ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ενεργειακή αναβάθμιση ΠΓΝΙ- Ζητούμενο να μην μπλέξει σε λαβύρινθο

Ως déjà vu μοιάζει η καταγγελία τεχνικής εταιρείας των Ιωαννίνων στο Ελεγκτικό Συνέδριο σχετικά με το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, ωστόσο το ερώτημα που τίθεται είναι αν είναι ικανή να προκαλέσει επιπλέον καθυστερήσεις, που θα έχουν και σαφές οικονομικό αντίκτυπο.

Η αναφορά σε déjà vu έχει να κάνει ότι η καταγγελία για την προκήρυξη του έργου των 4,4 εκατ. ευρώ ως «προμήθεια» και όχι ως «έργο» δεν είναι νέα, αλλά έχει παρελθόν. Σε ανάλογη καταγγελία είχε προχωρήσει στο παρελθόν και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιριών, με αποτέλεσμα να υπάρξει τότε παρέμβαση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Συμβάσεων.
Η διοίκηση του ΠΓΝΙ απάντησε στις αρχές Φεβρουαρίου του 2020 αναλυτικά στα ερωτήματα και επικαλέστηκε αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να τεκμηριώσει την υλοποίηση του διαγωνισμού με τη διαδικασία της προμήθειας και εγκατάστασης. Επιπλέον, ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός προμήθειας του εξοπλισμού υπερέβαινε κατά πολύ τον αντίστοιχο των εργασιών τοποθέτησης του εξοπλισμού, ενισχύοντας έτσι την άποψη του Νοσοκομείου ότι το κύριο αντικείμενο είναι η προμήθεια και επομένως επιβάλλεται η υλοποίηση των δράσεων μέσω της νομοθεσίας των προμηθειών.
Σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει ο διοικητής του ΠΓΝΙ Βασίλης Τσίκαρης σε προ ημερών συνέντευξή του, οι διαδικασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση προχωρούν, καθώς έχει αναδειχθεί ανάδοχος για τα εννέα υποέργα και υπολείπονται άλλα τέσσερα. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φάση υποβολής στη Διαχειριστική Αρχή του υπουργείου των σχεδίων των συμβάσεων, προκειμένου να γίνει ο υπηρεσιακός έλεγχος και να δοθεί η έγκριση για την υλοποίηση του έργου. Μια καθυστέρηση που υπάρχει, την απέδωσε στην υποβολή των συμβάσεων στην ειδική πλατφόρμα, η οποία, σύμφωνα με την επικοινωνία με τη διαχειριστική αρχή, οφείλεται σε τεχνικό πρόβλημα.
Η καταγγελία της «Δαίδαλος ΑΤΕΒΕ» στο Ελεγκτικό Συνέδριο δεν ήταν αναμενόμενη από τη διοίκηση του ΠΓΝΙ, που εκτιμούσε ότι οι απαντήσεις σε σχέση με τη διακήρυξη της ενεργειακής αναβάθμισης ως «προμήθεια» και όχι ως «έργο» είχαν κλείσει το συγκεκριμένο κεφάλαιο.
Την ίδια άποψη, όμως, δε φαίνεται να έχουν οι άνθρωποι της τεχνικής εταιρείας, που κάνουν λόγο για εξόφθαλμη και προκλητική παραβίαση του νόμου, καθώς, όπως σημειώνουν στην προσφυγή τους, ο διοικητής δεν άλλαξε τα τεχνικά δελτία για τη δημοπράτηση των εργασιών ως έργο, όπως του υποδείκνυε το υπουργείο Υγείας τον Νοέμβριο του 2019.
«Η λογική του ΠΓΝΙ οδηγεί ευθέως στο συμπέρασμα ότι αν βαπτίζουμε τα έργα προμήθειες, οδηγούμαστε στον παραλογισμό τα έργα να εκτελούνται από εμπόρους- προμηθευτές και όχι από πιστοποιημένες και ειδικευμένες εργοληπτικές επιχειρήσεις όπως ο Νόμος ορίζει. Σημαντικό επίσης είναι ότι τα έργα αντιμετωπίζονται με άλλα άρθρα στον αστικό κώδικα και με άλλα οι προμήθειες», τονίζεται στην καταγγελία με την οποία ζητείται η ακύρωση της συγκεκριμένης δημοπρασίας.
«Όλα έχουν γίνει νομίμως και σε συνεννόηση με τον νομικό σύμβουλο του υπουργείου Υγείας. Μάλιστα, έκρινε ότι ορθώς έχουμε πράξει και με τον ίδιο τρόπο πρέπει να κινηθούν και τα άλλα νοσοκομεία», δήλωσε στον «Η.Α.» ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Βασίλης Τσίκαρης, ο οποίος παραμένει τελικά στη θέση του μέχρι το υπουργείο Υγείας να ορίσει τον νέο διοικητή.
Για περισσότερες και αναλυτικές απαντήσεις, ο κ. Τσίκαρης παρέπεμψε στις απαντήσεις που ήδη έχουν δοθεί στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Συμβάσεων, ενώ αντίδρασή του υπήρξε και μέσω των κοινωνικών δικτύων, όταν ΜΜΕ έσπευσαν να παρουσιάσουν τις καταγγελίες της τεχνικής εταιρείας, χωρίς να ζητήσουν και τη δική του άποψη.
«Όταν υπηρετείς το δημόσιο συμφέρον και το δίκαιο, είναι δύσκολο να σε σταματήσουν όσοι στοχεύουν τους δημόσιους πόρους. Γι’ αυτό μην ανησυχείτε κύριοι. Για να φθάσουμε στο σημείο να υλοποιήσουμε τη δράση της ενεργειακής αναβάθμισης του ΠΓΝΙ, χρειάστηκε να συγκρουστούμε με πολλά συντεχνιακά συμφέροντα εντός και εκτός υπηρεσιών. Έγγραφα επί εγγράφων, καταγγελίες επί καταγγελιών, πιέσεις επί πιέσεων δεν κατάφεραν να σταματήσουν τη διοίκηση και τις υπηρεσίες του ΠΓΝΙ και να ακυρώσουν την προσπάθεια υλοποίησης της ενεργειακής αναβάθμισης», αναφέρει χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για «πόλεμο», ενώ διαβεβαιώνει ότι η διαδικασία προχωρά κανονικά ξεπερνώντας και τις νέες πρόσκαιρες δυσκολίες.

Σχετικά άρθρα

Ημερίδα για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις

ΠΓΝΙ- Ενίσχυση του Βρογχοσκοπικού Εργαστηρίου με δωρεά από τη Βουλή

Δύο νοσοκομεία στην ίδια… μασχάλη για τον Σπ. Δερδεμέζη