ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Απόδοση στους πολίτες χωρίς χρονοτριβές

Αφορμή να ξεκινήσει μια άτυπη διαδικασία διαβούλευσης για την ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα, έστω κι αν επιθυμία της είναι να μη συμμετέχει σε διαβούλευση, έδωσε η παρέμβαση της παράταξης «Ιωάννινα_2023».

Κι αυτό γιατί η δημοτική αρχή έσπευσε να σηκώσει το γάντι, απαντώντας σημείο προς σημείο στα ζητήματα που θέτει η παράταξη της Τατιάνας Καλογιάννη, με κυρίαρχα το εύρος της παρέμβασης, την αρτιότητα της πρότασης, τον χρόνο κατάθεσής της και τον τρόπο χρηματοδότησης.
Στο δελτίο τύπου της, η παράταξη «Ιωάννινα_2023» έκανε ουσιαστικά γνωστή την άρνησή της να διαβουλευτεί επί του σχεδίου ανάπλασης του Πάρκου Πυρσινέλλα που κατέθεσε η δημοτική αρχή, λέγοντας πως «η απλοϊκότητα, η προχειρότητα και ο αποσπασματικός χαρακτήρας της πρότασης» δεν της αφήνει τα περιθώρια να το πράξει.
Ωστόσο, αναφέρει πως οι προτάσεις της είναι κατατεθειμένες στο προεκλογικό της πρόγραμμα και ουσιαστικά συνίστανται στο ότι το Πάρκο Πυρσινέλλα πρέπει να αξιοποιηθεί μέσα στο πλαίσιο ενός ενοποιημένου σχεδιασμού με το Στρατόπεδο Βελισσαρίου και στη συνέχεια να προκηρυχθεί διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την αξιοποίηση της ενοποιημένης αυτής έκτασης.
«Είναι βέβαιο ότι η ανάπτυξη και αξιοποίηση του ενιαίου χώρου “Στρατόπεδο Βελισσαρίου– Πάρκο Πυρσινέλα” προϋποθέτει μία ολοκληρωμένη τεχνικοοικονομική μελέτη, κατά τα προτεινόμενα στο Ρυθμιστικό Σχέδιο και στο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της περιφέρειας Ηπείρου. Η δημοτική αρχή πρέπει να αποφασίσει εάν θα αντιμετωπίσει συνολικά το θέμα με την πρέπουσα σοβαρότητα», τονίζει η παράταξη «Ιωάννινα_2023» και εν συνεχεία καταθέτει μια σειρά από επιμέρους ενστάσεις ως προς τον τρόπο που επέλεξε η δημοτική αρχή να κινήσει τη διαδικασία. Ενδεικτικά αναφέρει ότι η πολιτική σύγκλιση για κρίσιμες επιλογές γίνεται με την εκ των προτέρων διαβούλευση και όχι εκ των υστέρων, κάτι που θα καθόριζε, πρώτα και πάνω απ’ όλα, τον χαρακτήρα της παρέμβασης, αν δηλαδή θα είναι τοπικός, ως πάρκο γειτονιάς, υπερτοπικός, περιφερειακός ή ευρύτερος.
Η παράταξη της Τ. Καλογιάννη χαρακτηρίζει την πρόταση της δημοτικής αρχής πρόχειρη, αποσπασματική και «λίγο απ’ όλα», χωρίς όραμα, ουσία και στόχο, επισημαίνοντας ότι, έστω και σε πρωτόλεια μορφή, ήταν απαραίτητο να εμπεριέχει έναν υποτυπώδη προϋπολογισμό των εργασιών, τα χρηματοδοτικά μέσα που θα αξιοποιηθούν, και να κάνει αναφορά στον Φορέα Λειτουργίας & Συντήρησης των εγκαταστάσεων του Πάρκου.
«Σήμερα, η δημοτική αρχή ζητά πρόθυμους και φιλότιμους, οι οποίοι με τη συμμετοχή τους σε έναν, κατ’ επίφαση, διάλογο, να καταθέσουν τις προτάσεις/παρατηρήσεις τους για να καλύψουν την ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής να σχεδιάσει μεθοδικά, από την αρχή μέχρι το τέλος. Σε συνδυασμό δε, με την περίοδο που επέλεξε η δημοτική αρχή να ανακοινώσει την πρότασή της, είναι ξεκάθαρο ότι επιδιώκει να περιβάλει με τον μανδύα του δημοκρατικού διαλόγου, προειλημμένες αποφάσεις για καθαρά επικοινωνιακούς και μόνον λόγους», καταλήγει.

