ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Π.Ε.Δ. Ηπείρου προς Μηταράκη: «Εγκαινιάζεται ένα αίσθημα δυσπιστίας»

Μετά τον δήμο του Ζαγορίου, τους τουριστικούς φορείς και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου ζητά να επανεξεταστεί η απόφαση λειτουργίας δομής ασυνόδευτων ανηλίκων στους Ασπράγγελους.

Με επιστολή προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Χρήστος Ντακαλέτσης καυτηριάζει την απουσία ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας και των αυτοδιοικητικών, θυμίζοντας τη δέσμευση του υπουργού ότι «δε θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί».

Επίσης, υπενθυμίζει ότι στην ίδια σύσκεψη, στα γραφεία της ΠΕΔ Ηπείρου,οι δήμοι της Ηπείρου ομόθυμα σημείωσαν πως, παρά το γεγονός ότι ήδη καλύπτουν το ποσοστό του 1% ανά περιφέρεια, δέχονται να συνδράμουν στην επίλυση του σοβαρού ζητήματος, αφού όμως προηγηθεί διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα, αναδείχθηκε η ανάγκη να αποσαφηνιστεί και να διαχωριστεί ο ρόλος των Μ.Κ.Ο. στη διαχείριση του προβλήματος, ενώ προτάθηκε να συνδράμουν στην προσπάθεια οι δήμοι, εφόσον το επιθυμούν, μέσω των Κοινωφελών τους Επιχειρήσεων, αξιοποιώντας τη διαθέσιμη εμπειρία και γνώση από τη διαχείριση αντίστοιχων δομών κοινωνικής πρόνοιας.

«Προς μεγάλη μας απογοήτευση, ενημερωθήκαμε για την έγκριση χρηματοδότησης σε Μ.Κ.Ο. για λειτουργία δομής ασυνόδευτων ανηλίκων στον δήμο Ζαγορίου, φέρνοντας έτσι προ τετελεσμένου την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση αλλά και την τοπική κοινωνία», σημειώνει ο κ. Ντακαλέτσης, τονίζοντας πως με αυτή την εξέλιξη εγκαινιάζεται ένα αίσθημα δυσπιστίας ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και στους αυτοδιοικητικούς της Ηπείρου.

«Ενόψει αυτού, και δεδομένου ότι συλλήβδην το δημοτικό συμβούλιο Ζαγορίου, η τοπική κοινωνία και οι φορείς του είναι δικαιολογημένα και τεκμηριωμένα αντίθετοι με την εγκατάσταση της παραπάνω δομής, σας καλούμε όπως επανεξετάσετε την εγκατάσταση της δομής στον δήμο Ζαγορίου, στο πλαίσιο της αναλογικότητας και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της τοπικής κοινωνίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αντίθετο και το «Όραμα για το Ζαγόρι»

Αντίθετη στη λειτουργία της δομής εμφανίζεται και η παράταξη «Όραμα για το Ζαγόρι» με επικεφαλής τον Λεωνίδα Τσουμάνη. Σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει αφενός ότι δεν υπήρξε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και αφετέρου εκφράζει την πεποίθηση ότι θα επηρεάσει αρνητικά το τουριστικό προϊόν της περιοχής, «το οποίο με καθημερινό αγώνα και προσεκτικά βήματα, σεβόμενοι απόλυτα τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του Ζαγορίου, έχουν χτίσει οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, επιφέροντας επιπλέον καίριο πλήγμα στην απασχόληση των ανθρώπων και των οικογενειών τους, που κατά κύριο λόγο ασχολούνται με τον τουρισμό», φέρνοντας και ένα σημαντικό πλήγμα στα έσοδα που προσδοκά ο δήμος, αλλά και το κράτος.

«Παράλληλα και σε συνάρτηση με τα τελευταία δεδομένα νέων κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρούνται σε ανάλογες δομές φιλοξενίας, πιστεύουμε πως θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία των μόνιμων κατοίκων του δήμου και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων, καθώς στην περιοχή δε λειτουργεί καμία οργανωμένη δομή παροχής υπηρεσιών υγείας», σημειώνει και ζητά επίσης την επαναξέταση της απόφασης.

Σχετικά άρθρα

Με πρόταση για την πυροπροστασία ακινήτων

Αντιπρόταση για τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ με «ολιστικό» χαρακτήρα

Σκέψεις για επιστροφή των Πολεοδομιών στις Περιφέρειες