ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με την ευχή να ακολουθήσουν κι άλλες

Τα πλεονεκτήματα των Ιωαννίνων για την προσέλκυση επενδύσεων στον κλάδο της πληροφορικής και της τεχνολογίας, αναδείχθηκαν στα εγκαίνια της γερμανικής Team Viewer, της δεύτερης κατά σειρά ξένης εταιρίας που επένδυσε στην πόλη, δημιουργώντας ένα Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης.

Από τα Γιάννενα, η εταιρία θα δημιουργεί νέα προϊόντα και υπηρεσίες, εξυπηρετώντας τους εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες της ανά τον κόσμο, την ώρα που το ομώνυμο προϊόν, μια πλατφόρμα απομακρυσμένης συνδεσιμότητας, λειτουργεί σε πάνω από 2 δισεκατομμύρια υπολογιστές.

Τα εγκαίνια του νέου Hub της εταιρίας, μοναδικού στην Ελλάδα, έγιναν παρουσία των ανώτατων στελεχών της, του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση, του γενικού γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας Θανάση Κυριαζή, του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, του δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, του πρύτανη του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλου Αλμπάνη και πολλών ακόμη εκπροσώπων αρχών και φορέων της περιοχής.

Τα στελέχη της εταιρίας, ο οικονομικός διευθυντής και μέλος του Δ.Σ. Stefan Gaiser, ο διευθυντής Ανάπτυξης Προϊόντων, υπεύθυνος για το Κέντρο των Ιωαννίνων  Philipp Deutscher και ο διευθυντής Τεχνολογίας Dr. Mike Eissele, αναφέρθηκαν στις δραστηριότητές της, αλλά και την επιλογή των Ιωαννίνων για τη λειτουργία του Κέντρου.

Αυτή τη στιγμή η εταιρία απασχολεί 17 εργαζόμενος, με στόχο μέσα στο 2020 ο αριθμός να αυξηθεί στους 50 και μακροπρόθεσμα σε 150 με 200 εργαζόμενους.

Όπως ανέφερε ο κ. Deutscher, η επιλογή των Ιωαννίνων έγινε μετά από πρόταση της Premira, τουfund στο οποίο ανήκει η πρώτη γερμανική εταιρία που εγκαταστάθηκε στα Γιάννενα, η P&I, ενώ εκτιμήθηκε η διαθεσιμότητα υψηλού επιπέδου μηχανικών πληροφορικής και softwaredevelopers, η προθυμία των ανθρώπων να εργαστούν στα Γιάννενα (είτε μένοντας εδώ είτε ακόμη ερχόμενοι από το εξωτερικό), η υποστήριξη από τις τοπικές αρχές και η ιδέα του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας, καθώς και η υποστήριξη από το Ελληνο-Γερμανικό Επιμελητήριο.«Ήρθαμε τον Ιούλιο και εγκατασταθήκαμε τον Νοέμβριο, το οποίο είναι εντυπωσιακό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επιτυχία στην επιχείρηση, αλλά και να αποτελέσει μέρος του «successstory» της χώρας, ευχήθηκε ο κ. Παπαθανάσης, ο οποίος σημείωσε πως η χώρα «αλλάζει σελίδα». «Ας είναι η αρχή, ώστε τα Ιωάννινα να γίνουν ένας πρωταθλητής της τεχνολογίας στην Ελλάδα», πρόσθεσε, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του δείκτη επενδύσεων προς το ΑΕΠ, όπου βρισκόμαστε στην τελευταία θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Σημείωσε ότι το εγχείρημα της εταιρίας είναι σημαντικό, καθώς έχουν φύγει από τη χώρα 450.000 νέοι. «Κάθε τέτοια αρχή δεν είναι μόνο ότι θα κρατήσει νέους και νέες στην περιοχή, αλλά θα φέρει και κάποιους πίσω, γιατί θα τους κάνει να πιστέψουν ότι υπάρχει ένα καλύτερο μέλλον εδώ. Γι’ αυτό και καλοδεχόμαστε και υποστηρίζουμε τέτοιες επενδύσεις», τόνισε.

Ιδιαίτερη έμφαση στην χρηματοδότηση εφαρμοσμένης έρευνας, με απτά αποτελέσματα στην αγορά εργασίας, θα δώσει η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, σύμφωνα με τον κ. Κυριαζή, ο οποίος τόνισε τη σημασία της επένδυσης της εταιρίας στην περιφέρεια, ενώ δεσμεύθηκε για στήριξη στα αιτήματα των τοπικών φορέων.

Για μια «μεγάλη ημέρα για την Ήπειρο» έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης. «Εμείς δυνατά θα βοηθήσουμε. Είναι μεγάλη υπόθεση αυτό που γίνεται σήμερα. Είναι μια επανάσταση», σημείωσε και ευχαρίστησε την εταιρία, ενώ αναφέρθηκε στον σχεδιασμό για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας.

«Η τεχνολογία, η πληροφορική μπορεί να αποτελέσει για τον τόπο μας τη βαριά βιομηχανία που της λείπει», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Ελισάφ, ευχόμενος το παράδειγμα της εταιρίας να ακολουθήσουν και άλλες. «Πιστεύουμε ότι είμαστε στην αρχή για την επανάσταση της καινοτομίας. Χαιρόμαστε όχι γιατί έγινε μια επένδυση, αλλά γιατί έγινε η συγκεκριμένη επένδυση», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

«Παράθυρο» για χρηματοδότηση με μείωση του κόστους

Κάλεσμα ετοιμότητας για την εκκίνηση του Αναπτυξιακού Νόμου

Μεγαλεπήβολα σχέδια με φόντο το Πάρκο Τεχνολογίας