ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Από τα 8 στα 12 εκατ. ευρώ με «γέφυρα» στο ΕΣΠΑ

Περισσότερα χρήματα από τα ήδη δεσμευμένα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 8 εκατ. ευρώ θα προσπαθήσει να «ρίξει» η περιφέρεια Ηπείρου στη βελτίωση του οδικού τμήματος «Πηγάδια-Πράμαντα» της 2ης επαρχιακής οδού.

Και αυτό θα γίνει με τη μεταφορά του τμήματος του έργου που αφορά την κατασκευή νέας γέφυρας στον Άραχθο, στην περιοχή της Πλάκας, στο ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να μείνει ανέπαφη η χρηματοδότηση ύψους 8.080.000 ευρώ, για να διατεθεί για τη βελτίωση του δρόμου, ο οποίος παρουσιάζει πολλά προβλήματα, λόγω καθιζήσεων, καταπτώσεων, στενότητας και πολλών στροφών.
Το… τέχνασμα αυτό υπονόησε ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, ανακοινώνοντας την έγκριση δημοπράτησης του έργου «Κατασκευή νέας γέφυρας Αράχθου στην περιοχή Πλάκας Τζουμέρκων (2ης επαρχιακής οδού)», προϋπολογισμού 3,9 εκ. ευρώ, από την Οικονομική Επιτροπή της περιφέρειας Ηπείρου. Πρόκειται για έργο της πράξης «Αποκατάσταση – βελτίωση 2ης επαρχιακής οδού από θέση Πηγάδια έως Πράμαντα και κατασκευή νέας γέφυρας Αράχθου στην περιοχή Πλάκας Τζουμέρκων».
Η νέα γέφυρα, που θα αντικαταστήσει τη σημερινή γέφυρα μπέλλεϋ, θα έχει συνολικό μήκος 107,8 μέτρα και ταυτόχρονα θα κατασκευαστούν προσβάσεις συνολικού μήκους 350 μέτρων.
«Εγκρίναμε μια σπουδαία παρέμβαση σε ό,τι αφορά την περιοχή των Τζουμέρκων. Τελείωσε η μελέτη και παραδόθηκε πλήρης. Εκεί υπάρχει μια γέφυρα μπέλλεϋ που τη συντηρήσαμε πέρυσι. Είδαμε ότι υπάρχει ανάγκη για αλλαγή σε μια περιοχή που αφορά Πράμαντα, Άγναντα, Άρτα και Ιωάννινα. Όταν δίπλα έγινε υπερπροσπάθεια από πολλούς να γίνει η γέφυρα Πλάκας ξανά, εμείς θεωρήσαμε υποχρέωση να κάνουμε αυτή τη μελέτη. Στη συνέχεια θα κάνουμε και άλλες παρεμβάσεις που έχουμε ξεκινήσει, είτε στην περιοχή Μονολιθίου είτε από το ποτάμι και πάνω προς Άγναντα και Πράμαντα», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του.
Το έργο αυτό, όταν ολοκληρωθεί, σε συνδυασμό και με τον οδικό άξονα που συνδέει την Ιόνια Οδό με τη 2η επαρχιακή οδό στα Πηγάδια, θα δημιουργήσει νέες συνθήκες για την πρόσβαση στην περιοχή των Τζουμέρκων, που παραμένει προβληματική.

Προσθήκη κτιρίου στο Δημοτικό Σχολείο Καναλίου

Τις αυξημένες ανάγκες σχολικής στέγης που υπάρχουν στην τουριστική περιοχή του Καναλίου Πρέβεζας, έρχεται να αντιμετωπίσει το έργο για προσθήκη νέου διώροφου κτιρίου στο υπάρχον Δημοτικό Σχολείο.
Η Οικονομική Επιτροπή της περιφέρειας Ηπείρου ανέδειξε την κοινοπραξία Αστική Κατασκευαστική ΑΕ- Αυγέρης Λάζαρος προσωρινό ανάδοχο, με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 680.920 ευρώ. Όπως ανάφερε ο περιφερειάρχης, το έργο εκτελείται με προγραμματική σύμβαση της περιφέρειας με τον δήμο Πρέβεζας, διαδικασία που έχει ξεκινήσει πριν έναν χρόνο.
«Θέλω να πω ένα ευχαριστώ προς όλους για τη συνεργασία που έχουμε μέχρι σήμερα. Θεωρώ ότι η περιφέρεια Ηπείρου, παρά τις δύσκολες στιγμές που περνάμε λόγω του κορωνοϊού, είναι η μόνη περιφέρεια που όχι δε σταμάτησε τα έργα, αλλά προχωράει προς όλες τις κατευθύνσεις. Είτε αυτά είναι του ΕΣΠΑ, είτε έργα του ΠΔΕ, είτε έργα των ΚΑΠ. Και για να παραχθεί αυτό το έργο, δουλεύουν οι υπάλληλοι, δουλεύουν οι υπηρεσίες που συνεργάζονται μαζί μας και έτσι έρχεται σιγά σιγά ένα αποτέλεσμα που είναι διαφορετικό για την Ήπειρο», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Άλλες αποφάσεις

Στη  συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της περιφέρειας αναδείχθηκαν οριστικοί ανάδοχοι η ΓΙΓΕΚΑΤ ΑΤΕΕ για τη βελτίωση οδικής λειτουργίας τμήματος οδικού δικτύου Ελεούσα – Κρύα (προϋπολογισμού 485.000 ευρώ), η Τετράγωνο ΑΤΕΒΕ για την αποκατάσταση– συντήρηση οδού Ανατολή– Κατσικά (320.000 ευρώ), η Αριάδνη Κατασκευαστική Ε.Ε. για τις άμεσες εργασίες αποκατάστασης βατότητας της οδού πρόσβασης προς Καραβοστάσι μετά από πλημμύρες και σύνδεσή της με το επαρχιακό οδικό δίκτυο (150.000 ευρώ), η ΓΑΙΟΣΤΑΤ Τεχνική Εταιρεία Ε.Ε. για τη διάνοιξη δρόμου από Γκινους προς Μεγάλη Ράχη στην κοινότητα Βαργιάδων Δωδώνης (187.000 ευρώ), ο Ευθύμιος Κώστας για την άμεση αποκατάσταση βατότητας της Ε.Ο. Ιωαννίνων – Κοζάνης και προστασία πρανών από τον ποταμό Σαραντάπορο (65.720 ευρώ), καθώς και ο Δ. Φαφας προσωρινός ανάδοχος για την επισκευή αρδευτική διώρυγας του ΤΟΕΒ Βασιλικού (30.974 ευρώ).
Επίσης, κατακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί για τη συντήρηση – αποκατάσταση πρασίνου στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο για επούλωση οπών στους ασφαλτοτάπητες. κ.α., ενώ τέλος, από την Οικονομική Επιτροπή εγκρίθηκε η δημοπράτηση της προμήθειας σωλήνων για την αντικατάσταση αγωγού ύδρευσης αρμοδιότητας ΤΟΕΒ Λάμαρης Πρέβεζας (74.400 ευρώ) και για την άμεση αποκατάσταση επαρχιακής οδού Γρανιτσοπούλα – Ριζό δήμου Ζίτσας (74.000 ευρώ).

Σχετικά άρθρα

Για λόγους ελαφριάς συντήρησης η παράταση της διακοπής κυκλοφορίας

Αποστόλης Τζελέτας

«Είπα… ξείπα» για την επικινδυνότητα της Εγνατίας

Αποστόλης Τζελέτας

Σύμπραξη για Δομή Υποστήριξης του Οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας