ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πίεση για αύξηση των τεστ στην Παραμυθιά

Συντονισμένη πίεση για τη λήψη περισσότερων δειγμάτων από κατοίκους όχι μόνο της Παραμυθιάς, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, άσκησαν οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη υπό την προεδρία του αντιπροέδρου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Γιώργου Παναγιωτακόπουλου, που πραγματοποιήθηκε το πρωί.

Η λήψη δειγμάτων συνεχίστηκε σήμεραμε πιο έντονους ρυθμούς, ωστόσο μέχρι στιγμής περιορίζεται στις στενές επαφές των θετικών κρουσμάτων και σε υγειονομικό προσωπικό, με τον αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Πιτούλη και τον δήμαρχο Σουλίου Γιάννη Καραγιάννη να ζητούν επιτακτικά να επεκταθεί και σε τυχαία άτομα.
Συνολικά σήμερα, από τη μονάδα του ΕΟΔΥ έγινε λήψη 56 δειγμάτων από επαφές των θετικών κρουσμάτων και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες στην Παραμυθιά, ενώ ελήφθησαν και άλλα 13 δείγματα από το Νοσοκομείο Φιλιατών. Από αυτά, τα 49 μεταφέρθηκαν στο Εργαστήριο του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ τα υπόλοιπα 20 στο αντίστοιχο εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.
«Είναι λίγα τα δείγματα που παίρνουμε. Πρέπει ο ΕΟΔΥ να αυξήσει τα ποσότητες που παίρνει. Για μένα θα πρέπει να παίρνουμε πάνω από 100 δείγματα την ημέρα για τρεις μέρες», ανέφερε ο Θ. Πιτούλης, με τον Γ. Καραγιάννη να προσθέτει: «Ζητάμε από τον ΕΟΔΥ να στείλει περισσότερες κινητές μονάδες για να έχουμε άμεσα αποτελέσματα».
Τη διαβεβαίωση πως θα γίνει ό,τι χρειαστεί για να μην υπάρχει διασπορά του ιού, έδωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, λέγοντας ότι η ιχνηλάτηση γίνεται με ομόκεντρους κύκλους. «Αρχίσαμε από τις στενές επαφές και συνεχίζουμε. Θα γίνει πιο εκτεταμένη δειγματοληψία και στην ευρύτερη περιοχή. Αν υπάρχει ανάγκη πιο εκτεταμένης δειγματοληψίας, θα πάμε δείγματα και στην Αθήνα», ανέφερε, λέγοντας πως με μια δειγματοληψία στο 10% του πληθυσμού θα υπάρχει μια πολύ καλή εικόνα επιδημιολογικά. Ο κ. Παναγιωτακόπουλος συνέστησε ψυχραιμία, συνεργασία και γνώση, ζητώντας από τις πιθανές επαφές των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να προσέλθουν για να δώσουν δείγμα.
Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιόγιακας, ο οποίος έκανε γνωστό ότι από σήμερα θα στέλνονται σε καθημερινή βάση 40 δείγματα στην Πάτρα για ανάλυση και ευχαρίστησε τον ΕΟΔΥ για την άμεση ανταπόκριση.

Κοντά στον ασθενή μηδέν

Η εκτεταμένη ιχνηλάτηση είχε ως στόχο, πέρα από τις επαφές των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, και τον εντοπισμό του ατόμου, που μετέδωσε αρχικά τον ιό στην 52χρονη και την 59χρονη αδελφή της.
Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας, φαίνεται ότι είμαστε πολύ κοντά στον ασθενή 0, καθώς στο μικροσκόπιο βρίσκονται δύο άτομα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας «ύποπτος» είναι συγγενικό πρόσωπο των δύο γυναικών, το οποίο είχε ταξιδέψει στα τέλη Μαΐου στο εξωτερικό. Πιθανολογείται πως αυτός μπορεί να είναι ο φορέας μετάδοσης, ωστόσο αυτό αναμένεται να επιβεβαιωθεί μετά από τεστ αντισωμάτων.

Δεν είναι στίγμα

Στις δηλώσεις τους, τόσο ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ όσο και οι τοπικοί παράγοντες θέλησαν να στείλουν και ένα μήνυμα σε σχέση με την αντιμετώπιση όσων νόσησαν από κορωνοϊό, καθώς φαίνεται πως υπάρχει ένα κλίμα κοινωνικού ρατσισμού.
«Ο κορωνοιός δεν είναι στίγμα, είναι μια ασθένεια όπως είναι όλες. Πρέπει να συνεργαστούμε για να την εξαλείψουμε. Βασικό μήνυμα η συνεργασία και να μην υπάρξει εφησυχασμός», ανέφερε ο κ. Παναγιωτακόπουλος.
«Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους ασθενείς ως μίασμα», σημείωσε από την πλευρά του ο Θ. Πιτούλης, ενώ ο Γ. Καραγιάννης κάλεσε τους συμπολίτες τους να μη βλέπουν τους ασθενείς ως κάτι ενοχλητικό πολίτες να μην πανικοβάλλονται και να είναι υπεύθυνοι όπως ήταν μέχρι τώρα. Τέλος, εξέφρασε την ανακούφισή του για το ότι δεν προέκυψαν θετικά αποτελέσματα από τα δείγματα στους υπαλλήλους και το νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Παραμυθιάς.

Σχετικά άρθρα

Σπύρος Μουσελίμης: Ένας αλάρωτος άνθρωπος

Γεωργία Σκοπούλη

Σε επόμενη επίσκεψη οι ανακοινώσεις για το κτήριο του ΕΟΔΥ

Σχεδόν 100 κρούσματα ημερησίως στα Γιάννενα