ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ρεσιτάλ ανευθυνότητας με δήθεν κρούσματα

Μεγάλη φαίνεται πως είναι η αγωνία ορισμένων ΜΜΕ της Ηπείρου να έχουν την πρωτιά της είδησης του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στην περιοχή, που ευτυχώς καθυστερεί να εμφανιστεί.

Μετά το epirusnews.eu και τον Νίκο Βούστρο την προηγούμενη εβδομάδα, που δημιούργησαν πανικό στην πόλη σπεύδοντας να μεταδώσουν δήθεν κρούσμα κορωνοϊού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, συνοδεύοντας την «αποκλειστικότητά τους» με πληροφορίες για εκκένωση της Καρδιολογικής Κλινικής και έκτακτη σύσκεψη στην περιφέρεια, χθες ήταν η σειρά της ιστοσελίδας maxitisartas.gr, που δημοσίευσε πληροφορίες για «επιβεβαιωμένο κρούσμα σε καραντίνα στο Νοσοκομείο Άρτας». Στη συνέχεια, βέβαια, και αφού χρειάστηκε να διαψεύσει την «είδηση» μέχρι και ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, το site μας ενημέρωσε πως «ευτυχώς οι πληροφορίες για το περιστατικό κορωνοϊού στο ΓΝ Άρτας δεν ήταν ακριβείς» και μετά από επικοινωνία με τον διοικητή του νοσοκομείου Ευ. Ντάκουλα δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα. Και ζητάει συγγνώμη γιατί έπεσε θύμα ψευδών ειδήσεων.
Είναι προφανές πως κάποιοι «συνάδελφοι» αγνοούν στοιχειώδεις κανόνες της δημοσιογραφίας, όπως είναι η διασταύρωση των πληροφοριών, καθώς και οι δύο «ειδήσεις» αναρτήθηκαν χωρίς να υπάρξει επικοινωνία με τους διοικητές των νοσοκομείων.

«Προανήγγειλαν» τον θάνατο του

Η ανευθυνότητα στη μετάδοση κάθε είδους πληροφορίας δεν είναι πάντως φαινόμενο που ανθεί μόνο στα ΜΜΕ της Ηπείρου.
Ιστοσελίδες της Πάτρας βιάστηκαν το βράδυ της Τετάρτης να ανακοινώσουν τον θάνατο του πρώτου θύματος του κορωνοϊού στην Ελλάδα, πριν ο άνθρωπος καταλήξει.
Με αφορμή τα δημοσιεύματα που «προανήγγειλαν» τον θάνατο του ασθενούς, το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου- Ηπείρου και Νήσων καταδικάζει απερίφραστα αυτά τα φαινόμενα ως απαράδεκτα και επικίνδυνα.
«Η ΕΣΗΕΠΗΝ καλεί όλους να αναλογιστούν την ευθύνη τους απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, ειδικώς αυτές τις στιγμές. Και απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να μην παρασύρονται από προσπάθειες εντυπωσιασμού, αλλά να ενημερώνονται μόνο από επαγγελματίες δημοσιογράφους που στην συντριπτική τους πλειοψηφία στέκονται στο ύψος της ευθύνης, όπως επιβάλλουν αυτές οι δύσκολες ώρες», σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της.

Σχετικά άρθρα

Επανέρχονται οι συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Γεωργία Χαλάτση

«Επιμένει» να μας ταλαιπωρεί ο κορωνοϊός

Η επείγουσα φάση έληξε, ο κορωνοϊός παραμένει

Γεωργία Χαλάτση