ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δεν τελειώσαμε με τον κορωνοϊό

Μια «βίαιη» υπενθύμιση ότι δεν τελειώσαμε με τον κορωνοϊό, όπως πολλοί δείχνουν να πιστεύουν με τις συμπεριφορές τους στην καθημερινότητα, αποτέλεσε το μπαράζ κρουσμάτων στη γειτονική Παραμυθιά.

Η ανησυχία επέστρεψε όχι μόνο γιατί τα εννέα πλέον κρούσματα είναι σε απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων από τα Γιάννενα, αλλά κυρίως λόγω του ότι αποδεικνύεται πως καμία περιοχή δεν είναι «αλώβητη», όπως ίσχυε μέχρι το βράδυ του Σαββάτου για τη Θεσπρωτία.
Η «βεντάλια» των κρουσμάτων άνοιξε όταν διαγνώστηκε θετική στον κορωνοϊό μία 52χρονη από την Παραμυθιά, η οποία είχε μεταφερθεί με συμπτώματα πνευμονίας και νοσηλευόταν σε ειδικό θάλαμο στο Νοσοκομείο Φιλιατών. Άμεσα μεταφέρθηκε στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, ενώ ξεκίνησε και η ιχνηλάτηση και ο έλεγχος των επαφών της, αλλά και του υγειονομικού προσωπικού που ήρθε σε επαφή μαζί της.
Το πρωί της Κυριακής προστέθηκε στη λίστα και η 59χρονη αδερφή της, η οποία τη συνόδευε και διέμενε μαζί της. Αν και ασυμπτωματική, αποφασίστηκε να νοσηλευτεί και αυτή στη Μονάδα Λοιμωδών του ΠΓΝΙ. Τα κακά μαντάτα συνεχίστηκαν το βράδυ της ίδιας ημέρας, όταν προέκυψαν πέντε ακόμη θετικά κρούσματα ατόμων που ανήκουν στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον της 52χρονης και της 59χρονης.
Η εξέλιξη αυτή σήμανε συναγερμό στη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Ηπείρου, στον δήμο Σουλίου και στις μονάδες υγείας της περιοχής, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο από τα άτομα εργάζονται στο Κέντρο Υγείας Παραμυθιάς, αν και με ανακοίνωση έγινε γνωστό ότι δεν πρόκειται για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Σε επταήμερη καραντίνα, παρόλα αυτά, έχει τεθεί ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Φιλιατών που ήρθε σε άμεση επαφή με τις δύο αδερφές, ενώ θα υποβληθεί και σε τεστ ώστε να διαπιστωθεί αν κάποιος έχει προσβληθεί από κορωνοϊό.
Σε έκτακτα μέτρα προχώρησε και το Κέντρο Υγείας Παραμυθιάς. Ήδη έγιναν απολυμάνσεις, ενώ για μία βδομάδα θα εξυπηρετεί μόνο επείγοντα περιστατικά. Επίσης, ανακοινώθηκε η αναστολή της συνταγογράφησης και της εξέτασης τακτικών περιστατικών, ενώ αναστέλλεται και η λειτουργία των Περιφερειακών Ιατρείων.
Μετά από επικοινωνία του προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας Δημήτρη Μαυρογιώργου χθες βρέθηκε στην Παραμυθιά κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και αναμένεται σήμερα και δεύτερο κλιμάκιο, προκειμένου να γίνει λήψη δειγμάτων στην ευρύτερη περιοχή, με στόχο να αποτραπεί η διασπορά του ιού και να προκύψει ανάγκη για να τεθεί ένα τμήμα του νομού Θεσπρωτίας σε καραντίνα. Εξάλλου, μετά από συνεννόηση Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας και δήμου Σουλίου, δε λειτούργησαν χθες τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Παραμυθιά.
Δύο ακόμη κρούσματα ατόμων που ανήκουν στο φιλικό περιβάλλον ενός εκ των προχθεσινών διαπιστωμένων θετικών κρουσμάτων, επιβεβαιώθηκαν από τους ελέγχους των δειγμάτων για κορωνοϊό, που ελήφθησαν χθες από συνεργεία του ΕΟΔΥ στην Παραμυθιά.

