ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στον «χάρτη» των γερμανικών επιχειρήσεων τεχνολογίας

Μπορεί ακόμη να μην έχουν ωριμάσει πλήρως οι συνθήκες, αλλά αυτό που τελευταία -εντός τειχών- θέλουμε να πιστεύουμε, ότι δηλαδή τα Γιάννενα μπορούν να γίνουν η Silicon Valley της χώρας, έρχεται να επιβεβαιωθεί και από τους καθ’ύλην αρμόδιους. Μια τρίτη επιχείρηση, η γερμανική Prodyna, βρίσκεται ήδη καθ' οδόν, ενώ το ενδιαφέρον για την περιοχή φαίνεται πως είναι έντονο.

Το ανθρώπινο δυναμικό εξακολουθεί να είναι το βασικότερο πλεονέκτημα στην υπόθεση της τεχνολογικής ανάπτυξης των Ιωαννίνων, μιας ανάπτυξης που πριν λίγα χρόνια δεν μπορούσε να φανταστεί κανείς. Είναι, ταυτόχρονα, ένας τομέας στον οποίο χρειάζονται σημαντικές και άμεσες αποφάσεις από τους τοπικούς φορείς, ώστε να «πλαισιώσουν» το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό με τις κατάλληλες υποδομές, που είναι εξίσου απαραίτητες.

Αυτή τη φορά, σχετική αναφορά έκανε ο διευθυντής του παραρτήματος Βορείου Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Matthias Hoffman, ο οποίος βρέθηκε στα Γιάννενα, συνοδευόμενος από έναν συμπατριώτη του Hüseyin Cifc, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας τεχνολογίας «Prodyna», που παράγει λογισμικό και εφαρμογές cloud, μαζί με την υπεύθυνη ανθρώπινου δυναμικού Ελένη Φωτιάδου.

Η Prodyna, έχει έδρα την Φρανκφούρτη και ήδη έχει αναπτύξει γραφεία σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, ενώ είναι πολύ κοντά στη δημιουργία υποκαταστήματος στα Γιάννενα. Μάλιστα, σε συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς, έκαναν γνωστό ότι βρίσκονται στην διαδικασία αναζήτησης κατάλληλου χώρου στην περιοχή με σκοπό σε πρώτη φάση να απασχολήσουν τριάντα εργαζομένους, κυρίως εξειδικευμένο προσωπικό στον τομέα της πληροφορικής.

Ο κ. Hoffman και οι συνεργάτες του είχαν διεξοδική συζήτηση στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων με τον πρόεδρο Δημήτρη Δημητρίου και συνομίλησαν για αρκετή ώρα σχετικά με την γενικότερη οικονομικο-κοινωνική κατάσταση της περιοχής. Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον για την κατάσταση,τον αριθμό των επιχειρήσεων, καθώς και των εργαζομένων στον χώρο της τεχνολογίας, ενώ σημείωσαν πως η γερμανική εταιρία είναι σε διαδικασία τελικής απόφασης για τη δημιουργία τμήματος της στα Γιάννενα.

Ο γερμανός επιχειρηματίας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ποιότητα και την εξειδίκευση των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτό τον κλάδο και ενημέρωσε τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, πως στόχος της εταιρίας είναι και η επένδυση στο προσωπικό, στο οποίο δίνουν μεγάλη βαρύτητα.

Ο κ. Δημητρίου κατέστησε σαφές πως τα Γιάννενα βρίσκονται σε ένα κομβικό σημείο της χώρας και πλέον έχουν φύγει από τον άξονα της απομόνωσης, αφού τα νέα οδικά δίκτυα τα καταστούν προσβάσιμα από κάθε περιοχή της χώρας αλλά και από χώρες του εξωτερικού, ενώ σημείωσε πως συνδέονται με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας σε πολύ λιγότερο από μια ώρα.«Η κουβέντα εστιάστηκε στην τεχνολογική υποδομή και ανάπτυξη των Ιωαννίνων με δεδομένη την προδιάθεση τεχνολογικών επιχειρήσεων να επενδύσουν στην περιοχή μας. Είναι τιμή μας που η πόλη αρχίζει να γίνεται πόλος έλξης για τέτοιου είδους επιχειρήσεις», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Δημητρίου, προσθέτοντας την καλή διάθεση όλων των φορέων να συνεργαστούν προς τον σκοπό αυτό.

Ενδιαφέρον και από άλλες επιχειρήσεις

Από την πλευρά του, ο κ. Hoffmanμίλησε με πολύ θετικά λόγια για την περιοχή και τόνισε πως ενδιαφέρον υπάρχει και από άλλες γερμανικές επιχειρήσεις, με τις οποίες έχουν γίνει συζητήσεις, αλλά βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο.

«Ως Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση, μετά την TeamViewer και την P&I που ήδη επένδυσαν στην πόλη, να φέρουμε και μια ακόμη γερμανική επιχείρηση, που ίσως να δημιουργήσει ένα υποκατάστημα της εταιρίας εδώ. Μετά από όλες τις συνεντεύξεις που κάναμε και με τη συνομιλία με τον κ. Δημητρίου, είμαστε πολύ θετικοί στο να έχουν τα Γιάννενα μια πολύ καλή ανάπτυξη και να φέρουμε και άλλες γερμανικές επιχειρήσεις εδώ», σημείωσε και ευχαρίστησε για τη συνεργασία.

Ο κ. Hoffman απάντησε και στην ερώτηση γιατί οι εταιρίες του κλάδου επιλέγουν την πόλη. «Αρχικά το να πούμε ότι τα Γιάννενα είναι η SiliconValley της Ελλάδας, είναι λίγο νωρίς, αλλά ίσως είμαστε σε αυτόν τον καλό δρόμο. Νομίζω ότι το πανεπιστήμιο βοηθά και οι πόλεις κοντά,που έχουν πανεπιστήμια, γιατί γι’ αυτές τις επιχειρήσεις το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό είναι πάρα πολύ σημαντικό και βλέπουμε ότι τα πανεπιστήμια παράγουν πολύ “έξυπνα μυαλά”. Γι’ αυτό οι γερμανικές επιχειρήσεις έχουν τα Γιάννενα στον χάρτη τους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως συμφωνήθηκε, θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις, με δεδομένο ότι και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ενημέρωσε τον κ. Hoffman για το Φεστιβάλ Τεχνολογίας και Γαστρονομίας, το οποίο θα διοργανωθεί από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων τους επόμενους μήνες.

Συνάντηση και με τον δήμαρχο

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο των Ιωαννίνων, ο δήμαρχος από την πλευρά του, ενημέρωσε διεξοδικά για τα πλεονεκτήματα των Ιωαννίνων, επισημαίνοντας ότι οι μεγάλοι οδικοί άξονες έχουν φέρει την πόλη κοντά στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα ενώ η ύπαρξη του Πανεπιστημίου μπορεί να στηρίξει τέτοιες επενδυτικές πρωτοβουλίες.

«Υπάρχει ένα άριστο επιστημονικό δυναμικό», υπογράμμισε ο κ. Ελισάφ και τόνισε ότι ο δήμος είναι αρωγός στην υγιή επιχειρηματικότητα.

«Ο κλάδος της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της περιοχής. Μπορεί να δώσει δυνατότητες απασχόλησης σε νέους επιστήμονες και να δημιουργήσει τις ευκαιρίες ώστε να επιστρέψουν μυαλά που έφυγαν στο εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια», υπογράμμισε ο κ. Ελισάφ.

Ο δήμος θα είναι σε συνεχή επαφή με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και τα στελέχη της εταιρίας και θα βοηθήσει από την πλευρά του ώστε να εξευρεθεί ο κατάλληλος χώρος στα Γιάννενα για την εγκατάστασή της.

Σχετικά άρθρα

Στο κέντρο του διαλόγου η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

Συνεχίζει τον δρόμο της εξωστρέφειας

Ηπειρωτικός Αγών

Διερεύνηση για χρηματοδότηση και άλλων έργων από το Ελληνογερμανικό Ταμείο