ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Οδεύει προς Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης ο δήμος Ιωαννιτών

Τη συνεργασία με την περιφέρεια Ηπείρου για το μεγάλο έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού στον δήμο Ιωαννιτών επιλέγει η δημοτική αρχή, μετά την ακύρωση του διαγωνισμού για την αντικατάσταση των λαμπτήρων με νέους τύπου led που είχε προκηρύξει η δημοτική αρχή του Θ. Μπέγκα.

Αυτό προκύπτει από την ημερήσια διάταξη της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Ιωαννιτών, που θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης το μεσημέρι της Τρίτης 5 Μαΐου, καθώς τα μέλη της θα κληθούν να εγκρίνουν την προγραμματική σύμβαση μεταξύ του δήμου Ιωαννιτών και της περιφέρειας Ηπείρου για την ωρίμανση και δημοπράτηση του έργου «παροχή υπηρεσιών αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης του συστήματος και των υποδομών του οδικού και αστικού φωτισμού του δήμου Ιωαννιτών».

Ο δήμος Ιωαννιτών θα συμπεριληφθεί και αυτός στο έργο «Αποδοτικά και Φιλικά προς το Περιβάλλον Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δημόσιος Οδοφωτισμός και Κτίρια στην Περιφέρεια Ηπείρου», το οποίο έχει ενταχθεί και συγχρηματοδοτείται από τον Μηχανισμό ELENA, στο πλαίσιο της σύμβασης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και της εριφέρειας Ηπείρου.

Η χρηματοδότηση κατασκευής του έργου, όπως προκύπτει από το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης που θα παρουσιάσει στην Οικονομική Επιτροπή ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας, εκτιμάται σε 19.192.214 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και θα γίνει με ίδια ή και δανειακά κεφάλαια του αναδόχου με Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών (ΣΠΥ) – Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ). Η διάρκεια της σύμβασης φτάνει τα 13,5 χρόνια και -σύμφωνα με τη διακήρυξη- η αναβάθμιση του συστήματος θα ολοκληρωθεί σε διάστημα 18 μηνών.

Ο ανάδοχος θα είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του συστήματος και του συνόλου του οδικού και αστικού δικτύου ηλεκτροφωτισμού, δηλαδή από το σημείο σύνδεση του ηλεκτρικού δικτύου με την παροχή της ΔΕΗ στο μετρητή και μετά έως και το εγκατεστημένο φωτιστικό σώμα/λαμπτήρα/προβολέα, συμπεριλαμβανομένων ειδικών συστημάτων ελέγχου και συνοδευτικών έργων.

Οι μελετητικές διαδικασίες ολοκληρώθηκαν με μια μικρή καθυστέρηση σε σχέση με τη δέσμευση που είχε υπάρξει στο δημοτικό συμβούλιο από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών. Ωστόσο η επιλογή της συνεργασίας με την περιφέρεια μάλλον εγγυάται ότι η διαδικασία θα «τρέξει» χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις, με δεδομένο ότι ήδη η περιφέρεια έχει αποκτήσει μια εμπειρία με ανάλογα έργα άλλων δήμων. Ενδεικτικά, χθες ανακοινώθηκε η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της περιφέρειας Ηπείρου για το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού του δήμου Πρέβεζας, το οποίο εντάσσεται στον ίδιο μηχανισμό ωρίμανσης και υλοποίησης. Το έργο αυτό, βέβαια, είναι μικρότερο σε προϋπολογισμό (8.956.139 ευρώ), ωστόσο όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά είναι ίδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των λαμπτήρων που καταγράφονται στη μελέτη, προσεγγίζει τις 18.000, πολύ κοντά δηλαδή στις 20.000 που είχε εκτιμήσει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας ότι είναι ο αριθμός τους, ενώ απέχει αρκετά από τις 12.000 που τους υπολόγισε η «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα». Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός που είχε προκηρύξει η προηγούμενη δημοτική αρχή, αφορούσε 2.700 λαμπτήρες στα όρια του παλιού δήμου και ο προϋπολογισμός έφτανε τα 3,5 εκατ. ευρώ.

Σχετικά άρθρα

Σε μία πλατφόρμα «έξυπνες» εφαρμογές και υπηρεσίες

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο