ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Κάθε παράταξη και την αντίδρασή της

Αντιδράσεις ποικίλου είδους προκάλεσε η ανακοίνωση των δύο προγραμμάτων απασχόλησης από τον περιφερειάρχη Ηπείρου την Τρίτη και τον διοικητή του ΟΑΕΔ την Πέμπτη.

Μερίδιο από τη συμβολή των δύο προγραμμάτων στη μείωση της ανεργίας διεκδικούν οι «Ορίζοντες Ηπείρου», κάνοντας λόγο για δικαίωση του συνεχούς ενδιαφέροντός τους.
«Τις τελευταίες δυο εβδομάδες, οι έστω ερασιτεχνικοί τρόποι αντιμετώπισης της ανεργίας είναι ενθαρρυντικό δείγμα ότι τελικώς είχαμε δίκιο και αποδείξαμε για ακόμη μια φορά ότι η πολιτική είναι αυτό που εσύ θέλεις και όχι αυτό που σου επιβάλλουν τα τυπικά όρια όλων εκείνων που ασχολούνται ιστορικά με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Και σήμερα στην Ήπειρο για να πάμε μπροστά πρέπει να τολμήσουμε. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το κεντρικό κράτος και η τοπική περιφερειακή αρχή εσχάτως εμφανίζονται να αντιλαμβάνονται το πρόβλημα της υψηλής ανεργίας στην Ήπειρο», αναφέρει σε δήλωσή του ο επικεφαλής της παράταξης Σπύρος Ριζόπουλος, ο οποίος επιρρίπτει ευθύνες στον περιφερειάρχη για το ότι δε φρόντισε να σχεδιάσει ένα πρόγραμμα για την ενίσχυση της απασχόλησης νωρίτερα, αλλά ήλθε να το κάνει σήμερα, ενώ τον επικρίνει και για το ότι δεν πίεσε το κεντρικό κράτος να σχεδιάσει στοχευμένα προγράμματα για τους ανέργους της περιοχής, σαν αυτό που εξαγγέλθηκε τώρα από τον διοικητή του ΟΑΕΔ.
«Το πρόβλημα της ανεργίας στην Ήπειρο είναι υπαρκτό, όπως παραδέχτηκε ο διοικητής του ΟΑΕΔ, γεγονός που διαψεύδει τους κατά καιρούς πανηγυρισμούς του περιφερειάρχη Ηπείρου, ότι η ανεργία στην Ήπειρο έχει πέσει. Εμείς ως παράταξη της αντιπολίτευσης, θα συνεχίσουμε να πιέζουμε, με θέσεις και προτάσεις», συνεχίζει, ενώ σημειώνει και την απουσία του αντιπεριφερειάρχη Απασχόλησης Βασίλη Γοργόλη από τη συνάντηση του Αλ. Καχριμάνη με τον διοικητή του ΟΑΕΔ, θέτοντας το ερώτημα αν οι αρμοδιότητες των αντιπεριφερειαρχών έχουν περιεχόμενο ή είναι τίτλοι κενοί νοήματος.
Σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση κινούνται οι παρατάξεις της Αριστερής Παρέμβασης στην περιφέρεια Ηπείρου και στον δήμο Ιωαννιτών, που κάνουν λόγο για «ελεημοσύνη μέσω επιδότησης των επιχειρηματιών», επικρίνοντας τους «πανηγυρισμούς» των κ.κ. Καχριμάνη και Ριζόπουλου.
Όπως επισημαίνουν σε κοινή τους ανακοίνωση, πρόκειται για προσωρινές θέσεις απασχόλησης, με χαμηλούς μισθούς, που δεν μπορούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα των ανέργων και να κρατήσουν τους νέους στην πατρίδα τους.
«Ας σταματήσουν, λοιπόν, τους πανηγυρισμούς, γιατί προκαλούν την κοινωνία και ιδιαίτερα τη νεολαία της πατρίδας μας, που οι ίδιοι και οι πολιτικές που υπηρετούν, την έχουν υπό διωγμό και στα αζήτητα. Βέβαια ξέρουν πολύ καλά γιατί πανηγυρίζουν. Πανηγυρίζουν γιατί τα συμφέροντα που υπηρετούν, θα επωφεληθούν από τζάμπα εργασία και μάλιστα υψηλής ειδίκευσης. Ήδη ετοιμάζονται να προσλάβουν γυναίκες, παιδιά, ανίψια στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας και πληρωμένα από το κρατικό ταμείο . Όλα για τα αφεντικά, όλα για τις επιχειρήσεις με τους εργαζόμενους στο περιθώριο με αμοιβές πείνας», αναφέρουν χαρακτηριστικά και καλούν τη νεολαία να απαιτήσει μόνιμη σταθερή εργασία, αξιοπρεπείς αμοιβές, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και μαζικές προσλήψεις στις υπηρεσίες των δήμων, της περιφέρειας, στην παιδεία, στα νοσοκομεία και τα ιδρύματα, ώστε και η ανεργία να μειωθεί και οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.

«Έχει χαθεί το μέτρο», λέει το ΕΚΙ

«Δουλεμπορικό» χαρακτηρίζει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από τον ΟΑΕΔ, σημειώνοντας πως έχει πλέον χαθεί το μέτρο από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
«Παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η σημερινή κυβέρνηση τρέμει να μη χαθεί η κοινωνική συνοχή και τα κέρδη των καπιταλιστών, και πληρώνει όσο-όσο για να συνηθίσουμε να ζούμε με προγράμματα μισής δουλειάς και μισής ζωής.
Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια: και τσάμπα εργαζόμενοι στη μεγαλοεργοδοσία και πιεστικότερος εκβιασμός στους εργάτες για να δουλεύουν για ψίχουλα (αλλιώς τη θέση τους θα πάρουν οι τσάμπα εργαζόμενοι μέσω ΟΑΕΔ). Κι ενώ αυτή είναι η πραγματικότητα στους χώρους δουλειάς, έρχεται ο διοικητής του ΟΑΕΔ να διαφημίσει το νέο τρόπο με τον οποίο το κράτος, με τα λεφτά των ίδιων των εργαζόμενων, τα λεφτά δηλαδή του ΟΑΕΔ, θα κάνει πλουσιότερους τους ήδη πλούσιους», σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του, τονίζοντας ότι το πρόβλημα των ανέργων δεν είναι αν θα βρουν πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για να δουλέψουν για λίγους μήνες, αλλά το ίδιο το σύστημα που γεννά ανέργους και σε φάση ανάπτυξης και σε φάση κρίσης.
«Αυτό το πρόβλημα πρέπει να λύσουν οι εργάτες και να ξεμπερδέψουν μια και καλή με όλους εκείνους που προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι μονόδρομος η ζωή χωρίς δικαιώματα, η σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, η δουλειά ήλιο με ήλιο για πενταροδεκάρες», καταλήγει.

Σχετικά άρθρα

Με ευρεία ατζέντα θεμάτων η συνάντηση με τον περιφερειάρχη

Συμβολή και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη νέα γέφυρα Κοράκου

«Ορίζοντες Ηπείρου»: Κούνησε μαντήλι και ο Δημήτρης Παππάς