ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Εντός του 2020 η ιδιωτικοποίηση του λιμένα Ηγουμενίτσας

Εντός του χρόνου θα προχωρήσει ο διαγωνισμός για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, όπως έκανε γνωστό από τη Θεσπρωτία ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των δέκα περιφερειακών λιμανιών της χώρας είναι μεγάλο, με το λιμανι της Ηγουμενίτσας, που αποτελεί τη δυτική πύλη της χώρας, να βρίσκεται μέσα στα τρία πρώτα για τα οποία θα προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες.
Ο κ. Πλακιωτακης τόνισε ότι αυτό που θέλει να κάνει σαφές η κυβέρνηση είναι ότι προχωρά στην αξιοποίηση των λιμανιών προς όφελος και των τοπικών κοινωνιών, έχοντας ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει στους υποψήφιους επενδυτές να γνωρίζουν τους όρους ξεκάθαρα, κάτι που, όπως είπε, δε συνεβαινε με το προηγούμενο νομοθετικό πλαισιο.
Πρόσφατα ψηφίστηκε σχετική νομοθετική ρύθμιση που αφορά την επέκταση του χρόνου των υποπαραχωρησεων απο 40 σε 60 έτη, καθώς και τον καθορισμό του ύψους του ανταποδοτικού τέλους έως 5%.

Στόχος, επίσης, της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Πλακιωτακη, είναι να προχωρήσει η απόδοση της χερσαίας έκτασης στον δήμο και την τοπική κοινωνία, πριν τον διαγωνισμό και την υποπαραχωρηση.

Ο κ. Πλακιωτακης ανέλυσε το πλάνο της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των περιφερειακών λιμανιών και αυτού της Ηγουμενίτσας στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τον αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Θ. Πιτουλη, τον δήμαρχο Ηγουμενίτσας Γιάννη Λωλο και εκπροσώπους τοπικών αρχών και φορέων, που τον υποδέχθηκαν στο κτίριο της περιφερειακής ενότητας και το δημαρχείο.
Τον υπουργό συνόδευαν ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιογιακας, υπηρεσιακοί παράγοντες καθώς και στελέχη του λιμενικού.

Σχετικά άρθρα

Κοκαΐνη αξίας 2,85 εκατ. ευρώ εντοπίστηκε στην Ηγουμενίτσα

Έπεσαν οι υπογραφές για το λιμάνι Ηγουμενίτσας

Στον Όμιλο Grimaldi με 84,1 εκατ. ευρώ το λιμάνι Ηγουμενίτσας