Φωτογραφία αρχείου
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Κοντά, μακριά… όλοι το ίδιο- Ενιαία τιμολογιακή πολιτική για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Με… κρύα καρδιά ψηφίστηκε η τιμολογιακή πολιτική του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων Ηπείρου, που επιμερίζει το κόστος ενός σημαντικού μέρους της διαχείρισης των απορριμμάτων στους 18 δήμους της Ηπείρου.

Η πρόταση του προεδρείου για ενιαία τιμολογιακή πολιτική, η οποία ωστόσο είναι μονόδρομος, αφού προβλέπεται από τη Κοινή Υπουργική Απόφαση, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης.
Αρνητική ήταν η ψήφος του δήμου Ζίτσας, με τον δήμαρχο Μιχάλη Πλιάκο να ζητά να αναβληθεί το θέμα και σε κάθε περίπτωση πρώτα να συζητηθεί στα δημοτικά συμβούλια των δήμων, λευκό ψήφισε ο δήμαρχος Δωδώνης διαφωνώντας με επιμέρους στοιχεία, όπως ο υπολογισμός 1% σε αντισταθμιστικά οφέλη για τον δήμο που φιλοξενεί το εργοστάσιο απορριμμάτων, που είναι το χαμηλότερο δυνατό με βάση τον νόμο, ενώ τη δική του πρόταση για επιμερισμό του κόστους ανά περιφερειακή ενότητα κατέθεσε ο δήμος Ιωαννιτών δια του αντιδημάρχου Βαγγέλη Πήχα.
Ουσιαστικά η τιμολογιακή πολιτική αποτυπώνει την –αναμενόμενη- αύξηση, διπλασιασμό σχεδόν, του κόστους της διαχείρισης των απορριμμάτων. Συνολικά, οι δήμοι καλούνται να επιμεριστούν ένα κόστος της τάξης των 4,5 εκ. ευρώ, που περιλαμβάνει το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων από τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στο εργοστάσιο, του υπολείμματος από το εργοστάσιο στους ΧΥΤΥ, τη λειτουργία των ΣΜΑ και το κόστος λειτουργίας του ίδιου του Φορέα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦοΔΣΑ Ηπείρου Νίκο Καλαντζή, στόχος είναι χρόνο με τον χρόνο, και με την ολοκλήρωση των έργων υποδομής όπως οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης και η αύξηση της ανακύκλωσης, το κόστος αυτό να μειώνεται.
Για πρώτη φορά στην τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόζει ο Φορέας, με βάση τη νομοθεσία, εντάσσεται η ενιαία τιμή αναφοράς, καθώς και οι συντελεστές διαβάθμισης, που πολλαπλασιάζουν μια υπηρεσία που εκτελείται ανάλογα με το πόσο φιλοπεριβαλλοντική είναι. Για παράδειγμα, όσο αυξάνεται το ποσοστό ανακύκλωσης, μειώνεται ο σχετικός συντελεστής.
«Αυτό που εκφράστηκε είναι ότι οι λειτουργίες που πρέπει να επιτελέσει ο Φορέας, δεν μπορούν να περιμένουν. Πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε το κόστος αυτό της πρώτης χρονιάς, με τρόπους που γνωρίζουμε, να μειωθεί τα επόμενα χρόνια. Πρέπει επίσης να πούμε ότι είναι μια αδικία οι δημότες που πληρώνουν για ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, να πληρώνουν περισσότερο από άλλους που θάβουν τα σκουπίδια. Αυτό πρέπει να το δει η πολιτεία», σημείωσε ο κ. Καλαντζής.
Τον προβληματισμό τους για την αύξηση του κόστους εξέφρασαν όλοι οι δήμαρχοι, αλλά ιδιαίτερα αυτοί των μικρότερων δήμων, με τον δήμαρχο Γ. Καραϊσκάκη Περικλή Μίγδο να σημειώνει πως δεν υπάρχει η δυνατότητα ανακύκλωσης σε αυτές τις περιοχές, με τους λιγοστούς ηλικιωμένους κατοίκους.
Παράλληλα, προβληματισμός προκύπτει και από το θέμα της λειτουργίας των ΣΜΑ, με δεδομένο πως ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί και κάποιοι από τους προβλεπόμενους βρίσκονται σε πολύ πρώιμη φάση. «Είναι το κλειδί οι ΣΜΑ ώστε να μπει σε τροχιά μικρού κόστους η διαχείριση των απορριμμάτων», σημείωσε ο κ. Καλαντζής, ο οποίος, εκτίμησε, όπως αποτυπώνεται και στην τιμολογιακή πολιτική, ότι οι ΣΜΑ θα λειτουργούν από το δεύτερο εξάμηνο του 2020, κάτι που πρακτικά αμφισβητείται, για έναν ακόμη λόγο. Γιατί προβλέπεται ότι για να παραδοθούν οι ΣΜΑ από τον φορέα υλοποίησης, δηλαδή την περιφέρεια, στον ΦΟΣΔΑ που θα τους διαχειριστεί, θα πρέπει να ολοκληρωθούν όλοι. Οι δήμαρχοι και η διοίκηση του ΦΟΣΔΑ επιδιώκουν να αλλάξουν αυτόν τον όρο ώστε να καταστεί εφικτή η λειτουργίας των ΣΜΑ νωρίτερα και όσοι δεν έχουν ολοκληρωθεί, να «καλύπτονται» από όμορους.
