Φωτογραφία αρχείου
Επικαιρότητα

Δίνει συνέχεια ο δήμαρχος Ζίτσας για το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων

Διατεθειμένος να δώσει συνέχεια στο θέμα του κόστους που αναλαμβάνουν οι δήμοι για τη διαχείριση των απορριμμάτων, φαίνεται ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, ο οποίος την Τρίτη καταψήφισε την πρόταση της διοίκησης του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Α.Σ.Δ.Σ.Α.) Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου.

Ο κ. Πλιάκος θεωρεί υπέρογκο το κόστος, διαφωνώντας κυρίως με τα λειτουργικά έξοδα του Συνδέσμου, ενώ θέτει ζήτημα και ενημέρωσης των δημοτικών συμβουλίων. Με ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο Νικόλαο Καλαντζή και τον αντιπρόεδρο του Α.Σ.Δ.Σ.Α. Ηπείρου Θωμά Μπέγκα, ο κ. Πλιάκος τους ζητά να παρευρεθούν σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ζίτσας, προκειμένου να ενημερώσουν για τις αποφάσεις του Δ.Σ. του Συνδέσμου, οι οποίες θα επιφέρουν υπέρογκες αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη των δήμων.
«Παρακαλούμε πολύ να μας ορίσετε συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα που θα έχετε χρόνο προκειμένου να προγραμματίσουμε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την εισήγηση και τις αποφάσεις που λάβατε κατά πλειοψηφία και αφορούν στην τιμολογιακή πολιτική και προϋπολογισμό εσόδων-εξόδων του Αναγκαστικού Συνδέσμου, καθώς και τον τρόπο και το κόστος λειτουργίας του Αναγκαστικού Συνδέσμου.
Η παρουσία σας στην εν λόγω συνεδρίαση κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς θα πρέπει να εξηγηθεί τεκμηριωμένα στο Σώμα το πώς προκύπτει το κόστος των 4,5 εκατ. ευρώ, που θα πρέπει να εξασφαλίσουν συνολικά οι δήμοι για το 2020, πέραν του κόστους λειτουργίας του εργοστασίου που ήδη επιβαρύνονται περίπου με αντίστοιχο ποσό. Σε ό,τι αφορά τον δήμο Ζίτσας, το ποσό για τη λειτουργία του Φο.Δ.Σ.Α ξεπερνά τις 165.000 ευρώ, που προστίθενται στα 185.000 που πληρώνει κατ’ έτος για το εργοστάσιο απορριμμάτων», αναφέρει ο δήμαρχος Ζίτσας στην επιστολή του, την οποία κοινοποιεί και στα δημοτικά συμβούλια των άλλων δήμων της Ηπείρου, και καταλήγει: «Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, για να καλυφθούν τα ως άνω ποσά, θα πρέπει να επιβαρυνθούν εκ νέου τα νοικοκυριά με αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη, καθώς αυτά δεν έχουν προβλεφθεί στους προϋπολογισμούς που ήδη έχουν ψηφίσει οι δήμοι και έχουν πάρει και τις απαραίτητες εγκρίσεις. Ως εκ τούτου από όλους μας πρέπει να εξασφαλισθεί και το νόμιμο, καθώς και το ηθικό των συγκεκριμένων αποφάσεων».

Έμμεση απάντηση

Στους λόγους τους οποίους επέβαλαν την απόφαση για την ενιαία τιμολογιακή πολιτική, αναφέρεται ο πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Σ.Α. Ηπείρου Νικόλαος Καλαντζής, στέλνοντας μέσω του δελτίο τύπου για τη συνεδρίαση της Τρίτης και ένα μήνυμα σε όσους εκφράζουν αντιρρήσεις.
Όπως αναφέρεται, η ενιαία τιμολογιακή πολιτική επιβάλλεται από το νομικό πλαίσιο και λαμβάνει υπόψη της ότι το σύνολο των επενδύσεων και των χωροθετήσεων των εγκαταστάσεων, καθώς και η διασφάλιση της χρηματοδότησης για την υλοποίησή τους, βασίστηκαν στον περιφερειακό σχεδιασμό. Επίσης, σημειώνεται ότι η διαχείριση και η λειτουργία του συστήματος στη βάση του περιφερειακού σχεδιασμού δημιουργεί οικονομίες κλίμακας, λόγω του μεγέθους των ποσοτήτων των απορριμμάτων που παράγονται, ενώ κανένας δήμος από μόνος του δε θα μπορούμε να σηκώσει το βάρος των επενδύσεων που θα προέκυπταν από τοπικούς σχεδιασμούς. Τέλος, τονίστηκε ότι υπάρχει η υποχρέωση όλων να σταθούν αλληλέγγυοι στους πιο μικρούς και αδύναμους δήμους.
«Είναι σίγουρα μια δύσκολη αρχή. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος, ξεκινώντας από την προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουμε για την ολοκλήρωση και λειτουργία του συνόλου των εγκαταστάσεων που περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό.
Στη συνέχεια, στη φάση της λειτουργίας, με τις κατάλληλες δράσεις και ενέργειες, υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες να μειώσουμε, τα κόστη με τα οποία επιβαρύνονται οι πολίτες. Σε κάθε περίπτωση, πισωγυρίσματα δε χωράνε. Με πρωταρχικό στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, οφείλουμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του σχεδίου.
Οποιαδήποτε άλλη σκέψη θα έχει μόνο αρνητικά αποτελέσματα τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος όσο και στις τσέπες των πολιτών, λαμβάνοντας υπόψη ότι η μη ολοκληρωμένη σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων επιφέρει την επιβολή προστίμων, βάσει της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας», αναφέρει ο Ν. Καλαντζής.

Σχετικά άρθρα

Δήμος Ζίτσας – Η έλλειψη προσωπικού το μεγάλο «αγκάθι» ενόψει αντιπυρικής περιόδου

Υπό την απειλή νέων προσφυγών η εκλογή αντιπροσώπων για τον ΑΣΔΣΑ

Απορριμματοφόρο για βιοαπόβλητα στον στόλο του Δήμου Ζίτσας