ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μπαράζ ερωτημάτων, αλλά δε βγήκαν ειδήσεις

Μια σειρά ζητημάτων, μεγαλύτερης ή μικρότερης σημασίας, τέθηκαν στην εκτός ημερήσιας συζήτηση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους και χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις.

Η συζήτηση ξεκίνησε «επιθετικά» από την «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα», με τον πρώην δήμαρχο Θωμά Μπέγκα να στηλιτεύει την απουσία του δημάρχου από τη σύσκεψη για την Ιόνια οδό, όπως και την επιλογή του γραφείου του προέδρου της Βουλής, αντί του αρμόδιου υπουργείου.

Ξεκινώντας την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, ο κ. Μπέγκας σημείωσε ότι δεν μπορεί να απουσιάζει ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Ηπείρου από μια τέτοια διεκδίκηση. Ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ, απαντώντας, σημείωσε ότι ο δήμος στη σύσκεψη εκπροσωπήθηκε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, ενώ η θέση της δημοτικής αρχής είναι αυτή που κατατέθηκε στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, ότι δηλαδή είναι επιβεβλημένο η Ιόνια οδός να επεκταθεί μέχρι την Κακαβιά. «Οποιαδήποτε άλλη λύση δεν μπορεί να βρει κανέναν σύμφωνο. Αυτή είναι η διεκδίκησή μας και σε αυτό θα επιμείνουμε και το επόμενο διάστημα», υπογράμμισε ο δήμαρχος.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης έθεσε ακόμη το θέμα του δεύτερου Κλειστού Γυμναστηρίου, τονίζοντας ότι η πόλη «δεν μπορεί μονίμως να δέχεται μεταχειρισμένες λύσεις» και προσθέτοντας πως υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες για την έλλειψη αθλητικών υποδομών.  «Πρέπει να δούμε τι είναι το εφικτό. Ήρθε η πρόταση για μετεγκατάσταση ενός γυμναστηρίου από το Ελληνικό. Δεν το απορρίπτουμε. Είμαστε εν αναμονή. Ούτε υποτασσόμαστε, ούτε είμαστε υπό κάποιου. Από το να σκιαμαχούμε, περιμένουμε και διεκδικούμε», τόνισε στην απάντησή του ο δήμαρχος, συμπληρώνοντας ότι ο προϋπολογισμός για ανέγερση νέου κλειστού στο Βοτανικό φτάνει στα 17 εκατομμύρια.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του δήμου στο  πιλοτικό πρόγραμμα της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης που εγκαινίασε πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών, ο κ. Μπέγκας ζήτησε να ενημερωθεί αν εντάσσεται στο τοπικό σχέδιο, ποια θα είναι τα ανταποδοτικά οφέλη για τους πολίτες και ποια είναι η σχέση μεταξύ των δύο εγκεκριμένων από το κράτος συστήματα ανακύκλωσης. «Πώς όλα αυτά ενσωματώνονται στον επίσημο σχεδιασμό για την ανακύκλωση απορριμμάτων;», σημείωσε.

Ο κ. Ελισάφ ανέφερε ότι τοποθετούνται στο πλαίσιο των συμβάσεων που έχει υπογράψει ο δήμος από το παρελθόν. «Τα σπιτάκια έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και συμβάλλουν στην αύξηση της ανακύκλωσης. Σκοπός είναι να αυξήσουμε την ανακύκλωση στην πόλη», τόνισε ο δήμαρχος.

Από τον κ. Μπέγκα έγινε αναφορά και στον σχεδιασμό της ΔΕΠΑ, που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα προχωρήσει τις μελέτες για την τροφοδοσία και πόλεων της Ηπείρου μέσα στο 2021, με τον πρώην δήμαρχο να ζητά να ενημερωθεί για τις ενέργειες της δημοτικής αρχής για τη διεκδίκηση όσο το δυνατόν περισσότερων δικτύων, «για να μη νιώσουμε για μια ακόμη φορά ως φτωχός συγγενής», όπως σημείωσε.

Τα δύο πρώτα θέματα έθεσε και η παράταξη «Ιωάννινα 2023», με την Τατιάνα Καλογιάννη όμως να επικρίνει τις δηλώσεις του κ. Ελισάφ σε τοπικό μέσο σχετικά με το θέμα της καθαριότητας, ότι «έρχεται κοντά στις θέσεις της παράταξης», ενώ ζήτησε ενημέρωση για έργα, όπως ο ποδηλατόδρομος στην περιοχή του Μάτσικα και η ανάπλαση στο πάρκο Λακκωμάτων.

Για το έργο του παραλίμνιου πεζόδρομου- ποδηλατόδρομου από το Πέραμα προς τον Μάτσικα απάντησε ο αντιδήμαρχος έργων Γιώργος Αρλέτος, λέγοντας ότι για να γίνει υποβολή ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ, πρέπει να ολοκληρωθεί η παραχώρηση της έκτασης. Ο δήμος δεν είναι κύριος αυτής καθώς ανήκει στην Κτηματική. Οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και σύντομα αναμένεται να υπάρξει θετική έκβαση. Παράλληλα αναζητείται τρόπος για να καλυφθεί το κόστος των απαλλοτριώσεων ιδιωτικών εκτάσεων. Μόλις οι εκκρεμότητες αυτές κλείσουν, το έργο θα μπορέσει να δρομολογηθεί.

Από την πλευρά του, ο Λάζαρος Νάτσης ζήτησε την έκθεση Επιθεωρητών Περιβάλλοντος που επιβάλλει πρόστιμο για τον στίβο στο θαλάσσιο σκι και ρώτησε τι σκέφτεται να κάνει ο δήμος σχετικά με την αξιοποίησή του συγκεκριμένου στίβου.

Το θέμα της καθαριότητας και των προβλημάτων, επικρίνοντας τη δημοτική αρχή ότι «επιδίδεται σε μια προσπάθεια να επιβληθεί ο κοινωνικός αυτοματισμός», έθεσε η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Όλυ Τσουμάνη, ενώ επανέλαβε τη διαφωνία της παράταξης με το κλείσιμο σχολείων τις προηγούμενες ημέρες εξαιτίας των κρουσμάτων γρίπης.

Το θέμα του βιολογικού καθαρισμού και το κατά πόσο ο μηχανολογικός εξοπλισμός που είχε εγκριθεί στον διαγωνισμό του 2013 ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες, έθεσε ο Χρήστος Πατσούρας από την «Αριστερή Παρέμβαση».

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας έκανε γνωστό ότι η σύμβαση με τον δεύτερο μειοδότη, μετά την ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης, στάλθηκε στην Αποκεντρωμένη για τον απαραίτητο έλεγχο. Η ολοκλήρωση του ελέγχου θα γίνει εντός των ημερών και αμέσως μετά θα αποσταλεί η σύμβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σχετικά άρθρα

Άλλα συμφώνησαν, αλλιώς τους προέκυψαν

Αποστόλης Τζελέτας

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

ΑΣΔΣΑ Ηπείρου: Προμηνύεται δύσκολη η… συμβίωση

Αποστόλης Τζελέτας