Σε διαφορετική περίπτωση, οι δήμοι που σήμερα δε μεταφέρουν τα απορρίμματα τους στο εργοστάσιο, αλλά στους ΧΥΤΑ λόγω έλλειψης των ΣΜΑ, θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν διπλά τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Κατά τη συνεδρίαση, από την οποία δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης, προτάθηκε ακόμη και η «αυτόνομη» διαχείριση κάθε ΣΜΑ από τον οικείο δήμο. Κάτι τέτοιο όμως ουσιαστικά θα τίναζε στον αέρα τον Περιφερειακό Σχεδιασμό και δε θα επέτρεπε να υπάρξει οικονομία κλίμακας.
«Τα κόστη του 2020 θα είναι το “ταβάνι”, κάθε χρονιά μετά θα είναι καλύτερη για τους δημότες. Σωστά έγινε ο περιφερειακός σχεδιασμός. Παραλαμβάνουμε μια δύσκολη κατάσταση, με όλες τις αδυναμίες που όλοι αναγνωρίζουμε, άρα πρέπει η διοίκηση αυτή να έχει τη δύναμη να ολοκληρώσει όλα αυτά που είναι ημιτελή και σε δεύτερη φάση να διεκδικήσουμε. Για τον δήμο Ιωαννιτών, όσοι ζήσαμε αυτή την εξέλιξη σε βάθος χρόνου, ξέρουμε ότι υπάρχει η δεδομένη κατάσταση λόγω μάχης και διεκδικήσεων. Το εργοστάσιο είναι κοντά, έγιναν επενδύσεις με κόστη που ποτέ δεν επωμίστηκε ο δήμος. Αν ο καθένας ξεκινούσε να κάνει μόνος του αυτές τις υποδομές, δε θα φτάναμε ποτέ σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα απορριμμάτων. Για αυτό λέω ότι ναι, ο δήμος Ιωαννιτών πρέπει να μπει στο ενιαίο σύστημα και χρόνο με τον χρόνο να βελτιώνουμε την κατάσταση», σημείωσε ο αντιπρόεδρος του Φορέα Θωμάς Μπέγκας.
Ουσιαστικά, «κερδισμένοι» βγαίνουν οι δήμοι που βρίσκονται πιο μακριά από το εργοστάσιο απορριμμάτων και θα έπρεπε να επωμιστούν μεγαλύτερο κόστος για τη μεταφορά των σκουπιδιών σε αυτό, αλλά και για την επιστροφή του υπολείμματος στους ΧΥΤΥ. Και αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στη δήλωση του δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη, ο οποίος αναφέρει: «Ο επιμένων νικά! Σήμερα ο ΦΟΔΣΑ ψήφισε υπέρ μίας νέας και ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής για το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων όλων των δήμων της Ηπείρου. Είχε προηγηθεί σχετική πρότασή μου στον πρόεδρο της ΠΕΔ και στον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ. Τα απορρίμματα ανήκουν στους δήμους, θα πρέπει να τα διαχειριζόμαστε σωστά προς όφελος των δημοτών μας και όλοι οι δήμοι να αποκτήσουμε έναν κοινό βηματισμό στο θέμα των απορριμμάτων. Πρόκειται για μια απόφαση που είναι προς την σωστή κατεύθυνση για τη δίκαιη εξυπηρέτηση όχι μόνο των Αρτινών, άλλα όλων των Ηπειρωτών. Ευχαριστώ θερμά, όσους την στήριξαν και την ψήφισαν».

Και θέμα αντιμισθιών

Πέρα από τον τρόπο επιμερισμού, ορισμένοι δήμαρχοι, μεταξύ των οποίων ο Μιχάλης Πλιάκος, έθεσαν το θέμα της αντιμισθίας του προέδρου και του αντιπροέδρου, κάτι που προβλέπεται από τον νόμο, ζητώντας να υπάρξει γενικότερα περιορισμός των δαπανών. Μάλιστα, ο δήμαρχος Κόνιτσας Νίκος Εξάρχου ζήτησε από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο να παραιτηθούν της αντιμισθίας.

Σχετικά άρθρα

Λαμπρή (παρά την αφρικανική σκόνη) η υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας

Τα Γιάννενα θα φωτίσει αύριο η Ολυμπιακή Φλόγα

Μ. Κεφάλα: «Η βία δεν είναι ποτέ ανεκτή»