ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μέσω ερωτημάτων η υποβολή προτάσεων για το Πάρκο Πυρσινέλλα από την ΑΡΠΙ

Μέσω της διαδικασίας υποβολής ερωτημάτων καταθέτει εμμέσως και τις προτάσεις της για την ανάπλαση του πάρκου Πυρσινέλλα η «Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα», σημειώνοντας ότι τα ερωτήματά της για τη σκοπιμότητα και βιωσιμότητα των προτάσεων, τη διαδικασία εκπόνησης της ανάπλασης και τέλος αυτόν καθ’ αυτόν τον σχεδιασμό, πηγάζουν από την έλλειψη ικανοποιητικής ανάλυσης και τεκμηρίωσης στη μελέτη.

Το πρώτο ερώτημα που τίθεται, είναι ποιοι παράγοντες (εκτός της διαμάχης δήμου και ελληνικού δημοσίου) επέδρασαν στην παρακμή του πάρκου και πως ο δήμος σκέφτεται να αποδράσει από την επιρροή τους, ενώ το δεύτερο ερώτημα συνίσταται στο πώς ο δήμος θα συντηρεί, θα ελέγχει, θα ανανεώνει την κατάσταση του πάρκου και πώς θα το διαχειρίζεται.
Τα επόμενα δύο ερωτήματα έχουν να κάνουν με δύο θέματα που έχουν τεθεί από πολλές πλευρές στη διαβούλευση και αναφέρονται στο ότι δεν περιλαμβάνεται στη μελέτη το δυτικό γεωτεμάχιο και ο τρόπος σύνδεσης των δύο τμημάτων, καθώς και δεν υπάρχει πρόβλεψη σύνδεσης με τον χώρο του πρώην στρατοπέδου Βελισαρίου, με πρόβλεψη από το ρυθμιστικό σχέδιο για Μητροπολιτικό Πάρκο. Ένα ακόμη ερώτημα αφορά τον τρόπο μετάβασης στο πάρκο μέσω ποδηλάτου και μέσων μαζικής μεταφοράς.
Η «Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα» δεν εκφράζει διαφωνία ως προς τις προτεινόμενες από τη δημοτική αρχή χρήσεις, ωστόσο θέτει κάποια ερωτήματα αν θα προβλέπονται και κερκίδες στα γήπεδα, καθώς και από ποιον θα γίνεται η διαχείρισή τους, όπως και για το αν θα υπάρχουν δημόσιες τουαλέτες, βρύσες και εγκαταστάσεις για ΑμεΑ. Θέτει, ακόμη, το ερώτημα μήπως υπάρχουν κι άλλες ανάγκες που θα έπρεπε να καλυφθούν και αν υπήρξαν προτάσεις να αιτιολογηθεί γιατί δεν ελήφθησαν υπόψη ή απορρίφθηκαν. Ενδεικτικά από την πλευρά της αναφέρεται σε υπαίθριο κινηματογράφο, επιδαπέδια παιχνίδια, χώρους με τραπέζια και πάγκους για πικ-νικ. Σε συνέχεια αυτού του ερωτήματος έρχεται και το επόμενο, για το με ποιους φορείς έχει συνομιλήσει η ομάδα των μελετητών προκειμένου να διερευνήσει τις ανάγκες των κατοίκων.
Τη διαφωνία της με τη μίσθωση του κεντρικού κτιρίου εκφράζει, με έμμεσο τρόπο, η «Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα», σημειώνοντας ότι η ανακαίνιση – επισκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων θα μπορούσε να συνοδευτεί με αλλαγή χρήσης κάποιων κτιρίων εξ’ αυτών (όπως ήδη έγινε με την ξύλινη αποθήκη), που θα μπορούσαν να στεγάσουν δημοτικές υποδομές. «Ενδεικτικά αναφέρουμε την ανάγκη της Δημοτικής Πινακοθήκης να στεγάσει τον όγκο των εκθεμάτων της και σε άλλο κτίριο, αυτό του εστιατορίου λέμε εμείς, όπου, με τη χωροθέτηση υπαίθριας γλυπτοθήκης, θα μπορούσε ο χώρος των πολιτιστικών εγκαταστάσεων να πάρει έναν καινοτόμο χαρακτήρα. Όσο για το ισόγειο του κτιρίου, θα μπορούσε να αποτελέσει το καφέ – πωλητήριο της πινακοθήκης. Η διαχείριση δε της γλυπτοθήκης ή και του χώρου υπαιθρίων εκθέσεων θα μπορούσε να γίνει σε συνδιαχείριση με τη Σχολή Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Καταλήγοντας, επισημαίνεται ότι είναι πολύ σημαντικό ο σχεδιασμός των προτεινόμενων παρεμβάσεων να λάβει υπ’ όψιν τη βιωσιμότητα του συνόλου του έργου και κατά τη λειτουργία και κατά τη συντήρησή του, εις τρόπον ώστε να είναι μια δικλείδα ασφαλείας του δημόσιου χαρακτήρα του πάρκου.

Σχετικά άρθρα

Ένα νέο Πάρκο Πυρσινέλλα στα τέλη του 2024

Θα προλάβει και τη σύμβαση για το Πάρκο Πυρσινέλλα

Συμβασιοποίηση για τις «έξυπνες εφαρμογές» του Πάρκου Πυρσινέλλα