ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ομόφωνη, αλλά όχι ομόθυμη η απόφαση για τα μέτρα στήριξης

Ομόφωνη, αλλά όχι και ομόθυμη ήταν η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Ιωαννιτών για τη δέσμη μέτρων αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν «φτωχό» το πακέτο μέτρων και καταθέτουν και δημόσια τις δικές τους προτάσεις.

«Τα μέτρα αυτά δεν αρκούν» αναφέρει η «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα», χαρακτηρίζοντας άτολμη και πρόχειρη τη δημοτική αρχή, καθώς –όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- «δεν μπήκε ούτε καν “στον κόπο” να κοστολογήσει τα προτεινόμενα από αυτήν μέτρα. Όπως σημειώνει, οι προτάσεις της δημοτικής αρχής κινήθηκαν αυστηρά πάνω στο νομοθετικό πλαίσιο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ωστόσο επισημαίνει πως η ελάφρυνση των επιχειρήσεων από ένα σύνολο βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων τους, για να μην αποτελεί απλά «ασπιρίνη» στο πρόβλημα και να έχει και ουσιαστικό αντίκτυπο, θα πρέπει να είναι γενναία αλλά και να εκτείνεται χρονικά πολύ πέραν από την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων, και σίγουρα να μην αφορά μόνο την περίοδο που έχουν αναστείλει τη δραστηριότητα τους.
Η «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» καλεί τη δημοτική αρχή να εκμεταλλευτεί το τεράστιο χρηματικό απόθεμα των 23 περίπου εκατομμυρίων ευρώ που παρέλαβε ως παρακαταθήκη, και να σκεφτεί «έξω από το κουτί», προτείνοντας τις εξής, κοστολογημένες παρεμβάσεις:
1. Οριζόντια μείωση κατά 50% των συντελεστών των δημοτικών τελών για το σύνολο των επιχειρήσεων που πλήττονται (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που δεν έχουν αναστείλει την οικονομική τους δραστηριότητα) και διαθέτουν κύριο ΚΑΔ έναν από αυτούς που περιλαμβάνονται στην απόφαση 1062/2020 (ΦΕΚ 949 Α) του υφυπουργού Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στα γενικά μέτρα στήριξης. Η μείωση προτείνεται να έχει ισχύ από την ημερομηνία άρσης των μέτρων και για ολόκληρο το 2020 μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου και με την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών στο αρμόδιο Τμήμα Εσόδων και Ακίνητης Περιουσίας. Θα αποτυπώνονται στον επαγγελματικό λογαριασμό ηλεκτροδότησης με τη μέθοδο του πλασματικού εμβαδού. Με βάση τα στοιχεία της υπηρεσίας για τα προβλεπόμενα έσοδα από τα δημοτικά τέλη από τις επιχειρήσεις, αλλά και τον κατάλογο των πληττόμενων επιχειρήσεων βάσει ΚΑΔ, το μέγιστο πιθανό κόστος της συγκεκριμένης μείωσης εκτιμάται στις 65.000 έως 75.000 ευρώ κάθε μήνα.
