Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Συλλήψεις λαθροθήρων και αυστηρές προειδοποιήσεις

Στην επ’ αυτοφώρω σύλληψη δύο επίδοξων λαθροθήρων προχώρησε τις τελευταίες ημέρες η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις.

Το πρώτο συμβάν σημειώθηκε στη θέση «Παλαιοστάνη» του οικισμού Γρέβιας στην κοινότητα Πηγών του δήμου Γ. Καραϊσκάκη, όταν κατά τη διάρκεια απογευματινής περιπολίας, θηροφύλακας της Ε’ ΚΟΗ έκανε σήμα στάσης στον οδηγό ενός δικύκλου που κινούνταν σε δασικό δρόμο, έχοντας ανοιχτό έναν φακό– προβολέα μεγάλης εμβέλειας. Όπως διαπιστώθηκε κατά τον έλεγχο, ο οδηγός του δικύκλου είχε εκτός θήκης ένα κυνηγετικό όπλο (δίκαννο), το οποίο έφερε δύο φυσίγγια και ήταν έτοιμο προς χρήση για τη θήρα τριχωτών θηραμάτων.
Ο συλληφθείς, που δε διέθετε καν άδεια θήρας, αρνήθηκε να παραδώσει το όπλο, τα φυσίγγια και τον φακό – προβολέα. Ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία από την κείμενη νομοθεσία με τη δικογραφία να αποστέλλεται στις αρμόδιες Εισαγγελικές αρχές, προκειμένου να οριστεί τακτική δικάσιμος.
Επίσης πριν από λίγες ημέρες, κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής που διενεργούσε περιπολία, εντόπισε στη θέση «Λογαρού» της κοινότητας Τετρακώμου του δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, ένα άτομο να ασκεί θήρα, χωρίς να διαθέτει νόμιμη άδεια θήρας. Το άτομο αρνήθηκε να παραδώσει το όπλο και τα φυσίγγια που έφερε μαζί του, και ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη από την κείμενη νομοθεσία διαδικασία, ώστε να οριστεί τακτική δικάσιμος.
Η Ε’ ΚΟΗ υπενθυμίζει ότι η κυνηγετική περίοδος για τη θήρα τριχωτών θηραμάτων έχει ολοκληρωθεί, ενώ στο τέλος του μήνα ολοκληρώνεται και η περίοδος άσκησης θήρας για τα πτερωτά θηράματα.
Το ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ ξεκαθαρίζει προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία συμπεριφορά που κινείται εκτός του νόμιμου πλαισίου για τη θήρα, πολύ δε περισσότερο συμπεριφορές που προκαλούν ζημία στον φυσικό πλούτο της περιοχής και στα ζώα της άγριας πανίδας,
αλλά και συμπεριφορές που προσβάλλουν βάναυσα την κυνηγετική οικογένεια.
Απευθύνει δε, έκκληση προς κάθε πολίτη, να ενημερώνει τη Θηροφυλακή ή τις συναρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες και την ΕΛ.ΑΣ, προκειμένου να υπάρξει άμεσος συντονισμός και παρέμβαση για την αποτροπή και εξάλειψη τέτοιων φαινομένων.

Σχετικά άρθρα

Με το μπλοκάκι των προστίμων ανά χείρας οι θηροφύλακες

Δηλητηριασμένα δολώματα σε περιοχές των δήμων Μετσόβου και Κόνιτσας

Ό,τι περνάει από το χέρι του… για την επέκταση