Απάντηση με ειδήσεις

Στην απάντησή της, η δημοτική αρχή εστιάζει κυρίως στην ανάγκη το Πάρκο Πυρσινέλλα, μετά από μία περιπέτεια άνω της δεκαετίας, να αποκατασταθεί και να αποδοθεί στους πολίτες χωρίς χρονοτριβές.
Όπως αναφέρει, απαντώντας στην πρόταση για αξιοποίηση μέσα στο πλαίσιο ενός ενοποιημένου σχεδιασμού με το Στρατόπεδο Βελισσαρίου, η παραχώρηση ενός εν ενεργεία στρατοπέδου είναι μία διαδικασία επίπονη και χρονοβόρα, ενώ σε σχέση με τις αναφορές της για το Ρυθμιστικό Σχέδιο, τονίζεται ότι δεν έχει θεσμοθετηθεί και ως σήμερα παραμένει στις καλένδες. Γίνεται, πάντως, γνωστό ότι η παραχώρηση του στρατοπέδου στην πόλη ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησε τον Σεπτέμβριο με τον πρωθυπουργό ο δήμαρχος Ιωαννίνων και περιλαμβάνεται στο υπόμνημα που του παρέδωσε.
«Το Πάρκο Πυρσινέλλα είναι χαρακτηρισμένο ως άλσος. Σύμφωνα λοιπόν με την κείμενη νομοθεσία μπορούν να υλοποιηθούν συγκεκριμένα έργα και παρεμβάσεις. Αν αυτό δεν τηρείται, τότε η πρόταση δεν έχει καμία τύχη. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να ολοκληρώσει με ουσιαστικό διάλογο χωρίς προκαταλήψεις και αγκυλώσεις τη διαβούλευση, να οριστικοποιήσει την πρόταση μετά από διάλογο και να διεκδικήσει την χρηματοδότηση των έργων από το Πράσινο Ταμείο, καθώς υπάρχει ήδη η διαβεβαίωση για εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων. Ο προϋπολογισμός των παρεμβάσεων θα προκύψει με την διαμόρφωση της τελικής πρότασης για τα έργα ανάπλασης που θα υλοποιηθούν. Σε κάθε περίπτωση θα κάνει ότι είναι δυνατό για να αποδώσει το Πάρκο στους πολίτες, όπως έχει δεσμευτεί. Το κάνει με συνέπεια, με συναίσθηση ευθύνης, με σοβαρότητα. Για λόγους ουσίας και όχι επικοινωνίας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απάντηση, ενώ αφήνονται εμμέσως πλην σαφώς αιχμές ότι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης επιδιώκουν να καθυστερήσουν την όλη διαδικασία. Η μεν «Ενότητα Πολιτών» ζητώντας παράταση της διαβούλευσης πριν ακόμη ξεκινήσει, και η παράταξη «Ιωάννινα 2023» υποστηρίζοντας ότι ο διάλογος έπρεπε να είχε γίνει πριν την σύνταξη του σχεδίου, όταν δηλαδή όλα βρισκόταν στο σημείο «μηδέν», αλλά σε μία τέτοια περίπτωση θα κατακεραύνωνε τη δημοτική αρχή για την απουσία πρότασης και οράματος και θα απαιτούσε master plan.

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών

Στα χέρια της ΚΕΔΕ η υπόθεση της πυροπροστασίας