ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Διέξοδος μέσω νέου τρόπου υπολογισμού

Μέσω του περιορισμού των εξόδων και με έναν διαφορετικό τύπο υπολογισμού φαίνεται πως θα βρεθεί λύση στη διελκυστίνδα μεταξύ των δήμων του νομού Ιωαννίνων και του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου, σε σχέση με την τιμολογιακή πολιτική της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Τη σχετική πρόταση επεξεργάστηκαν οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Αρλέτος, Βαγγέλης Πήχας και Βασίλης Βλέτσας, και έχει ήδη αποσταλεί στους δημάρχους των υπολοίπων δήμων του νομού, με στόχο να κατατεθεί από κοινού στον πρόεδρο του Αναγκαστικού Συνδέσμου Νικόλαο Καλαντζή, με τον οποίο υπήρχαν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας το τελευταίο διάστημα.
Η βασική ένσταση στο σχέδιο τιμολογιακής πολιτικής, το οποίο ήδη έχει έρθει προς συζήτηση και έχει γίνει αποδεκτό από τα δημοτικά συμβούλια δήμων που ευνοούνται, έχει να κάνει με το ότι ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών των δήμων γίνεται ενιαία για όλη την Ήπειρο, με την πλευρά των δήμων του νομού Ιωαννίνων να υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνει ανά Διαχειριστική Ενότητα, με βάση τους πρώην ΦΟΔΣΑ περιφέρειας Ηπείρου, οι οποίοι συγχωνεύτηκαν στον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.
Και η θέση αυτή δεν αλλάζει, καθώς δηλώνεται πως πάγια άποψη παραμένει η διαβάθμιση του κόστους ανά υπηρεσία να λάβει χώρα με ρεαλιστικό και αντικειμενικό προσδιορισμό του κόστους ανά Διαχειριστική Ενότητα, αφού και η σύσταση του ΦΟΔΣΑ περιφέρειας Ηπείρου έγινε μεταγενέστερα της εφαρμογής της απόφασης με την οποία καθορίστηκαν οι γενικοί κανόνες τιμολόγησης των ΦΟΔΣΑ.
Ωστόσο, με δεδομένη την πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου του ΦΟΣΔΑ, γίνεται αποδεκτή μόνο για το 2020 η λογική της ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής, αλλά προτείνεται ένας διαφορετικός υπολογισμός της ενιαίας τιμής αναφοράς, καθώς και της αναλογούσας εισφοράς του κάθε ΟΤΑ, με παράλληλη πρόταση για ειδική μέριμνα για τους ορεινούς δήμους. Η διαφορά έγκειται στο να προκύπτουν οι ποσότητες των αποβλήτων που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της Ενιαίας Τιμής Αναφοράς, από τις Ετήσιες Εκθέσεις Αποβλήτων, οι οποίες καταχωρούνται στην πλατφόρμα του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποβλήτων με ευθύνη είτε του δήμου είτε του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ.
Με βάση αυτόν τον υπολογισμό και λαμβάνοντας υπόψη τις ποσότητες ανακύκλωσης, η τιμή ανά τόνο διαμορφώνεται για τον δήμο Ιωαννιτών σε 58,72 ευρώ από 98,62 ευρώ και οι ετήσιες συνολικές εισφορές σε 1.154.580,23 ευρώ από 1.743.193,56 ευρώ. Κόστος που μπορεί να σηκώσει ο προϋπολογισμός του δήμου Ιωαννιτών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έμπαινε ακόμη και ζήτημα αύξησης των δημοτικών τελών.
Ο εναλλακτικός τρόπος υπολογισμού είναι ήδη σε γνώση του προέδρου του Αναγκαστικού Συνδέσμου Ν. Καλαντζή εδώ και έναν μήνα περίπου, ωστόσο πλέον θα έχει στα χέρια του μια πλήρη, επεξεργασμένη πρόταση, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή.
Βέβαια, ειδικά για τη φετινή χρονιά υπάρχει και μια άλλη διέξοδος για να μην κληθούν να σηκώσουν οι δήμοι ένα ιδιαίτερα δυσβάστακτο κόστος. Από την πρώτη στιγμή είχε τεθεί θέμα μείωσης των λειτουργικών δαπανών (αμοιβές συμβούλων, έξοδα γραφείων, αναλώσιμα, αμοιβές αιρετών κ.ά,) , ωστόσο, δεδομένου ότι ο χρόνος που απομένει για το πέρας του 2020 είναι περιορισμένος, προτείνεται οι δαπάνες να περιοριστούν στα απολύτως απαραίτητα έως το κλείσιμο της χρονιάς.

Σχετικά άρθρα

Υπό την απειλή νέων προσφυγών η εκλογή αντιπροσώπων για τον ΑΣΔΣΑ

Δήμος Ζηρού – Τρίτη θητεία θα διεκδικήσει ο Ν. Καλαντζής

Ηπειρωτικός Αγών

Με αμοιβαία οφέλη το «ναι» στα σκουπίδια της Κέρκυρας