ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων- Δε συμβαδίζουν τουρισμός και μεταναστευτικό

Την άποψη ότι τουρισμός και μεταναστευτικό δε συμβαδίζουν εκφράζει η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων, διατυπώνοντας την αντίθεσή της στην εγκατάσταση ανήλικων προσφύγων σε μισθωμένο για τον σκοπό αυτό ξενοδοχείο στους Ασπράγγελους του δήμου Ζαγορίου.

«Δεν μπορεί η προσπάθεια αντιμετώπισης ενός προβλήματος να γίνεται αποσπασματικά και άναρχα σε βάρος τοπικών κοινωνιών που ζουν κατά κύριο λόγο από τον τουρισμό. Η εν λόγω επιλογή για τη δημιουργία δομής προσφύγων και μεταναστών στη συγκεκριμένη θέση είναι πρόδηλο ότι θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες για την περιοχή», αναφέρει σε ανακοίνωσή της, ενώ επίσης τονίζεται ότι αγνοήθηκε η βούληση των κατοίκων, ότι δε λειτουργεί επανδρωμένο Κέντρο Υγείας ικανό να αντιμετωπίσει τυχόν περιστατικά που θα προκύψουν, ενώ τίθεται και το ζήτημα της επάρκειας του καταλύματος να φιλοξενήσει 40 άτομα, όταν διαθέτει μόλις δέκα δωμάτια, συνολικής δυναμικότητας φιλοξενίας 24 ατόμων. Επιπλέον, τίθενται και γενικότερα ζητήματα σε σχέση με το μεταναστευτικό στην περιοχή, όπως το ότι έχει ξεπεραστεί η αναλογία του 1% σε σχέση με τον πληθυσμό.
«Εάν εδραιωθεί o χαρακτηρισμός της Ηπείρου ως χώρος hotspots προσφύγων και μεταναστών, η τουριστική ταυτότητα της περιοχής θα ακυρωθεί μέσα σε μια σεζόν και θα ακoλoυθήσει περίoδoς μαρασμού και κατάρρευσης. Τέτοιες κινήσεις θα πρέπει να εκλείψουν, διότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν δεσμευθεί ότι οι προσωρινές δομές προσφύγων και μεταναστών θα δημιουργούνται σε πλήρως ελεγχόμενες και μακριά από περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος. Για αυτό τον λόγο δεν έχουν δημιουργηθεί δομές στα Μετέωρα, στους Δελφούς, στη Μονεμβασία, στη Μύκονο, στην Σαντορίνη κ.α. Ελπίζουμε εμείς να μην αποτελέσουμε την εξαίρεση του κανόνα, κάτι που βέβαια, με νόμιμους τρόπους θα αποτρέψουμε», προσθέτει η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων και καταλήγει καλώντας την κυβέρνηση να ασχοληθεί και να προωθήσει τα σοβαρά αναπτυξιακά έργα, όπως είναι η σύνδεση της Ιόνιας με την Κακαβιά και την Πρέβεζα, η αύξηση του εμβαδού στον χώρο αφίξεων του αεροδρομίου Ιωαννίνων, η ολοκλήρωση των έργων στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, η κατασκευή του νέου παραλιακού οδικού άξονα Πρέβεζα – Πάργα – Ηγουμενίτσα και η παροχή φυσικού αερίου στην περιοχή.

Σχετικά άρθρα

Προβολή και τουριστικές υποδομές στο τραπέζι

Εσωτερική διαμάχη στις τάξεις του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων

Συντονισμένη πίεση για επαναπροκήρυξη της άγονης γραμμής