ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πυρά Κουτσούμπα για φορολογικό και ασφαλιστικό

Άδικο και αντιλαϊκό χαρακτήρισε το φορολογικό σύστημα, επικρίνοντας τις δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης για μειώσεις φόρων, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την ομιλία του στα Γιάννενα. Στο επίκεντρο της κριτικής του Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος βρέθηκαν ακόμη το ασφαλιστικό, αλλά και οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και τις εργασιακές σχέσεις.

«Ήδη ο λαός μας έχει αρκετά δείγματα, για να καταλάβει τι σημαίνει γι’ αυτόν και τα παιδιά του η υλοποίηση των δεσμεύσεων της ΝΔ ως κυβέρνησης. Γιατί η μείωση φόρων, η προσέλκυση επενδύσεων και η αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας, που έκαναν σημαία τους προεκλογικά η ΝΔ και ο Μητσοτάκης, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η υλοποίηση της αντιδραστικής πολιτικής για λογαριασμό του κεφαλαίου, η οποία πάει χέρι – χέρι με την ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής. Αλήθεια, για ποια μείωση των φόρων μιλάει η κυβέρνηση της ΝΔ; Γιατί το φορολογικό της νομοσχέδιο, το μόνο που κάνει είναι να μετατρέπει όλο και περισσότερο τη φορολογία σε μέσο εξυπηρέτησης των επιδιώξεων των επιχειρηματικών ομίλων», σημείωσε, προσθέτοντας πως οι όποιες παρεμβάσεις επιχειρούν να νομιμοποιήσουν στη λαϊκή συνείδηση ένα άδικο φορολογικό σύστημα, το οποίο γίνεται ακόμα πιο αντιλαϊκό, αφού τελικά οι εργαζόμενοι θα συνεχίζουν να πληρώνουν το 93% των φορολογικών εσόδων.
Ο κ. Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι νομοθετεί ό,τι συμφέρει το μεγάλο κεφάλαιο και τις επενδύσεις του, κάνοντας λόγο για νέα μορφή καταστολής του εργατικού – συνδικαλιστικού κινήματος, με ωμή παρέμβαση στις συνδικαλιστικές οργανώσεις. «Έχουν, μάλιστα, το θράσος να βαφτίζουν “δημοκρατία” τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο. Από πού κι ως πού θεωρείται δημοκρατία να έχει το υπουργείο Εργασίας το μητρώο των συνδικαλιστικών οργανώσεων, λες και είναι παράρτημα της Ασφάλειας; Από πού κι ως πού είναι δημοκρατία η κρατική παρέμβαση στη λειτουργία των συνδικάτων; Ο έλεγχος των σωματείων από κυβέρνηση και εργοδότες; Από πού κι ως πού είναι δημοκρατία η κήρυξη απεργίας με ηλεκτρονική ψηφοφορία, όπου οι εργάτες ούτε δεσμούς θα έχουν μεταξύ τους, ούτε θα συζητούν συλλογικά, ούτε από κοινού θα αποφασίζουν να οργανώνουν τις απεργίες τους, τις κινητοποιήσεις τους; Όλα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο παρά καταστολή της συνδικαλιστικής δράσης, φακέλωμα των αγωνιστικών διαθέσεων», σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, σημείωσε πως η ΝΔ πιάνει το νήμα της αντιλαϊκής πολιτικής από κει που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει. «Η ΝΔ έρχεται να εφαρμόσει και όχι να ακυρώσει τον νόμο Κατρούγκαλου, τον νόμο –“λαιμητόμο” της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, να ολοκληρώσει το έγκλημα στην κοινωνική ασφάλιση. Γιατί το κυβερνητικό σχέδιο είναι σχέδιο συνολικής ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος, έτσι ώστε η Κοινωνική Ασφάλιση από κοινωνικό δικαίωμα να μετατρέπεται σε “επένδυση” και ατομικό ρίσκο», σημείωσε και πρόσθεσε πως το ΚΚΕ αγωνίζεται για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση, για την οικοδόμηση ενιαίου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, που περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας, τις παροχές και υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας.
Επίσης, τόνισε ότι το εργατικό και το φοιτητικό κίνημα θα απαντήσουν στον αυταρχισμό και το κλίμα αστυνομοκρατίας, ενώ απεύθυνε κάλεσμα για δυνάμωση της πάλης ενάντια στο κουβάρι της συμμετοχής στα σχέδια των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.
Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη μαζική συνεστίαση που διοργάνωσε η ΤΟ Ιωαννίνων ολοκληρώθηκε με το σύνθημα «Ένας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία!». «Και δω στην Ήπειρο, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, δίνουμε τη μάχη παντού σε κάθε πόλη και χωριό, σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, στα σχολεία και τις σχολές, για να δυναμώσουν η συλλογική δράση, ο αγώνας, η διεκδίκηση για τα αυτονόητα, για όλα αυτά που μπορεί και πρέπει σήμερα να έχει ο λαός μας για να ζήσει», σημείωσε, μεταξύ άλλων.
Νωρίτερα, ο κ. Κουτσούμπας είχε συνάντηση με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και με απολυμένους εργαζόμενους από τα «Market In».

Σχετικά άρθρα

Εκδήλωση της Κ.Ο. Ιωαννίνων του ΚΚΕ για την υγεία

ΚΚΕ – Συγκέντρωση ενόψει ευρωεκλογών

Ν. Έξαρχος – Υπέρ μιας ενιαίας σχέσης εργασίας για τους πυροσβέστες