ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

ΤΕΕ/ΤΗ- Συμφωνίες, διαφωνίες και προτάσεις για την ανάπλαση στο Πάρκο Πυρσινέλλα

Μια εμπεριστατωμένη θέση μετά από πολύ καιρό καταθέτει δημόσια το Τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, συμμετέχοντας στην εν εξελίξει διαβούλευση για την ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα.

Η πρόταση που κατατίθεται έχει πολλές συμφωνίες, αλλά και αρκετές διαφωνίες με την πρόταση της δημοτικής αρχής, σε ορισμένα σημεία προσομοιάζει αρκετά με αυτή της «Ενότητας Πολιτών- Νέα Γιάννενα», ενώ κατατίθενται και καινοτόμες προτάσεις, που μπορεί να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στα όσα έχουν κατατεθεί ως σχέδια μέχρι τώρα.
Πριν την κατάθεση προτάσεων, το ΤΕΕ/ΤΗ καταθέτει κάποιες γενικότερες κατευθύνσεις, που τονίζει ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου, με κύρια το ότι θα πρέπει να προβλεφθεί στην πρόταση ανάπλασης του Πάρκου Πυρσινέλλα η φυσική και λειτουργική σύνδεσή του με το Μητροπολιτικό Πάρκο, που προβλέπεται από τη μελέτη του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων να δημιουργηθεί στον χώρο του Στρατοπέδου Βελισσαρίου. Επίσης, σημειώνει ότι θα πρέπει να ληφθούν ιδιαίτερα υπόψη και οι προβλεπόμενες αλλά και οι υφιστάμενες χρήσεις σημαντικών χώρων, όπως του Περιβαλλοντικού Πάρκου (η δημιουργία του οποίου προβλέπεται στο υπό θεσμοθέτηση Π.Δ. της λίμνης Παμβώτιδας), καθώς και του Πανηπειρωτικού Σταδίου, ενώ ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στην πρόβλεψη που αφορά στις προσβάσεις του Πάρκου με εναλλακτικά μέσα, όπως ποδήλατα, ηλεκτρικά αμαξίδια μηδενικών ρύπων κ.λπ, καθώς και να προβλεφθεί και η τακτική σύνδεση του Πάρκου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μία ακόμη επισήμανση έχει να κάνει με την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη διαμόρφωση της εξωτερικής όψης του Πάρκου Πυρσινέλλα, ενώ προτείνεται η λειτουργική και νοητική ενοποίηση με το δυτικό τμήμα του Πάρκου στην απέναντι πλευρά, στο οποίο μπορούν να δημιουργηθούν περιπατητικές διαδρομές και αναψυκτήριο.
Τέλος, το ΤΕΕ/ΤΗ δε θεωρεί σκόπιμη την κατασκευή επιπρόσθετων κτηριακών εγκαταστάσεων, αλλά τη βέλτιστη λειτουργική αξιοποίηση του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος.

Οι προτάσεις για τις τρεις ζώνες

Σύμφωνο είναι το ΤΕΕ/ΤΗ με την προτεινόμενη ζωνοποίηση της έκτασης του Πάρκου σε τομείς, σημειώνοντας ότι φαινομενικά διευκολύνει τον επί χάρτου σχεδιασμό και βασίζεται και οριοθετείται σύμφωνα με την έως τώρα πολύχρονη χρήση του. Κρίνει ότι ο διαχωρισμός δε φαίνεται να αλληλοεμποδίζει ιδιαίτερα τις επιμέρους λειτουργίες, που αφορούν τους διαφορετικούς τομείς δράσεων (αθλητικές, πολιτιστικές και δράσεις διαφύλαξης και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος), επισημαίνει όμως ότι το τελικό αποτέλεσμα της συνολικής λειτουργίας του Πάρκου δε θα πρέπει να αποκλείει τον συγκερασμό χρήσεων.
Ως προς την πρώτη ζώνη, αυτή των αθλητικών χρήσεων, το ΤΕΕ/ΤΗ προτείνει, αντί για τη δημιουργία γηπέδων ποδοσφαίρου και μπάσκετ, τη διαμόρφωση χώρου πράσινης αλάνας, για την εξυπηρέτηση συμβατών αθλητικών δραστηριοτήτων. Αναφορικά με τη πρόταση δημιουργίας χώρου για Skatepark, εκφράζει την αντίρρηση του επειδή, αφενός η διαμόρφωση ενός τέτοιου χώρου απαιτεί σύνθετες κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα, αφετέρου η συγκεκριμένη δραστηριότητα αναπτύσσεται συνήθως σε περιοχές του κλασικού αστικού ιστού μιας πόλης και δεν εναρμονίζεται με το φυσικό περιβάλλον του Πάρκου. Στο συγκεκριμένο χώρο μπορούν να προβλεφθούν χρήσεις άλλων εναλλακτικών δραστηριοτήτων (π.χ. πίστες αναρρίχησης) ή άλλων αθλημάτων (π.χ. τοξοβολία). Επίσης, θεωρεί ότι ο χώρος που προβλέπεται για σωματική άσκηση με ειδικά όργανα θα πρέπει να υλοποιηθεί. Παρόμοιος χώρος θα μπορούσε να χωροθετηθεί και πλησίον του χώρου της παιδικής χαράς.