2. Οριζόντια μείωση κατά 50% του τέλους χρήσης κοινόχρηστων χώρων για τις επιχειρήσεις, με ισχύ από την ημερομηνία άρσης των μέτρων και για ολόκληρο το 2020. Το ποσό της οφειλής θα προσδιορίζεται με την υποβολή της αίτησης του ενδιαφερόμενου για την έκδοση άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμη υποβάλλει τη σχετική αίτηση. Για τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν έως σήμερα λάβει την άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου και έχουν καταβάλλει το αναλογούν ποσό του 50% που προβλέπεται από τον νόμο, θα γίνεται συμψηφισμός του ποσού με το νέο υπόλοιπο που θα προκύψει μετά την προτεινόμενη μείωση του συντελεστή. Το κόστος της παρέμβασης για το 2ο εξάμηνο του 2020 υπολογίζεται στις 90.000 ευρώ.
3. Άμεση πρόσληψη τουλάχιστον 20 εργατών καθαριότητας και οδηγών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου διάρκειας 4 μηνών (δυνατότητα που δίνεται βάση του ισχύοντος νομικού πλαισίου) για την ενίσχυση της Διεύθυνσης Καθαριότητας και την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε προσωπικό που παρατηρείται αυτή την περίοδο μετά τις άδειες ειδικού σκοπού, αλλά και της αποχής από την υπηρεσία εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Το κόστος υπολογίζεται στις 30.000 μηνιαίως.
4. Επίσπευση των διαδικασιών για την πλύση– απολύμανση των κάδων στο σύνολο του δήμου, η οποία έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα, με αξιοποίηση και του πλυντηρίου του δήμου αλλά και του προσωπικού της Διεύθυνσης Καθαριότητας, ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη συχνότητα στις απολυμάνσεις.
5. Άμεση δημοπράτηση της προμήθειας των τεσσάρων απορριμματοφόρων που εκκρεμεί από τις αρχές Οκτωβρίου, για την ανακούφιση του υφιστάμενου στόλου. Η πίστωση των 630.000 ευρώ είναι εξασφαλισμένη στον προϋπολογισμό του δήμου από την προηγούμενη δημοτική αρχή.
6. Μείωση κατά 50% του ημερήσιου ανταποδοτικού τέλους των πωλητών (επαγγελματιών – παραγωγών) στις Λαϊκές αγορές του δήμου και τη διαμόρφωση του στα 5 ευρώ με άμεση ισχύ. Το κόστος υπολογίζεται στις 2.500 ευρώ μηνιαίως.
7. Εξέταση από τη ΔΕΥΑΙ της δυνατότητας απαλλαγής από το πάγιο τέλος ύδρευσης και αποχέτευσης με άμεση ισχύ και έως το τέλος του 2020 για τις πληττόμενες επιχειρήσεις βάσει των ΚΑΔ που αναφέρονται στην υπουργική απόφαση.
8. Να υπάρξει μέριμνα από τη διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου για όσους μαθητές των δομών του έχουν προπληρώσει το σύνολο των διδάκτρων για όλο το έτος και δεν μπορούν έτσι να υπαχθούν στην προτεινόμενη απαλλαγή για τους μήνες που οι δομές παραμένουν κλειστές.
9. Να υποβληθεί αίτημα του δήμου στην ΚΕΔΕ ώστε να γίνει συνολική παρέμβαση που θα αφορά την οικονομική ενίσχυση των δήμων με επιπλέον επιχορηγήσεις, ώστε να ανταπεξέλθουν στο μεγάλο φορτίο που έχουν αναλάβει. Στο αίτημα να συμπεριληφθεί και η πρόταση για αναστολή απόδοσης για το 2020 του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και του Φόρου Εισοδήματος για Έσοδα Ακινήτων που θα επιβαρύνουν τον δήμο με 340.000 ευρώ τη φετινή χρονιά.

«Απλή αντιγραφή», λέει η παράταξη «Ιωάννινα_2023»

Για απλή και μάλιστα καθυστερημένη αντιγραφή των μέτρων που προκύπτουν από τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, έκανε λόγο στην εισήγησή του ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Βασίλης Κοσμάς, σημειώνοντας ότι η δημοτική αρχή δεν έλαβε μία διαφορετική πρωτοβουλία να προτείνει ένα νέο ή πρόσθετο μέτρο προσαρμοσμένο στις συνθήκες και στις ανάγκες του δήμου.
Πιο «σκληρή» στη δήλωσή της η επικεφαλής της παράταξης Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία τονίζει τη σημασία της λήψης κρίσιμων μέτρων, στον σωστό χρόνο, για την ανακούφιση της κοινωνίας, της επιχειρηματικότητας και της αγοράς. «Η παράταξή μας κατέθεσε προτάσεις και μέτρα που ξεπερνούν τις γενικές οδηγίες και κατευθύνσεις των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ η δημοτική αρχή αρκέστηκε στην, κατά γράμμα, υιοθέτησή τους. Οι προτάσεις μας υπηρετούν την πολιτική πρακτική με κοινωνικό πρόσημο και δεν εξυπηρετούν την πολιτική επικοινωνία και το επιτηδευμένο φαίνεσθαι», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε η παράταξη «Ιωάννινα_2023», είναι οι εξής:
– Να δοθεί η δυνατότητα της εξόφλησης των οφειλών των κατόχων περιπτέρων για καταλήψεις κοινοχρήστων χώρων με επιμερισμό του οφειλόμενου ποσού σε τρείς δόσεις, ενώ για ήδη καταβληθέντα ποσά να δίνεται η δυνατότητα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις.
– Να επεκταθεί η εφαρμογή της απαλλαγής από την καταβολή του 40% του συνολικού μισθώματος για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και στην περίπτωση λαϊκών αγορών.
– Να εξετάσει η ΔΕΥΑΙ το ενδεχόμενο μείωσης των τελών ύδρευσης στους δημότες, ιδιοκτήτες και υπαλλήλους επιχειρήσεων, για τις οποίες απαγορεύτηκε η λειτουργία τους, σύμφωνα με τις Π.Ν.Π.
– Να δοθεί τρίμηνη παράταση σε όλες τις συμβάσεις έργων, μελετών, προμηθειών υπό εκτέλεση, με εξαίρεση τις απευθείας αναθέσεις που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.
– Να διατεθεί ποσοστό 80% του υφιστάμενου αποθεματικού του ταμείου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου είτε απευθείας από την ίδια την Π.Ε.Δ., είτε μέσω των δήμων σε δράσεις και ενέργειες που συμβάλλουν είτε κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού είτε για την ανακούφιση της κοινωνίας, της επιχειρηματικότητας και της αγοράς.
Η παράταξη «Ιωάννινα-2023» κατέθεσε και μια σειρά άλλων προτάσεων, που δεν έχουν να κάνουν όμως με μέτρα ελάφρυνσης των πληττόμενων από τους περιορισμούς λόγω κορωνοϊού, αλλά με γενικότερα ζητήματα ενημέρωσης και πρόληψης, όπως η εντατικοποίησης απολυμάνσεων, η παροχή προστατευτικών μέσων σε φορείς, η προσθήκη ενημερωτικού περιεχομένου στη σελίδα του δήμου, η διενέργεια διαγνωστικών τεστ στους τρόφιμους του Ζωγράφειου Οίκου Ευγηρίας, η συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο για ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη των πολιτών, η λήψη μέτρων στη δομή φιλοξενίας μεταναστών στον Κατσικά και η διεκδίκηση σε απόλυτη προτεραιότητα μίας εκ των 500 Κινητών Ομάδων Υγείας.

«Δειλά τα μέτρα»

Δειλά χαρακτήρισε τα μέτρα ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης, καλώντας τη δημοτική αρχή να απευθυνθεί άμεσα στην κεντρική κυβέρνηση και να απαιτήσει οικονομική ενίσχυση που να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες και να συμβάλει στη διαμόρφωση κλίματος αισιοδοξίας στην τοπική οικονομία.
Σε ανακοίνωσή της η παράταξη τονίζει: «Στην κυβερνητική γραμμή “βλέποντας και κάνοντας” μένει η δημοτική αρχή, που παρέμεινε εγκλωβισμένη στην υλοποίηση των όσων προβλέπουν οι ΠΝΠ με αποτέλεσμα εργαζόμενοι, άνεργοι και επιχειρήσεις να μη βλέπουν ουσιαστικά μέτρα τώρα, αλλά εν ευθέτω χρόνω. Η δημοτική αρχή χώλαινε τους καλούς καιρούς, πόσο μάλλον εν καιρώ πανδημίας».

ΑΡΠΙ- Λιγότερα και από ημίμετρα

Για μέτρα που είναι πιο πίσω «ακόμα και από τα (πενιχρά) μέτρα της κυβέρνησης», κάνει λόγο στη δική της ανακοίνωση η «Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα», με τον επικεφαλής της Χρήστο Πατσούρα να σημειώνει πως τα προτεινόμενα μέτρα είναι λιγότερα και από ημίμετρα.
Επίσης, σημειώνεται ότι τα μέτρα φαίνεται ότι «φωτογραφίζουν» συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα και όχι την πλειοψηφία των δημοτών, καθώς αφορούν κυρίως επιχειρήσεις και πολύ λιγότερο τους εργαζόμενους.
Πρόταση της ΑΡΠΙ είναι να γίνει άμεσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα καθολικά μέτρα ελαφρύνσεων και όχι «”ασπιρίνες” και παραπομπές στην κεντρική εξουσία, της οποίας το μακρύ χέρι γίνεται η δημοτική αρχή», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα

Επανέρχονται οι συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Γεωργία Χαλάτση

Οι εκλογές του κέντρου και των παράκεντρων

Με σεβασμό στα πολυτιμότερα συλλογικά αγαθά μας

Ηπειρωτικός Αγών