ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Το… ορεκτικό η προμήθεια του ΚΕ.ΜΕ.Α.

Μια πρόγευση μόνο για τον εξοπλισμό που θα διατεθεί μέσα στους επόμενους μήνες προς τους αστυνομικούς της Ηπείρου, αποτελεί αυτός που παραδόθηκε σήμερα στις Αστυνομικές Διευθύνσεις Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Άρτας, μετά από ενέργειες του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας.

«Δε θα μας χωράει το δωμάτιο», ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, έχοντας μπροστά του αλεξίσφαιρα γιλέκα και δίπλα του ασυρμάτους, κράνη, επιγονατίδες, θερμικές κάμερες και άλλον εξοπλισμό. Όπως ανέφερε, αυτή την περίοδο υλοποιείται ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα για την Ελληνική Αστυνομία, το μεγαλύτερο από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, με την ολοκλήρωση του οποίου σύντομα θα αλλάξουν πάρα πολλά από πλευράς υποδομής στην ΕΛ.ΑΣ.
Περισσότερες λεπτομέρειες για το εν εξελίξει εξοπλιστικό πρόγραμμα έδωσε ο γενικός γραμματέα Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνος Τσουβάλας, διευκρινίζοντας πως πρόκειται όχι μόνο για επιχειρησιακό εξοπλισμό, αλλά κυρίως για μέσα ατομικών εφοδίων προστασίας των αστυνομικών.
Όπως έκανε γνωστό, αυτό το διάστημα το υπουργείο είναι στο στάδιο της συμβασιοποίησης με πολλούς προμηθευτές, μέσα από ανοιχτές διαγωνιστικές διαδικασίες. «Φιλοδοξούμε να αγοράσουμε το καλύτερο υλικό ποιοτικά, στην καλύτερη τιμή μέσω των ανοιχτών διαγωνιστικών διαδικασιών», σημείωσε.
Μέσα στο επόμενο διάστημα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για μια προμήθεια της τάξης των 15,5 εκατ. ευρώ, ώστε μέχρι Σεπτέμβριο – Οκτώβριο να παραλάβει η ΕΛΑΣ τον εξοπλισμό, να τον πιστοποιήσει και τον κατανείμει στις Αστυνομικές Διευθύνσεις. «Και η Ήπειρος θα είναι αποδέκτης μέρους αυτού του εξοπλισμού», διαβεβαίωσε ο κ. Τσουβάλας.

Με αντικειμενικά κριτήρια

Οι αναφορές στον μελλοντικό εξοπλισμό έγιναν με αφορμή την παράδοση εξοπλισμού στις τρεις από τις τέσσερις Αστυνομικές Διευθύνσεις της Ηπείρου, μετά από αίτημα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕ.ΜΕ.Α.), το οποίο αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, που εποπτεύεται από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
Τη μερίδα του λέοντος της προμήθειας πήραν οι Αστυνομικές Διευθύνσεις Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, λόγω γειτνίασης με την Αλβανία. Στην Α.Δ. Ιωαννίνων διατέθηκαν ένα εννιαθέσιο όχημα μεταφοράς προσωπικού, το οποίο θα διατεθεί στο Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς, πέντε κάμερες θερμικής απεικόνισης, 24 ασύρματοι υψηλής τεχνολογίας που λειτουργούν με το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και όχι με αναμεταδότες, 20 αλεξίσφαιρα γιλέκα, έξι κιάλια ημέρας και γυαλιά νυκτός, με τη συνολική αξία να είναι στις 75.000 ευρώ περίπου.
Για την Α.Δ. Θεσπρωτίας έγινε προμήθεια εξοπλισμού, συνολικής αξίας 65.000 ευρώ περίπου, που περιλαμβάνει τρεις φορητές κάμερες θερμικής απεικόνισης, 30 αλεξίσφαιρα γιλέκα, έξι ζευγάρια κιάλια ημέρας, 24 φορητούς ασυρμάτους, δέκα επαναφορτιζόμενους φακούς, 15 αντιβαλλιστικά κράνη και επιγονατίδες. Τέλος, στην Α.Δ. Άρτας θα διατεθούν
20 αλεξίσφαιρα γιλέκα και πέντε κιάλια ημέρας, συνολικής αξίας 6.000 ευρώ.
«Η προσφορά ήταν αντικειμενική, ανεξάρτητα από την ηπειρώτικη καταγωγή τη δική μου, του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνου Τσουβάλα και του αναπληρωτή διευθυντή του ΚΕ.ΜΕ.Α. Νίκου Γερασιμίδη», ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κάνοντας λόγο για μια σημαντική προσφορά με υλικά πρώτης ανάγκης για το προσωπικό. Ο κ. Οικονόμου ευχαρίστησε το ΚΕ.ΜΕ.Α. και τον κ. Γερασιμίδη προσωπικά, που με ιδιαίτερη προθυμία ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του υπουργείου, προσθέτοντας ότι ο εξοπλισμός θα βοηθήσει το προσωπικό στον έλεγχο των συνόρων και στην πάταξη της εγκληματικότητας.
Ελαφρώς διαφοροποιημένη άποψη σε σχέση με τον υφυπουργό σε σχέση με το ότι η κοινή ηπειρώτικη καταγωγή τους δεν έπαιξε ρόλο στην προμήθεια, εξέφρασε ο αναπληρωτής διευθυντής του ΚΕ.ΜΕ.Α. Νίκος Γερασιμίδης, λέγοντας ότι «εμείς οι Ηπειρώτες πάντα συνδράμουμε στον τόπο μας».
Ο κ. Γερασιμίδης αναφέρθηκε γενικά στον ρόλο του ΚΕ.ΜΕ.Α. και πρόσθεσε πως θα συνεχίσει να βοηθά την Ελληνική Αστυνομία και όχι μόνο, σε κάθε περιοχή. «Αυτός είναι ο ρόλος μας, να βοηθάμε. Τώρα κοιτάμε τα δυτικά μας σύνορα και παρέχουμε σύγχρονο επιχειρησιακό εξοπλισμό, σύντομα θα συνεχίσουμε και σε άλλες περιοχές», τόνισε.
Στην παράδοση του υλικού παραβρέθηκαν η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Κεφάλα, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ο οποίος εξέφρασε ευχαριστίες για την προσφορά και τόνισε ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων επιτελεί ένα σημαντικό έργο κάτω από αντίξοες συνθήκες, καθώς και ο Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος της Ελληνικής Αστυνομίας Κώστας Σκούμας.

Σχετικά άρθρα

Σε επιχειρησιακή λειτουργία το Κοινό Κέντρο Επαφής στην Κακαβιά

Δυνατότητα και για πλωτές περιπολίες στην Παμβώτιδα

«Τρέχει» το θέμα του νέου καταστήματος κράτησης