Για τη δεύτερη ζώνη του Πάρκου που αφορά σε πολιτιστικές χρήσεις, το ΤΕΕ/ΤΗ καταθέτει την πρόταση το υφιστάμενο κεντρικό κτίριο να λειτουργήσει ως πυρήνας του χώρου πολιτιστικών εγκαταστάσεων και η χρήση του να αντιπροσωπεύει ακριβώς αυτό, π.χ. ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων ποικίλης χρήσης, είτε εικαστικών, είτε μουσικών εκδηλώσεων, με στόχευση να εξασφαλίζει την άρτια λειτουργία όλων των δραστηριοτήτων του Πάρκου Πυρσινέλλα, αλλά ταυτόχρονα και τη βιωσιμότητα της συντήρησης και διατήρησης του όλου εγχειρήματος. Επίσης, προτείνει τη δημιουργία και ενός εκθεσιακού χώρου τοπικών προϊόντων, που θα συμβάλει στην ανάδειξη τους και την προβολή τους. Όσον αφορά το χώρο της παιδικής χαράς, συμφωνεί με τη χωροθέτησή της όπως αυτή προτείνεται. Επίσης, προτείνει ο χώρος, έμπροσθεν του κεντρικού κτιρίου, να χρησιμοποιηθεί ως υπαίθρια γλυπτοθήκη, η διαχείριση της οποίας θα μπορούσε να γίνει σε συνεργασία με την Σχολή Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Δεύτερο κυρίαρχο στοιχείο του χώρου είναι η μεγάλη λίμνη, η οποία θα αποτελέσει έναν επιπλέον χώρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Στην περιοχή αυτή προτείνονται από το ΤΕΕ/ΤΗ ήπιες διαμορφώσεις, ακολουθώντας σχεδόν το ανάγλυφο του φυσικού εδάφους. Επίσης, στον παραπάνω χώρο θα μπορούσαν να χωροθετηθούν χρήσεις, όπως υπαίθριος κινηματογράφος, επιδαπέδια παιχνίδια, χώροι με τραπέζια και πάγκους για πικ-νικ, πισίνα κ.λπ.
Στην τρίτη ζώνη του Πάρκου που αφορά τον τομέα του φυσικού περιβάλλοντος, σημειώνεται ότι δεν μπορούν να συντελεστούν ιδιαίτερες κατασκευαστικές παρεμβάσεις. Στη ζώνη αυτή αναφέρει πως πρέπει να συντηρηθούν τα μονοπάτια, να διαμορφωθούν οι περιπατητικές διαδρομές και να υλοποιηθεί ο προβλεπόμενος ποδηλατόδρομος. Θα πρέπει να εξεταστεί διεξοδικά αν ο χώρος της υφιστάμενης αποθήκης, ο οποίος προβλέπεται να εξυπηρετήσει λειτουργικά το προτεινόμενο Περιβαλλοντικό Πάρκο Εκπαίδευσης, επαρκεί και καλύπτει τις ανάγκες για τον σκοπό αυτό. Μια χρήση, που προτείνεται εναλλακτικά για το κτίσμα, είναι η λειτουργία του ως στάβλος αλόγων, για πιθανή εξυπηρέτηση της δραστηριότητας της θεραπευτικής ιππασίας. Παράλληλα, σε τμήμα του τομέα του Φυσικού Περιβάλλοντος, μπορεί να χωροθετηθεί ένας κλειστός περιφραγμένος χώρος εκπαίδευσης και ελεύθερης κίνησης κατοικίδιων ζώων (σκύλων).

Υπέρ αρχιτεκτονικού διαγωνισμού

Για την ολιστική αντιμετώπιση της ανάπλασης και ανάδειξης του Πάρκου Πυρσινέλλα, το ΤΕΕ/ΤΗ θεωρεί σκόπιμη -μετά την ολοκλήρωση της διαχειριστικής μελέτης- τη διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού (έστω και με τη μορφή κατάθεσης ιδεών), η οποία θα συμβάλλει στη διαμόρφωση της βέλτιστης πρότασης ανάπλασης. Τονίζει, ακόμη, ότι το σκεπτικό των προτεινόμενων παρεμβάσεων και εν συνεχεία ο σχεδιασμός πρέπει να λάβουν υπόψη τη βιωσιμότητα του συνόλου του έργου (λειτουργία, επισκεψιμότητα, συντήρηση, προοπτικές), καθώς και να αποτυπώνεται αναλυτικότερα στην πρόταση η κάλυψη των αναγκών των δημοτών μέσα από τις μελλοντικές χρήσεις του Πάρκου (θέσεις στάθμευσης, δημόσια WC, εγκαταστάσεις για ΑμεΑ, βρύσες κ.ο.κ.).
13. Σημαντική πρόβλεψη πρέπει να γίνει, τέλος, όπως τονίζεται, για τη διαχείριση όλου του υδάτινου δυναμικού του χώρου (λίμνες, κανάλια), όπως και να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη μελέτη του φωτισμού του Πάρκου, με την εξέταση της δυνατότητας τοποθέτησης στύλων και στοιχείων φωτισμού κατάλληλης ενεργειακής κλάσης, καθώς και χρήσης ΑΠΕ (π.χ. Φωτοβολταϊκών), ώστε να μην υπάρχει ιδιαίτερη επιβάρυνση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου και ταυτόχρονα να διασφαλίζεται ο αναγκαίος φωτισμός στα επιμέρους τμήματα του χώρου του Πάρκου.

Σχετικά άρθρα

Συντάσσεται με τους Δήμους για την πυροπροστασία το ΤΕΕ/ΤΗ

Εν αναμονή της συμβασιοποίησης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου

Με πλήρες και ανανεωμένο ψηφοδέλτιο οι «Συνεργαζόμενοι Μηχανικοί – ΔΚΜ»