Ένα μόνιτορ ζωτικών σημείων προσέφερε ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Πίνδος» στο Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων, ανταποκρινόμενος στο σχετικό αίτημα.
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ρόλος «αναχώματος» για το Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων

Ένα βήμα μπροστά σε επίπεδο διαχείρισης ύποπτων κρουσμάτων βρίσκεται το Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων, συμβάλλοντας στην ελεγχόμενη -μέχρι στιγμής -κατάσταση που υπάρχει στην Ήπειρο και στην, όσο το δυνατόν, μεγαλύτερη αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και ιδιαίτερα του Πανεπιστημιακού, που είναι νοσοκομείο αναφοράς.

Την Παρασκευή, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε την ένταξη στη μάχη απέναντι του κορωνοϊού και των Κέντρων Υγείας, ξεκινώντας από την Αττική. Ωστόσο, το Κ.Υ. Ιωαννίνων έχει ήδη δημιουργήσει ένα ιατρείο μόνωσης, ενώ κατά την προσέλευση ασφαλισμένων γίνεται θερμομέτρηση και διαλογή των τυχόν ύποπτων περιστατικών, τα οποία διαχειρίζεται ειδική επιτροπή.

Έχοντας επιδείξει γρήγορα αντανακλαστικά, αθόρυβα και σε μια προσπάθεια να προλάβει τις τυχόν εξελίξεις για την εξάπλωση του κορωνοϊού, επιτελώντας τον ρόλο του της παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, το Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων (πρώην ΙΚΑ) δημιούργησε ιατρείο Covid 19, ενώ, με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων, συνεχίζει να δέχεται καθημερινά τακτικά περιστατικά σε όλες τις ειδικότητες γιατρών.

Η προσέλευση είναι μειωμένη, λόγω και του φόβου των πολιτών, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Κέντρου Υγείας Κώστα Φώτο, κάτι βέβαια που δημιουργεί προβληματισμό για την αυξημένη προσέλευση που υπήρχε στην προ-κορωνοϊού εποχή.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόσβαση στο κτίριο των ιατρικών υπηρεσιών δε γίνεται από την οδό Παύλου Μελά, αλλά από την πίσω πλευρά του κτιρίου, από την οδό Πατριάρχου Αθηναγόρα. Εκεί, το προσωπικό του Κέντρου Υγείας ελέγχει με θερμομέτρηση όσους πρόκειται να εισέλθουν στο κτίριο, λαμβάνει ιστορικό και εφόσον υπάρχουν ενδείξεις για ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού, τότε το περιστατικό οδηγείται εξωτερικά, από διαφορετική, είσοδο, στον χώρο που έχει μετατραπεί σε ιατρείο Covid 19, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας για τον ασθενή, το προσωπικό και άλλους τυχόν ασθενείς που βρίσκονται στην αίθουσα αναμονής.

«Τα τακτικά ιατρεία δέχονται πολίτες γιατί δε σταματούν οι άλλες νοσηρότητες και πρέπει να εξεταστούν. Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουμε λάβει,κάθε περιστατικό θα πρέπει να θεωρείται ύποπτο και να αντιμετωπίζεται με συγκεκριμένη μεθοδολογία, ώστε να εκμηδενιστεί ο κίνδυνος πιθανής εξάπλωσης», όπως ανέφερε ο κ. Φώτος.

Σε αυτή την προσπάθεια, σύμφωνα με τον κ. Φώτο, ήταν καθοριστική η συμβολή της διοίκησης της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, της περιφέρειας Ηπείρου, της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και ιδιωτών που συνδράμουν.

Εδώ και ένα μήνα είναι σε πλήρη λειτουργία το ακτινολογικό του Κέντρου Υγείας, υπήρξε η άμεση ενίσχυση με έναν γιατρό που χρειάστηκε, ενώ πρόσφατα έγινε δωρεά από τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων «Πίνδος» ενός monitor ζωτικών σημείων, για τις ανάγκες του ιατρείου επειγόντων περιστατικών της Μονάδας.

Την ευθύνη λειτουργίας του ιατρείου μόνωσης και υποδοχής ύποπτων περιστατικών του Κέντρου Υγείας Ιωαννίνων έχει η ειδική παθολόγος Σουζάνα Παπαδοπούλου, η οποία σημείωσε την υποδειγματική διαδικασία προετοιμασίας του χώρου από το προσωπικό και εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας του, από τη στιγμή που θα φτάσει ένα ύποπτο περιστατικό μέχρι τη στιγμή που θα αποφασιστεί αν θα πρέπει να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό ή να μεταφερθεί στο νοσοκομείο αναφοράς.

Η κα. Παπαδοπούλου υπογράμμισε ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μπορεί να αποτελέσει το ανάχωμα σε ένα κύμα που πιθανώς προκύψει, παρά τον φόβο που υπάρχει ακόμη και στο προσωπικό.«Είμαστε προετοιμασμένοι από την πρώτη ημέρα. Όταν υπάρξει περιστατικό λοίμωξης του αναπνευστικού, ακολουθείται όλη η διαδικασία και το παραλαμβάνει ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό. Είναι η ώρα να δικαιώσουμε την άσπρη και την πράσινη μπλούζα που φοράμε. Η πρωτοβάθμια περίθαλψη λειτούργησε με υποδειγματικό τρόπο και θα είναι το ανάχωμα σε ένα κύμα που πιθανώς θα προκύψει ώστε να μπορέσει να αντέξει το σύστημα υγείας όλο αυτό το πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Επίσκεψη της Μ. Τζούφη σε ΕΦΚΑ και Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων

Προστέθηκαν καθήκοντα, αποδυναμώθηκε σε προσωπικό

Γεωργία Χαλάτση

Έως και 216 δόσεις εμβολίων αποσύρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων