ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Παράθυρο» και για επιπλέον μέτρα στο μέλλον

Με τη δέσμευση ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν, είναι μόνο για την αντιμετώπιση των άμεσων συνεπειών της κρίσης του κορωνοϊού και ότι ο δήμος θα εξαντλήσει στο μέλλον τα περιθώρια για την ανακούφιση όσων έχουν πληγεί από τα περιοριστικά μέτρα, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Ιωαννιτών.

Ουσιαστικά αποφασίστηκαν δύο μεγάλες δέσμες μέτρων για την ανακούφιση επιχειρήσεων και επαγγελματιών που πλήττονται από τα μέτρα για τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού, με την πρώτη δέσμη να περιλαμβάνει τα μέτρα που τίθενται άμεσα σε εφαρμογή μετά και την ψήφισή τους στο δημοτικό συμβούλιο, και τη δεύτερη όσα πρέπει να ακολουθήσουν και για τα οποία πρέπει να υπάρξει η συνδρομή της κεντρικής κυβέρνησης.
Ο δήμος Ιωαννιτών, όπως τονίστηκε στη συνεδρίαση που έγινε με τηλεδιάσκεψη, θα διεκδικήσει επιπλέον πόρους για την περαιτέρω στήριξη της τοπικής κοινωνίας, ενώ θα ζητήσει από τα αρμόδια υπουργεία οριζόντια μέτρα προκειμένου να βοηθηθεί η επιστροφή στην κανονικότητα.
Τα μέτρα που θα υλοποιηθούν άμεσα, όπως αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή, είναι:
– Οικονομική ελάφρυνση από την καταβολή ενοικίου σε δημοτικά ακίνητα όπου στεγάζονται επιχειρήσεις που σταμάτησαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους. Ο δήμος θα προχωρήσει στη μείωση των επαγγελματικών μισθώσεων κατά 40% για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Για την εφαρμογή της μείωσης θα πρέπει η μίσθωση να είναι ενεργή. Στην περίπτωση που έχουν βεβαιωθεί τα οφειλόμενα μισθώματα, θα γίνει διαγραφή του αντίστοιχου βεβαιωμένου ποσού μετά από απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.
– Απαλλαγή επιχειρήσεων που διέκοψαν υποχρεωτικά ή περιόρισαν τη λειτουργία τους από την καταβολή τελών κοινοχρήστων χώρων. Η απαλλαγή θα έχει ισχύ από τις 14 Μαρτίου, ημερομηνία επίσημης ανακοίνωσης αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων και των επιχειρήσεων, και για όσο χρονικό διάστημα ισχύουν οι περιορισμοί. Για τους επιχειρηματίες που έχουν ήδη καταβάλει τα τέλη για την χρήση κοινοχρήστου χώρου τρέχοντος έτους, θα γίνει συμψηφισμός με μελλοντικές απαιτήσεις από τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων.
– Απαλλαγή επιχειρήσεων που διέκοψαν υποχρεωτικά την λειτουργία τους από ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Η απαλλαγή θα ισχύει από τις 14 Μαρτίου.
– Παράταση καταβολής τέλους παρεπιδημούντων και τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων έως τις 30/08/2020 για τις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους ή έχουν πληγεί από τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Κατά το χρονικό διάστημα παράτασης της προθεσμίας και αναστολής καταβολής, τα οφειλόμενα ποσά δε θα επιβαρύνονται με τόκους ή προσαυξήσεις.
– Αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών και παράταση προθεσμίας καταβολής δόσεων μέχρι το τέλος Αυγούστου. Οι πληγείσες επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα με ενεργό ΚΑΔ που περιλαμβάνονται στη σχετική υπουργική απόφαση, θα έχουν έκπτωση 25% για τις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών με ημερομηνία καταβολής 30 Μαρτίου και 30 Απριλίου.

Αναστολή διδάκτρων, απαλλαγή από τροφεία

Εκτός από τον δήμο, μέτρα ανακούφισης των πολιτών λαμβάνουν και όλα τα Νομικά του Πρόσωπα.
Το Πνευματικό Κέντρο προχωρά σε αναστολή των διδάκτρων στα εκπαιδευτικά τμήματα της Κοινωφελούς Επιχείρησης και συγκεκριμένα στο Δημοτικό Ωδείο, τη Σχολή Κλασικού & Σύγχρονου Χορού, το Εικαστικό Εργαστήρι, το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών και τα Κ.Δ.Α.Π. Η αναστολή έχει ισχύ έως 10 Απριλίου με δυνατότητα επέκτασης εφόσον αποφασιστεί η παράταση εφαρμογής του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας των εκπαιδευτικών τμημάτων της Επιχείρησης.
Ο ΟΚΠΑΠΑ προχωρά στην απαλλαγή καταβολής των τροφείων νηπίων και βρεφών των παιδικών και βρεφονηπιακών Σταθμών για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Τα τροφεία που έχουν ήδη καταβληθεί για τον Μάρτιο, θα χρεωθούν στον μήνα κατά τον οποίο θα λειτουργήσουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί Σταθμοί.
Η Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία Ακινήτων Ιωαννίνων (ΔΗ.ΑΝ.ΕΤ.Α.Ι.) προχωρά στη μείωση του ενοικίου των επαγγελματικών μισθώσεων κατά 40% για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Η απόφαση αφορά στις επιχειρήσεις για τις οποίες έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα και έχουν αναστείλει υποχρεωτικά την λειτουργία τους για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό και μόνον.
Οι Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναστέλλουν την καταβολή μισθωμάτων των κυλικείων που βρίσκονται εντός των σχολικών μονάδων από την 1η Μαρτίου μέχρι και την 31η Μαΐου.
Η ΔΕΥΑΙ παρατείνει κατά ένα μήνα την προθεσμία για την πληρωμή λογαριασμών χωρίς προσαυξήσεις, αναστέλλει τις διακοπές υδροδότησης σε όλες τις περιπτώσεις και ανεξαρτήτως οφειλών για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση, και διατηρεί σε λειτουργία όλες τις υπηρεσίες της για την εξυπηρέτηση του κοινού.

