηση του κ. Καχριμάνη με την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή, η οποία ανέφερε σε δηλώσεις της ότι είναι στόχος του υπουργείου η αξιοποίηση των εκτάσεων που διαθέτει, ωστόσο θα πρέπει να εξεταστεί συγκεκριμένη πρόταση. Κάτι που φαίνεται πως θα γίνει μετά τη συζήτηση του θέματος στην αυριανή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Σχετικά άρθρα

Εγγυάται το plan b για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας

«Ορίζοντες Ηπείρου»: Κούνησε μαντήλι και ο Δημήτρης Παππάς

Δεν υιοθέτησε την ανάγκη μητρώου για τα γεφύρια ο Αλ. Καχριμάνης