ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ξεκινούν τα τεστ και στην Ήπειρο οι Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ

Έφτασαν και στην Ήπειρο οι Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, με στόχο τον δειγματοληπτικό έλεγχο του πληθυσμού για τον κορωνοϊό, ξεκινώντας από προνοιακές και άλλες δομές.

Οκτώ κλιμάκια, με οχήματα και το αντίστοιχο προσωπικό, υπό τον συντονισμό γιατρού που διαθέτει το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», θα προχωρήσουν στη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού στον νομό Ιωαννίνων, τουλάχιστον για το επόμενο τρίμηνο, χρόνος που πιθανώς να επεκταθεί με βάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα της εξέλιξης του κορωνοϊου. Τα πέντε από τα οκτώ κλιμάκια θα παραμείνουν στα Γιάννενα, τρία θα μεταβούν στην Κόνιτσα, ενώ υπάρχει κάλυψη και στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου.
Στόχος του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Υγείας είναι η παρακολούθηση της υγείας του πληθυσμού και η διενέργεια όσο το δυνατόν περισσότερων τεστ σε πληθυσμιακές ομάδες της περιοχής, με σκοπό να διαπιστωθούν πιθανά κρούσματα. «Είναι πάγια η πεποίθηση του ΕΟΔΥ ότι η δημόσια υγεία πρέπει να προστατεύεται με όλους τους πιθανούς τρόπους», σημείωσε εκ μέρους της Ομάδας Διαχείρισης covid 19 του ΕΟΔΥ Γιώργος Δελλής.
Σύμφωνα με τον κ. Δελλή, η αρχή θα γίνει από δομές με ειδικές ομάδες του πληθυσμού και σιγά σιγά θα επεκταθούν οι έλεγχοι και στον γενικό πληθυσμό, με γνώμονα την πορεία των αποτελεσμάτων και την πιθανότητα να υπάρξουν κάποια ειδικά θέματα που θα χρειαστούν άμεση επίλυση.
Η συνεργασία με το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», όπως και με την περιφέρεια Ηπείρου που θα καταγράψει και μεταφέρει στα κλιμάκια τους ευαίσθητους χώρους και δομές, έχει ήδη ξεκινήσει, με τον διοικητή Σπύρο Δερδεμέζη και την αντιπεριφερειάρχη Αγνή Νάκου να «υποδέχονται» σήμερα τα οχήματα, αλλά και το προσωπικό, οδηγούς και νοσηλευτές, που θα επανδρώσουν τις ΚΟΜΥ.
«Ελπίζουμε η πρωτοβουλία του ΕΟΔΥ να ευαισθητοποιήσει ακόμη περισσότερο την κοινωνία στον αγώνα που δίνουμε όλοι απέναντι στον covid 19», σημείωσε ο κ. Δερδεμέζης, με την κ. Νάκου να προσθέτει ότι η περιφέρεια και η διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας θα παρέχει οτιδήποτε ζητηθεί από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Και τεστ αντισωμάτων

Εκτός από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους για τον πιθανό εντοπισμό κρουσμάτων κορωνοϊου στην περιοχή, θα ακολουθήσει από τον ΕΟΔΥ ο έλεγχος που θα αφορά την ανάπτυξη αντισωμάτων, σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
Τα πρώτα δείγματα θα ληφθούν από το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού, ενώ ο έλεγχος θα γίνεται στο μικροβιολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου.

Σχετικά άρθρα

Πιέζει ο χρόνος για άμεση δημοπράτηση

Ένας απινιδωτής και ένας αναλυτής για το Κέντρο Υγείας Πραμάντων

Δύο νοσοκομεία στην ίδια… μασχάλη για τον Σπ. Δερδεμέζη