ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Ακτίνες ελπίδας» σε μια δύσκολη χρονιά

Άλλες αγορές κλείνουν, αναγκαστικά και προσωρινά λόγω της πανδημίας, άλλες φαίνεται πως ανοίγουν, δημιουργώντας τουλάχιστον μια αίσθηση αισιοδοξίας στους τουριστικούς φορείς,και όχι μόνο, της περιοχής.

Μπορεί η χώρα μας να άνοιξε ήδη τις «πύλες» της και τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης να δέχονται ήδη πτήσεις από συγκεκριμένες χώρες του εξωτερικού, όμως τα αεροδρόμια στην περιοχή μας, Ιωαννίνων και Ακτίου, θα υποδεχθούν διεθνείς πτήσεις από την 1η Ιουλίου.Ωστόσο πολλές χώρες, που αποτελούν δεξαμενή επισκεπτών για την Ήπειρο, διατηρούν τους περιορισμούς τον Ιούλιο ή ακόμη και τον Αύγουστο, δυσκολεύοντας την ήδη επιβαρυμένη εικόνα στον κλάδο του τουρισμού.

Παρόλα αυτά, «ακτίνα ελπίδας» χαρακτήρισε το ενδιαφέρον μιας νέας αγοράς, αυτή της Ουκρανίας, να προγραμματίσει σειρά πτήσεων προς το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, μέχρι το τέλος της σεζόν, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Στράτος Ιωάννου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι Ουκρανικές Αερογραμμές έχουν καταθέσει σχέδιοστο αεροδρόμιο Ιωαννίνων για εβδομαδιαίες πτήσεις από τις 4 Ιουλίου έως τις 10 Οκτωβρίου, με αεροσκάφη Boeing 737 800, με τους επιβάτες να κατευθύνονται προς τα παράλια της Ηπείρου, ίσως και της νότιας Αλβανίας.Πρόκειται για μια αγορά που μέχρι σήμερα είναι «κλειστή», δηλαδή δεν έχουν υπάρξει αντίστοιχα δρομολόγια στο παρελθόν προς την περιοχή μας, σε αντίθεση με άλλες αγορές, όπως το Ισραήλ ή οι Σκανδιναβικές χώρες.

«Η εικόνα που έχουμε, είναι ότι είναι δύσκολα τα πράγματα, καθώς δε γνωρίζουμε από ποια κράτη της Ευρώπης ή και ευρύτερα θα έρθουν τουρίστες στην περιοχή μας. Όμως μερικές φορές υπάρχουν και κάποιες ακτίνες ελπίδας, βλέποντας το ενδιαφέρον , όπως από την Ουκρανία, μια εντελώς καινούρια αγορά, που αν ευοδώσει, θα είναι πραγματικά πολύ σημαντικό. Γιατί αφενός ανοίγει μια νέα αγορά, αφετέρου σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση που υπάρχει, θα είναι ένα επιπλέον αεροπλάνο που θα έρχεται», σημείωσε ο κ. Ιωάννου, δίνοντας μια εικόνα από τον «χάρτη»,όπως έχει διαμορφωθεί εξαιτίας των περιορισμών.

Η  Νορβηγία και η Δανία θα επιτρέψουν τις πτήσεις προς την Ελλάδα τέλος Αυγούστου, ενώ η Σουηδία από 1η Ιουλίου και στην Ήπειρο η πρώτη πτήση θα έρθει στις 20 Ιουλίου, πιθανόν με δύο αεροπλάνα την εβδομάδα, όπως ανέφερε ο κ. Ιωάννου. Η ενημέρωση από την Τσεχία είναι ότι θα αρχίσουν να έρχονται επισκέπτες από τις 4 Ιουλίου και από την Κύπρο περί τις 20 Ιουλίου. Στα παράλια θα έρθουν και Άγγλοι επισκέπτες με τις πτήσεις να ξεκινούν από τις 15 Ιουλίου, έστω και αν θα είναι λιγότερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

«Είναι σημαντικό, εκεί που πηγαίναμε για το μηδέν, να βλέπουμε ότι θα έρθουν επισκέπτες. Δείχνει ότι κάτι θα ξεκινήσει. Μην περιμένουμε πολλά πράγματα, αλλά είναι κάτι που δείχνει ότι Ελλάδα και Ήπειρος έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη», σημείωσε.

Συμβολή στην εκπαίδευση και υγειονομική κάλυψη

Όπως έγινε γνωστό, δωρεάν τηλεκπαίδευση στα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις τουριστικές επιχειρήσεις προσφέρει η περιφέρεια Ηπείρου, συμμεριζόμενη την ανάγκη να εξασφαλιστεί η προστασία των εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού, ως επίσης και των επισκεπτών της περιοχής μας.

Παράλληλα, όμως, συζητήσεις γίνονται και για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις του κλάδου, προκειμένου να ανταποκριθούν στην απαίτηση των πρωτοκόλλων για την παρουσία γιατρού στα καταλύματα και ξενοδοχεία. Αυτό το θέμα προβληματίζει ιδιαίτερα τους επαγγελματίες, καθώς, πέραν του κόστους, δεν υπάρχει διάθεση ούτε από την πλευρά των υγειονομικών.

Έτσι, το ζήτημα απασχόλησε και την περιφερειακή αρχή με τη διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και αναζητούνται λύσεις σε συνεργασία με τις ΤΟΜΥ και άλλες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ή ακόμη και με τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ.

Ωστόσο, πρόκειται για προτάσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι, αλλά θα πρέπει να υπάρξουν και κεντρικές αποφάσεις και για τον λόγο αυτό, ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Δ. Μαυρογιώργος, τις έχει αποστείλει στη Γενική Γραμματεία.

Σχετικά άρθρα

Σύνδεση με Σκανδιναβία με πέντε πτήσεις εβδομαδιαίως

Ρότα για την UNESCO έβαλε και η αρχαία Νικόπολη

Στο +48,1% η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων