ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ένωση δυνάμεων ζητά ο Σπ. Ριζόπουλος

Περιφερειακή Διακυβέρνηση Ειδικού Σκοπού με σκοπό την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προέκυψε από την πανδημία του κορωνοϊού, προτείνουν οι «Ορίζοντες Ηπείρου», καταθέτοντας μια δέσμη μέτρων με τον τίτλο «Γέφυρα στο μέλλον».

Τη συνολική πρόταση, που έχει εκδοθεί και σε έντυπο, κατέθεσε ο επικεφαλής της παράταξης Σπύρος Ριζόπουλος, σε συνέντευξη τύπου, από την οποία δεν έλειψαν οι επικρίσεις προς την περιφερειακή αρχή, αλλά και το αίτημα για παραιτήσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαχείρισης του θέματος του κορωνοϊού σε πολιτικό και υγειονομικό επίπεδο.

Κατά τον κ. Ριζόπουλο, είναι επιτακτική η ανάγκη αλλαγής του μοντέλου λειτουργίας της περιφέρειας Ηπείρου, ώστε να αποτελέσει το «στρατηγείο» της οικονομικής ανασυγκρότησης της Ηπείρου, με προϋπόθεση τη συνένωση όλων των δυνάμεων που εκπροσωπούνται στο περιφερειακό συμβούλιο.

Σύμφωνα με την πρόταση για Περιφερειακή Διακυβέρνηση Ειδικού Σκοπού, θα παραμείνουν στις θέσεις του ο περιφερειάρχης και ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, αλλά θα πρέπει να παραιτηθούν όλοι οι αντιπεριφερειάρχες και τα μέλη σε όργανα και επιτροπές, και να συσταθεί ως επιτελικό όργανο στρατηγικού σχεδιασμού το Συμβούλιο της Περιφερειακής Διακυβέρνησης Ειδικού Σκοπού, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη, όλων των επικεφαλής των εκλεγμένων περιφερειακών παρατάξεων, καθώς και του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται ομόφωνα, με πρώτη την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2020 σε προϋπολογισμό ειδικού σκοπού, με χρόνο έναρξης την 1η Σεπτεμβρίου του 2020. Επίσης, προτείνεται να υπάρξει εκ των προτέρων μια κοινή συμφωνία πως και οι προϋπολογισμοί του 2021 και 2022 θα πρέπει να υπηρετήσουν το νέο μοντέλο διοίκησης, το οποίο θα πρέπει να διατηρηθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2022.

Αυτό το μοντέλο, σύμφωνα με τον κ. Ριζόπουλο, αποτελεί προϋπόθεση για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας, μέσω του ειδικού Ταμείου Ανασυγκρότησης που θα αναλάβει τη διαχείριση των πόρων με διαφανή τρόπο και με κριτήριο την αποτελεσματική στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας, με την επιδότηση συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας και της παραγωγής, που έχουν κρίσιμη σημασία για την Ήπειρο.

Οι στόχοι είναι η διάσωση και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής, με τον κ. Ριζόπουλο να προτείνει τη δημιουργία τριών Κτηνοτροφικών Πάρκων, η ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας είτε μέσω εφάπαξ στήριξης, είτε μέσω αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ, με εγγύηση του Ταμείου, καθώς και η καταπολέμηση του ψηφιακού αναλφαβητισμού. Ειδική αναφορά έκανε και στα ενεργειακά θέματα, προτείνοντας τη διεκδίκηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας από το ΤΑΙΠΕΔ, με στόχο την αξιοποίησή του για μονάδα αερίου LNG.

Επισημαίνοντας πως δέχεται προσωπικές επιθέσεις από τον περιφερειάρχη, ο κ. Ριζόπουλος, σημείωσε πως δεν τον ενδιαφέρει να συμμετέχει προσωπικά στο σχήμα διακυβέρνησης που προτείνει, και ξεκαθάρισε πως οι προσωπικές μεταξύ τους σχέσεις δεν πρόκειται να αποκατασταθούν ποτέ.

«Εμείς καλούμε σε ένα μπόλιασμα όλων των παρατάξεων για άμεση δράση, με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η κοινωνία δε ζητά να πίνουμε μαζί καφέ ή να παίζουμε τάβλι, αλλά ενωμένοι να δίνουμε λύσεις», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Ζητά παραιτήσεις για τον κορωνοϊό

Ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης Στάθης Νάνος ζήτησε από την πλευρά του τις παραιτήσεις των αρμόδιων αντιπεριφερειαρχών, όχι για τη δημιουργία της Διακυβέρνησης Ειδικού Σκοπού, αλλά για τη διαχείριση του κορωνοϊου σε υγειονομικό επίπεδο.

Κατηγόρησε την περιφερειακή αρχή για συγκεντρωτισμό και την πολιτική της συγκάλυψης, με αφορμή την περίπτωση κρούσματος σε παραγωγική επιχείρηση, αλλά και για προσπάθεια να συνδυαστούν τα κρούσματα με πολιτικά οφέλη.

«Σε όλο αυτό το διάστημα έγινε προσπάθεια να γίνουν βασιλικότεροι από τον πολιτικό τους φίλο εργοστασιάρχη και να καταφέρουν το ακατόρθωτο: να γίνει θέμα συζήτησης σε όλα τα καφενεία της Άρτας αντί να κληθεί ο ΕΟΔΥ να διαχειριστεί το θέμα όπως έγινε με αντίστοιχη μονάδα στην Κοζάνη», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Νάνος και ζήτησε τις παραιτήσεις του περιφερειάρχη Άρτας Β. Ψαθά, αλλά και αντιπεριφερειαρχών Κ. Σιαράβα και κοινωνικής πρόνοιας Αγνής Νάκου.

Τέλος, κάλεσε τη γιατρό και περιφερειακή σύμβουλο της πλειοψηφίας Σταυρούλα Τσιάρα να ανταποκριθεί στον διπλό ρόλο της και να επαναφέρει στην τάξη τον περιφερειάρχη.

Τον Ιούλιο το συνέδριο

Τέλος, ο Συντονιστής Διεύρυνσης και Οργάνωσης του Συνεδρίου της παράταξης Μιχάλης Νάτσης, αναφέρθηκε στην αύξηση των εγγεγραμμένων μελών που ξεπερνούν τα 300, όπως είπε, ενώ έκανε γνωστό πως το συνέδριο θα γίνει στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

«Έως σήμερα έχουν εγγραφεί στην παράταξη 328 μέλη όταν ο καταστατικός στόχος ήταν για 300. Ο στόχος έχει ξεπεραστεί και ως τις 30 Ιουνίου εκτιμάται ότι τα μέλη της παράταξης μπορούν να φτάσουν τα 500, είναι δε σημαντικό πως η σύνθεση των μελών δε γίνεται με ομόκεντρους κύκλους αλλά εμφανίζει πολυσυλλεκτικότητα και διασπορά, με χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από τα 328 μέλη, μόνο τα 20 ανήκουν στον ίδιο ευρύ οικογενειακό κύκλο», ανέφερε.

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Σύμπραξη για Δομή Υποστήριξης του Οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας

Κόμβο – κόμβο και κάποια στιγμή η ένωση