ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αντιδράσεις για το… ένας επιβάτης ανά ταξί

Σειρά αιτημάτων οικονομικής στήριξης, με προτεραιότητα την αλλαγή του μέτρου που απαγορεύει τη μεταφορά περισσότερων του ενός επιβάτη από τη Δευτέρα, οπότε αίρονται τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, ζητούν οι ιδιοκτήτες ταξί από το υπουργείο Μεταφορών.

Και ο κλάδος των ταξί έχει πληγεί βαθύτατα από την πτώση της επιβατικής κίνησης, με τον πρόεδρο του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί του νομού Ιωαννίνων Μιχάλη Ψήνα να τονίζει πως ο κορωνοϊός«έβαλε ταφόπλακα».

Το μέτρο της μεταφοράς μόνο ενός επιβάτη ανά δρομολόγιο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με τους οδηγούς και ιδιοκτήτες να σημειώνουν πως είναι αδιανόητο, τη στιγμή που τα ταξί μεταφέρουν οικογένειες ή άτομα που ταξιδεύουν μαζί, και οι οποίοι θα αναγκαστούν να πληρώσουν διαφορετικά ταξί για την ίδια διαδρομή.

Το θέμα τέθηκε από την Ομοσπονδία σε σύσκεψη με το υπουργείο Μεταφορών, μαζί με άλλα αιτήματα του κλάδου, και αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις, που θα αποτυπωθούν στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα μέτρα προστασίας. Σύμφωνα με τον κ. Ψήνα, υπάρχουν θετικά μηνύματα από την πλευρά του υπουργείου και ο κλάδος είναι σε αναμονή.

Ωστόσο «μικρό καλάθι» κρατούν για μια σειρά ακόμη αιτημάτων, οικονομικής φύσης, κάποια εκ των οποίων αποτελούν πάγια αιτήματα του κλάδου. Σε ότι αφορά την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας ο κλάδος ζητά την παράταση της χορήγησης του επιδόματος ειδικού σκοπού και τον Μάιο, την συνέχιση της έκπτωσης του 25% στις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, όπως ζητούν όλοι οι επαγγελματίες που πλήττονται από την κρίση.

«Για να ανταπεξέρθουμε και να γίνουμε ελκυστικοί στο κοινό, θα πρέπει να γίνουμε πιο φθηνοί και αυτό γίνεται μόνο με μείωση του κόστους, δηλαδή των φορολογικών συντελεστών και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, όπως έχει προεκλογικά δεσμευθεί η κυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Ψήνας.

Επιπλέον, ο κλάδος ζητά επιτακτικά πλέον, καθώς λήγουν τα όρια ηλικίας σε πάνω από το 50% οχημάτων, την ένταξη σε κάποιο μηχανισμό στήριξης ή επιδότησης μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την αντικατάσταση οχημάτων.

Σχετικά άρθρα

Προς αναπροσαρμογή και τα κόμιστρα των ταξί

Μάσκες παντού από αύριο, νέα μέτρα από 3 Ιανουαρίου

Ηπειρωτικός Αγών

Ετοιμότητα, συστάσεις και μέτρα λόγω καύσωνα