ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Καταγγέλλει μεθόδευση και προειλημμένες αποφάσεις

Την έντονη δυσφορία του για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να δημιουργηθεί δομή προσφύγων στο Χανόπουλο της Άρτας, όπως ανακοινώθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, εξέφρασε ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, μιλώντας στο Ήπειρος TV1, το μεσημέρι της Παρασκευής.

Μάλιστα, δεν έκρυψε την ενόχλησή του και για τη στάση που κράτησαν ο τοπικός βουλευτής Γιώργος Στύλιος αλλά και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, κάνοντας λόγο για μεθόδευση, ακόμη και για «εσωτερικό ανταγωνισμό εντός Ηπείρου».
Όπως είναι γνωστό, στη σύσκεψη ανακοινώθηκε ότι τα αρμόδια υπουργεία έχουν συμφωνήσει για τη μίσθωση ιδιωτικής έκτασης 60 στρεμμάτων στο Χανόπουλο, στην οποία θα φιλοξενηθούν 1500 περίπου μετανάστες και πρόσφυγες. Ο κ. Τσιρογιάννης εμφανίστηκε αρνητικός, σημειώνοντας την εγγύτητα με το Κέντρο Φιλοξενίας στη Φιλιππιάδα, την υπερκάλυψη του 1% σε σχέση με τον πληθυσμό της Ηπείρου, αλλά και την παρουσία πολλών οικονομικών μεταναστών στην περιοχή, που εργάζονται σε δενδροκαλλιέργειες. Αντίθετη, ωστόσο, στάση κράτησαν ο βουλευτής και ο περιφερειάρχης Ηπείρου, τονίζοντας πως και η Άρτα πρέπει να σηκώσει το βάρος που της αναλογεί, όπως ήδη γίνεται και με άλλες περιοχές της χώρας.
Ο κ. Τσιρογιάννης, όπως μετέφερε και στην ΚΕΔΕ, επιμένει στην κατανομή των προσφύγων με τη διατήρηση του ποσοστού 1% ακόμη και σε επίπεδο δήμου, κάτι, στο οποίο, όπως είπε, συμφωνούν όλοι οι δήμοι. «Αντί ενημέρωσης, είχαμε ανακοίνωση για προειλημμένες αποφάσεις», σημείωσε ο κ. Τσιρογιάννης και πρόσθεσε: «Πώς μεθοδεύτηκε να είναι ο δήμος Αρταίων στην Ήπειρο και άλλοι δύο δήμοι της χώρας, όπου θα δημιουργηθούν δομές. Έχουν πάρει όλοι το ποσοστό 1%, που τους αναλογεί; Η περιφέρεια Ηπείρου, ενώ το έχει καλύψει αυτό το ποσοστό, γιατί μπαίνει ένας δικός μας εσωτερικός ανταγωνισμός. Ο περιφερειάρχης θα έπρεπε να πει ότι στην Ήπειρο καλύψαμε το ποσοστό, άρα πάμε παρακάτω να το καλύψουμε παντού και, αν καλυφθεί παντού, ναι να το συζητήσουμε και να γίνει η δομή στην Άρτα… Δεν αποδέχομαι ότι στοχοποιούνται κάποιοι δήμοι».
Παράλληλα, έκανε λόγο για λανθασμένη διαχείριση, σημειώνοντας πως πρέπει να γίνουν μικρές δομές και όχι «μια πόλη μέσα στην πόλη», δηλώνοντας τη διαφωνία του με την απόφαση. «Δε μου αναλογεί ως δήμος Αρταίων να σηκώσω αυτό το βάρος, δε ρωτήθηκα, μου ανακοινώθηκε. Όσοι τοποθετήθηκαν θετικά, ας απαντήσουν στην τοπική κοινωνία που έχει ήδη ξεσηκωθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ με τον ίδιο τρόπο κλείνει και τη δήλωσή του, που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, μετά το τέλος της σύσκεψης στην Αθήνα.
«Μπορώ να κατανοήσω την αναγκαιότητα υπό συνθήκες πίεσης, να φιλοξενηθούν σε ιδιωτικό χώρο 400 μετανάστες –δηλαδή το 1% του δήμου μας. Αλλά, είμαι αντίθετος στο να δημιουργηθεί “μια πόλη μέσα στην πόλη”, φέρνοντάς μας 1.500 μετανάστες σε μια ήδη επιβαρυμένη από μεγάλο αριθμό μεταναστών περιοχή. Όσοι με την ευθυνοφοβία τους ή την αδιαφορία τους για τον λαό της Άρτας αποδυναμώνουν αυτά τα επιχειρήματα της κοινής λογικής που παρουσίασα, ή με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους, που καλλιέργησαν το προηγούμενο διάστημα, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ας βγουν στον αρτινό λαό να τον πείσουν. Γιατί εγώ ένα τέτοιο λάθος δε θα το στηρίξω», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ευθύνες στην κυβέρνηση από τον Χρ. Γκόκα

Ευθύνες στην κυβέρνηση για τον τρόπο χειρισμού του προσφυγικού- μεταναστευτικού ζητήματος αποδίδει ο βουλευτής Άρτας του Κινήματος Αλλαγής Χρήστος Γκόκας, που ξεκαθαρίζει ότι ο ίδιος δεν κλήθηκε και δε συμμετείχε σε καμία από τις συναντήσεις στην Αθήνα.
Ο κ. Γκόκας δεν ακολουθεί τον κ. Τσιρογιάννη στην απόδοση ευθυνών σε τοπικούς παράγοντες, αναγνωρίζοντας ότι είναι λογικό ο καταμερισμός του προβλήματος να γίνει αναλογικά σε όλες τις περιφέρειες, με δομές, όμως, ασφαλούς διαμονής, που θα καλύπτουν στους φιλοξενούμενους τις βασικές ανάγκες για την υγεία, την εκπαίδευση των παιδιών και υπηρεσίες για τις βασικές κοινωνικές και οικογενειακές λειτουργίες τους. Όπως και την καλή συνύπαρξη με τις τοπικές κοινωνίες με βασικό το πλαίσιο της συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση.
«Όμως, μέχρι σήμερα δεν υπήρξε, με ευθύνη της κυβέρνησης, σοβαρότητα στην προετοιμασία για τη διαχείριση του προβλήματος, με έγκαιρη συνεργασία με τους τοπικούς παράγοντες και φορείς, και κυρίως με την αυτοδιοίκηση. Μια σοβαρή και ανοικτή συνεργασία πρέπει να περιλαμβάνει την υπεύθυνη, ειλικρινή και ολοκληρωμένη ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, ιδιαίτερα όσων βρίσκονται πλησιέστερα στις δομές φιλοξενίας, χωρίς αιφνιδιασμούς και με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση χωρίς προβλήματα για κανέναν», αναφέρει σε δήλωσή του.

Σχετικά άρθρα

ΞΕΝΙΑ Άρτας – Δεύτερες σκέψεις στο παρά πέντε της δημοπράτησης

Μετωπική σύγκρουση για τα έργα φυσικού αερίου στην Άρτα

Δήμος Αρταίων- Παραδόθηκε η οριστική μελέτη για το Open Mall

Ηπειρωτικός Αγών