Εκκλήσεις για ψυχραιμία

Μετά την αρχική ανησυχία, γίνεται προσπάθεια ψύχραιμης διαχείρισης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, καθώς όλοι αναγνωρίζουν πως οι συνέπειες ενός τοπικού lockdown θα είναι μεγάλες.
«Απευχόμαστε το ενδεχόμενο ενός lockdown. Προσπαθούμε με τις ενέργειες που κάνουμε να περιορίσουμε το φαινόμενο», ανάφερε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης, τονίζοντας πως είναι απαραίτητη η παρουσία και άλλου κλιμακίου του ΕΟΔΥ στην περιοχή τόσο για τη λήψη όσο γίνεται περισσότερων δειγμάτων όσο και για να διασαφηνιστεί η πηγή προέλευσης των κρουσμάτων.
«Το μόνο ενθαρρυντικό από όσο γνωρίζουμε από την επικοινωνία μας με όσους ασθενείς βρίσκονται στα σπίτια τους, εκτός από το περιστατικό που νοσηλεύεται στο ΠΓΝΙ, είναι πως έχουν ήπια συμπτώματα. Από εκεί και πέρα εμείς κοιτάμε με τις ενέργειες που θα κάνουμε όσο μπορούμε να απομονώσουμε και να αφυπνίσουμε τους πολίτες, οι οποίοι επέδειξαν καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας μια πολύ υπεύθυνη στάση, να την τηρήσουν ξανά και να μη βγούμε έξω σαν να έχουμε… την απελευθέρωση της Ελλάδας πάλι», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραγιάννης.
Με τον δήμαρχο Σουλίου επικοινώνησε και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, μεταφέροντάς του τη συμπαράστασή του και τη βούληση του δήμου να συνδράμει όπου χρειαστεί.
Με αφορμή τη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ο κ. Ελισάφ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και κυρίως να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας.
«Έχουμε πει πολλές φορές ότι ο ιός είναι εδώ. Έχουμε τονίσει ότι οι στιγμές χαλάρωσης μπορεί να οδηγήσουν σε δύσκολες καταστάσεις. Οφείλουμε όλοι να είμαστε ψύχραιμοι και κυρίως προσεκτικοί. Θα πρέπει με κάθε τρόπο να αποφεύγεται ο συνωστισμός, να τηρούμε τις αποστάσεις και να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Μόνο έτσι θα μείνουμε ασφαλείς», σημείωσε σε δήλωσή του ο δήμαρχος Ιωαννίνων.
Έκκληση στους πολίτες να μην προσέρχονται στις υπηρεσίες του για τακτοποίηση υποθέσεων που στερούνται του επείγοντος, απευθύνει ο δήμος Ηγουμενίτσας. «Η απειλή ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας, μέχρι να αποκτήσουμε τα απαραίτητα ισχυρά όπλα για την αντιμετώπισή του κορωνοϊού, πρέπει να παρακινεί όλους τους συμπολίτες μας να εξακολουθήσουν την ευλαβική τήρηση των οδηγιών και συστάσεων υγειονομικών φορέων και ειδικών. Όλοι με σύνεση και ψυχραιμία, χωρίς πανικό και υστερία, ας βοηθήσουμε να αντιμετωπιστεί με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες ο κίνδυνος της διασποράς του κορωνοϊού στην όμορφη περιοχή μας», αναφέρεται σε ανακοίνωση.
«Μένουμε ψύχραιμοι μένοντας ασφαλείς, με την τήρηση των απλών κανόνων που όλοι γνωρίζουμε», ανέφερε, τέλος, σε δήλωσή του ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιόγιακας.

Σχετικά άρθρα

Επανέρχονται οι συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Γεωργία Χαλάτση

«Επιμένει» να μας ταλαιπωρεί ο κορωνοϊός

Η επείγουσα φάση έληξε, ο κορωνοϊός παραμένει

Γεωργία Χαλάτση