Ομόφωνη η απόφαση

Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής ελήφθη ομόφωνα και αξίζει να σημειωθεί πως αναγνώστηκαν από τον πρόεδρο Γ. Αρλέτο και οι προτάσεις των παρατάξεων «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα», ενώ συμμετείχε και ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης, αν και δεν είναι μέλος της.
Ουσιαστικά οι προτάσεις που κατατέθηκαν από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, θα αποτελέσουν τη βάση για τη δεύτερη δέσμη μέτρων, καθώς η πρόταση της δημοτικής αρχής κινήθηκε στα όσα δίνεται η δυνατότητα να γίνουν άμεσα, βάσει της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.
Όπως δεσμεύτηκε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας, σε συνεργασία με την Οικονομική Υπηρεσία, θα τις επεξεργαστούν, ώστε, όσες αφορούν το διάστημα της κρίσης, να εξειδικευτούν, να κοστολογηθούν και να κατατεθούν προς συζήτηση σε νέα συνεδρίαση.
Οι υπόλοιπες, που αφορούν το διάστημα μετά την κρίση, θα εξεταστούν κατά την περίοδο της σταδιακής άρσης των μέτρων και με βάση την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Ταυτόχρονα, ο δήμος θα διεκδικήσει επιπλέον οικονομική ενίσχυση είτε μέσω των αρμόδιων υπουργείων είτε μέσω της ΚΕΔΕ και σε συνεργασία με τους υπόλοιπους δήμους της χώρας.
«Ανάλογα με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν, το χρονοδιάγραμμα και τον τρόπο εξόδου από τα απαγορευτικά μέτρα, μπορούμε να αναπροσαρμόσουμε τα μέτρα που αποφασίσαμε, και να εξειδικεύσουμε και νέες παρεμβάσεις. Παράλληλα, θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την επιπλέον επιχορήγηση του δήμου μας, αλλά και για την ένταξη και άλλων ομάδων πολιτών στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων λόγω της πανδημίας», υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο Φ. Βάββας, σημειώνοντας πως η Οικονομική Υπηρεσία του δήμου εργάστηκε όλο το προηγούμενο διάστημα για να καταθέσει μία ολοκληρωμένη, κοστολογημένη και άμεσα υλοποιήσιμη πρόταση. «Η κρίση με την οποία είμαστε αντιμέτωποι μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε προτεραιότητες, αφού αυτό που πλέον προέχει είναι να σταθούμε δίπλα στην κοινωνία. Ο δήμος έμπρακτα και μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα εξειδίκευσε την πρώτη, μεγάλη, δέσμη μέτρων. Αυτό που γίνεται ξεκάθαρο είναι ότι ο δήμος και η δημοτική αρχή καταλαβαίνουν και συμμερίζεονται την αγωνία όλων και είναι εδώ για να κάνουν το καλύτερο στην κατεύθυνση στήριξης της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας», προσθέτει.
Για σημαντικές αποφάσεις για τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και των επαγγελματιών, κάνει λόγο σε δήλωσή του ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, χαρακτηρίζοντας πρωτοφανή την κατάσταση που όλοι βιώνουμε. «Ξέρουμε την αγωνία τους, αφουγκραζόμαστε τους προβληματισμούς τους. Είμαστε εδώ, δίπλα σε όλους και θα επανέλθουμε αν κριθεί απαραίτητο. Σκοπός είναι να κερδίσουμε πρώτα την μάχη για τη ζωή και όλοι μαζί θα δουλέψουμε για να ανορθώσουμε την οικονομία», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στην ομοφωνία και ομοθυμία όλων των παρατάξεων στέκεται στη δήλωσή του ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Γιώργος Αρλέτος. «Όλα τα μέλη στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και, μετά από έναν ειλικρινή και γόνιμο διάλογο, καταλήξαμε σε μία σειρά αποφάσεων που απαντούν στην αγωνία των επαγγελματιών και των επιχειρηματιών της πόλης. Η εποχή είναι για όλους μας δύσκολη. Για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στους καθημερινούς μας ρυθμούς, θα χρειαστεί χρόνος. Κυρίως όμως θα χρειαστεί συνεργασία, χωρίς άγονες αντιπαραθέσεις. Η δημοτική αρχή έχει τη διάθεση να συνεργαστεί με όλες τις δυνάμεις του τόπου, να ακούσει προτάσεις και να συνδιαμορφώσει τα μέτρα εκείνα που τονώσουν την τοπική οικονομία», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σχετικά άρθρα

Από σήμερα ξεκινά η συστηματική δουλειά

Γεωργία Χαλάτση

Ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα προσβασιμότητας

Στην «Ώρα της Γης» συμμετέχει ο Δήμος Ιωαννιτών

Ηπειρωτικός Αγών