ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ψήφος εμπιστοσύνης στο Πολυδύναμο

Ένα στοίχημα που κερδίζεται σιγά-σιγά και παρά τα προβλήματα, είναι η συνεργασία του δημόσιου συστήματος υγείας με τους δύο φορείς απεξάρτησης, ΚΕΘΕΑ και ΟΚΑΝΑ, στο πλαίσιο της λειτουργίας του Πολυδύναμου Κέντρου και της Μονάδας Σωματικής Αποτοξίνωσης.

Ο διοικητής του νοσοκομείου «Χατζηκώστα» ΣπύροςΔερδεμέζης υποδέχθηκε τους προέδρους και μέλη των διοικητικών συμβουλίων των δύο φορέων, προκειμένου να τους παρουσιάσει το έργο που γίνεται, αλλά και να τους ενημερώσει για τα προβλήματα που υπάρχουν και αφορούν κυρίως την υποχρηματοδότηση και τις προσλήψεις προσωπικού.

Σύμφωνα με τον κ. Δερδεμέζη, θα υπάρξει μια αύξηση της χρηματοδότησης από την 6η ΥΠΕ προς το νοσοκομείο, ώστε να καλυφθούν οι πρώτες λειτουργικές ανάγκες του Πολυδύναμου Κέντρου, ενώ θα ακολουθήσει η διαδικασία τροποποίηση του οργανογράμματος του νοσοκομείου, ώστε να προχωρήσουν οι αναγκαίες προσλήψεις.«Δυστυχώς τρέχουμε κόντρα στον χρόνο, γιατί οι συμβάσεις του υπηρετούντος προσωπικού λήγουν τον Ιούλιο του 2021», σημείωσε.

Πάντως, μέχρι στιγμής η λειτουργία της Μονάδας detox προχωρά με μικρά βήματα, όπως ανέφερε ο κ. Δερδεμέζης, ενώ ήδη έχουν δοθεί και τα πρώτα εξιτήρια σε άτομα που παρακολούθησαν το πρόγραμμα. «Καταλαβαίνω τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της κοινωνίας, πηγαίνουμε όμως με προσεκτικά βήματα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Χρήστος Λιάπης σημείωσε ότι αυτή η μονάδα είναι ιδιαίτερα σημαντική και για την περιοχή αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, τονίζοντας τη συνέργεια μεταξύ των τριών φορέων, με επίκεντρο τον άνθρωπο. Κάλεσε δε την τοπική κοινωνία να αγκαλιάσει την προσπάθεια και δεσμεύτηκε από τη δική του πλευρά να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων.«Το πρόβλημα των εξαρτήσεων πάσης φύσεως είναι ένα πρόβλημα κοινωνικό και εθνικό, που δε χωρά ούτε προσωπικές ούτε συντεχνιακές πρακτικές και διαιρέσεις», σημείωσε.

Λίγο αργότερα, και μετά τις επαφές που είχε με τον περιφερειάρχη Ηπείρου και τον δήμαρχο Ιωαννίνων, συνοδευόμενος από τα τοπικά στελέχη του ΚΕΘΕΑ και τον επιστημονικά υπεύθυνο Γιάννη Παπαχρήστου, σημείωσε πως φιλοδοξία είναι να δημιουργηθεί ένα Κέντρο αναφοράς όχι μόνο για την Ήπειρο αλλά για όλη την Ελλάδα.

«Και οι αιρετοί είναι δίπλα μας και εμείς είμαστε δίπλα τους, με σκοπό να μπορέσουμε να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία και θέλω να ζητήσω από την κοινωνία, από μια πόλη που γνωρίζω ότι διακρίνεται για την πολυσυλλεκτικότητά της, να αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια, να αποκηρύξουμε το στίγμα που συνοδεύει τις εξαρτήσεις», ανέφερε, ενώ τόνισε τη σημασία της λειτουργίας της μονάδας, στους χώρους του νοσοκομείου.

«Θέλουμε ο τρόπος αντιμετώπισης των συνανθρώπων μας, αυτόν που διδάσκει ο αγώνας της απεξάρτησης, να τον δούμε να διαποτίζει όλον τον χώρο προσφοράς υπηρεσιών υγείας. Είναι πολύ σημαντικό που εδώ λειτουργεί ένα τέτοιο Κέντρο», σημείωσε.

«Σύμμαχος» σε οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Αθανάσιος Θεοχάρης, ο οποίος χαρακτήρισε εξαιρετικές τις υποδομές του Πολυδύναμου Κέντρου. «Περιμένουμε να λειτουργήσει σωστά και όμορφα. Είμαστε υπέρμαχοι αυτών των δομών», σημείωσε, ενώ τόνισε ότι η συνεργασία των τριών φορέων προσφέρει ένα ολιστικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.

Σχετικά άρθρα

Πρεμιέρα απογευματινών χειρουργείων και στο «Χατζηκώστα»

Μετά τη μελισσοκομία… τα αρωματικά φυτά

Μια «χαριστική βιβλιοθήκη» στην Παιδιατρική του «Χατζηκώστα»