ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με στόχο να ανακτήσει τη χαμένη αίγλη το Γιαννιώτικο Σαλόνι

Σε μια εικόνα από την εποχή της αίγλης του παραπέμπει νοερά η πρόταση ανάπλασης του Πάρκου Πυρσινέλλα, που περιλαμβάνει νέους χώρους άθλησης, την «παλιά» παιδική χαρά, υπαίθριο θέατρο και εκπαιδευτικούς κήπους.

Η δημοσιοποίηση του σχεδίου της ανάπλασης, εν μέσω της πανδημίας, αποτελεί μια ευχάριστη είδηση, για έναν ζωτικό, περιβαλλοντικά και κοινωνικά, χώρο,που έχει λείψει από τη ζωή των πολιτών τα τελευταία χρόνια.

Η «οδύσσεια» του ιδιοκτησιακού καθεστώτος έληξε πριν από τρία περίπου χρόνια, με την απόδοση του χώρου στον δήμο Ιωαννιτών. Ωστόσο, γραφειοκρατικές διαδικασίες και καθυστερήσεις συνέχισαν να το κρατούν μακριά από τους πολίτες, πλην ελαχίστων μεμονωμένων διοργανώσεων και χρήσεων που έλαβαν χώρα κατά καιρούς.

«Η κατάθεση της πρότασης αποδεικνύει τη βούληση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει τάχιστα στην ανάπλαση του Πάρκου, ώστε να ανακτήσει τη θέση που του αξίζει. Εκτιμά ότι η πρόταση αυτή θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη ενός γόνιμου και αποδοτικού διαλόγου τόσο με τις παρατάξεις όσο και με την τοπική κοινωνία, ώστε μέσα από την σύνθεση να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του δήμου.

Η πρόταση, που εκπονήθηκε από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, έχει σταλεί σε όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και της Επιτροπής Διαβούλευσης. Μάλιστα, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιώργο Αρλέτο, οι δημοτικοί σύμβουλοι, παρατάξεις και φορείς μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε στη συνέχεια η πρόταση να κατατεθεί προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.

Σκοπός της δημοτικής αρχής είναι η απόδοση του χώρου στους πολίτες και αυτή η αρχή διέπει την πρόταση,«η οποία στηρίζεται στο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, την αναγνώριση της ιστορικότητας και της σπουδαιότητας του χώρου, στις υφιστάμενες χρήσεις και δραστηριότητες που αναπτύσσονται και στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας», όπως επισημαίνει.

Οι παρεμβάσεις

Η πρόταση περιλαμβάνει παρεμβάσεις στο σύνολο της έκτασης του Πάρκου αλλά και σε τρεις οριοθετημένους χωροταξικά τομείς, που αφορούν τις αθλητικές δραστηριότητες, τις πολιτιστικές εγκαταστάσεις και το φυσικό περιβάλλον.

Ο χώρος των αθλητικών δραστηριοτήτων προτείνεται να περιλαμβάνει γήπεδα ποδοσφαίρου (8χ8 και 5χ5), γήπεδο μπάσκετ και πίστα ανάπτυξης skatepark, όπως αυτή στο αθλητικό κέντρο Καλούτσιανης. Επίσης, προτείνεται η αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου των υφιστάμενων γηπέδων αντισφαίρισης και η κατασκευή τοίχου προπόνησης, καθώς και η τοποθέτηση οργάνων γυμναστικής υπαίθρου που θα εναρμονίζονται με το φυσικό περιβάλλον.

Στον «τομέα» των πολιτιστικών εγκαταστάσεων προτείνεται η ολοκληρωτική επισκευή των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων,αλλά και η ανακατασκευή της παιδικής χαράς στον χώρο που ιστορικά ήταν χωροθετημένη, καθώς και η ανάπλαση του χώρου περιμετρικά της λίμνης για την ανάπτυξη πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Ο χώρος αυτός, σύμφωνα με την πρόταση, αποτελεί ιδανικό χώρο για τη χωροθέτηση πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά και σημείων συνάθροισης κοινού, και προτείνεται για παράδειγμα η κατασκευή υπαίθριου θεάτρου, με τη χρήση μάλιστα ανακυκλώσιμης ξυλείας από το ίδιο το πάρκο.

Στον «τομέα» του φυσικού περιβάλλοντος προτείνεται η επισκευή των υφιστάμενων, περιπατητικών και χωμάτινων διαδρομών ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής χρήση τους από όλους τους επισκέπτες του πάρκου, μεταξύ των οποίων και τα άτομα με κινητικές αναπηρίες, αλλά και η διαμόρφωση ποδηλατικής διαδρομής διπλής κατεύθυνσης, μήκους περίπου 1,5 χλμ., περιμετρικά του πάρκου.Κατά μήκος των περιπατητικών διαδρομών προτείνεται η διαμόρφωση εσοχών ξεκούρασης (smallrestareas).

Προτείνεται επίσης, η υφιστάμενη κτιριακή εγκατάσταση της ξύλινης αποθήκης να επισκευαστεί και να χρησιμοποιηθεί ως κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευση και δίπλα να αναπτυχθούν εκπαιδευτικοί κήποι, με σκοπό τη βελτιστοποίηση της παρεχόμενης περιβαλλοντικής πληροφόρησης και την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης, αλλά και την εκπαίδευση και αναψυχή των πολιτών.

Στην ανάπλαση περιλαμβάνονται και παρεμβάσεις στο σύνολο της έκτασης του Πάρκου, όπως η διατήρηση και ανάδειξη των τεσσάρων εισόδων του, η αποκατάσταση της περίφραξης και η προσθήκη μεταλλικών κιγκλιδωμάτων, όπου είναι απαραίτητο, η τοποθέτηση πινακίδων περιήγησης και πληροφόρησης στις εισόδους και σε διάφορα σημεία του πάρκου (InfoPoints), η τοποθέτηση διαφορετικών τύπων καθιστικών, η ενίσχυση του υπάρχοντος φωτισμού και η τοποθέτηση νέων φωτιστικών ιστών.

Σχετικά άρθρα

Ένα νέο Πάρκο Πυρσινέλλα στα τέλη του 2024

Θα προλάβει και τη σύμβαση για το Πάρκο Πυρσινέλλα

Συμβασιοποίηση για τις «έξυπνες εφαρμογές» του Πάρκου Πυρσινέλλα