ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Την περιοχή της Κόνιτσας «υιοθετεί» το ΕΜΠ

Την περιοχή της Κόνιτσας «υιοθετεί» για φέτος το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Εκπαίδευσης (ΜΕΚΔΕ) και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών», που συνεχίζει, για ενδέκατη συνεχή χρονιά, τις δράσεις του σε ορεινές περιοχές της Ηπείρου, με στόχο την ενίσχυση των προοπτικών των τοπικών κοινωνιών.

Από 21 έως 24 Ιανουαρίου, μία ομάδα 20 μεταπτυχιακών σπουδαστών και ερευνητών του Ε.Μ.Π., με επικεφαλής τον συντονιστή του μεταπτυχιακού προγράμματος και διευθυντή του ΜΕΚΔΕ, καθηγητή Δ. Καλιαμπάκο, βρέθηκε στον δήμο Κόνιτσας, που επιλέχθηκε για την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά να αποτελέσει την περιοχή μελέτης του μεταπτυχιακού προγράμματος και του ΜΕΚΔΕ.
Με σύμμαχο τον καλό καιρό, έγιναν πολλές διαδρομές στην περιοχή, συναντήσεις με φορείς και κατοίκους, καθώς και επισκέψεις σε σημεία ενδιαφέροντος. Το πρωί της πρώτης ημέρας πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον δήμαρχο Ν. Εξάρχου και το δημοτικό συμβούλιο Κόνιτσας, στη διάρκεια της οποίας δημοτικοί σύμβουλοι και πολίτες εξέφρασαν τις απόψεις τους για τα προβλήματα και τις δυνατότητες της περιοχής. Έτσι, δόθηκε στην ομάδα του Πολυτεχνείου η ευκαιρία να ακούσει σημαντικό μέρος των προβληματισμών αλλά και των προτάσεων της τοπικής κοινωνίας για την ανάπτυξη της περιοχής. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα λουτρά των Καβάσιλων, τα οποία αποτελούν μαζί με τα λουτρά του Αμαράντου μεγάλο αναπτυξιακό κεφάλαιο για την περιοχή, και ακολούθησε επίσκεψη στη μονή Μολυβδοσκέπαστου και τον ομώνυμο οικισμό. Έπειτα, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στην οικοτουριστική μονάδα στο Μπουραζάνι και εκτενής συζήτηση για τις δυνατότητες ενίσχυσης της επισκεψιμότητας στην περιοχή. Το βράδυ, το δείπνο πραγματοποιήθηκε στη μαθητική εστία Κόνιτσας, όπου φιλοξενούνταν η ομάδα του Πολυτεχνείου, μαζί με τους μαθητές που μένουν εκεί.
Τη δεύτερη μέρα το ενδιαφέρον στράφηκε στην περιοχή των Μαστοροχωρίων, με στάσεις και συζητήσεις στα χωριά Μόλιστα, Γαναδιό, Δροσοπηγή, Πυρσόγιαννη, Βούρμπιανη και Πληκάτι. Στη Δροσοπηγή έγινε μια αναλυτική συζήτηση με τον τοπικό σύλλογο και ανθρώπους που τον στηρίζουν και οι οποίοι μένουν μόνιμα στην περιοχή, ενώ αρκετοί από τους προέδρους των κοινοτήτων συνάντησαν τους σπουδαστές και τους διδάσκοντες του ΕΜΠ κι έτσι αντλήθηκαν πληροφορίες για τα ειδικά ζητήματα που απασχολούν τα χωριά. Μετά τα χωριά του Γράμμου, σειρά είχαν την τρίτη ημέρα τα χωριά του Σμόλικα Ελεύθερο, Παλιοσέλι, Πάδες και Δίστρατο. Την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου, μετά από μια πρωινή συνεδρίαση της ομάδας για την οργάνωση των πληροφοριών που αντλήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, εξερευνήθηκε η πόλη της Κόνιτσας. Έγινε επίσκεψη στο ιστορικό γεφύρι, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στην παλιά αγορά κ.α.
Η ομάδα του ΜΕΚΔΕ και του μεταπτυχιακού προγράμματος του ΕΜΠ «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών» ευχαριστεί τον δήμο και τους κατοίκους της Κόνιτσας για τη θερμή φιλοξενία. Όπως επισημαίνεται σε δελτίο τύπου, η εξόρμηση έδωσε την ευκαιρία στους σπουδαστές, τους ερευνητές και του καθηγητές του Πολυτεχνείου να διαμορφώσουν εικόνα και άποψη για την περιοχή. «Με μεθοδικότητα, συστηματική επιστημονική προσέγγιση αλλά και αγάπη για την περιοχή και τους κατοίκους της, το Ε.Μ.Π. θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, για μια ολόκληρη χρονιά, να μπολιάσει την Κόνιτσα και τα χωριά της με νέες ιδέες για την ανάπτυξη της περιοχής, ξεκλειδώνοντας ευκαιρίες και δυνατότητες, ακόμη και αυτές που δύσκολα φαίνονται στον ορίζοντα σήμερα. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και ερευνητές του Ε.Μ.Π. θα επισκέπτονται τον δήμο καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, θα συλλέξουν ειδικότερα στοιχεία με τη βοήθεια των τοπικών αρχών και το καλοκαίρι του 2020 η τοπική κοινωνία θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τις προτάσεις του Πολυτεχνείου για τον τόπο», αναφέρεται σε δελτίο τύπου.

Σχετικά άρθρα

Σε θερμή ατμόσφαιρα η ορκωμοσία στον Δήμο Κόνιτσας

Επιστροφή του Ανδρέα Παπασπύρου στον Δήμο Κόνιτσας

Γεωργία Χαλάτση

Σε ενίσχυση του ρεύματος από Ισραήλ προσδοκά ο Δήμος Κόνιτσας