ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ανάγκη υποδομών λόγω προσφύγων

Επιπλέον ανάγκες δημιουργεί η φιλοξενία πλέον των 1.000 προσφύγων στον Κατσικά, με την κυριότερη να είναι η βελτίωση της πρόσβασης από το Κέντρο Φιλοξενίας προς τον Κατσικά.

Η οδός Εθνικής Αντιστάσεως και η συνέχειά της προς το Κουτσελιό, που είναι τμήμα επαρχιακής οδού, είναι ελλιπώς φωτισμένοι και στερούνται πεζοδρομίων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επικίνδυνες συνθήκες, καθώς σε καθημερινή βάση κινούνται εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, είτε πεζοί είτε με ποδήλατα, προκειμένου να κάνουν τις αγορές τους στα καταστήματα του Κατσικά.
Το θέμα απασχολεί έντονα τόσο την περιφέρεια όσο και τον δήμο, ενώ σε προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είχε μεταφερθεί στο σώμα σχετικό αίτημα της κοινότητας Κατσικά από τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Φίλιππο Ευαγγέλου. Όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, στη συνεδρίαση της Τετάρτης, έχει απευθυνθεί στον εκπρόσωπο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην περιοχή, ζητώντας του να αναλάβει ο Οργανισμός μέρος του κόστους του έργου.
Ανάλογη ανάγκη υπάρχει και λόγω της παρουσίας προσφύγων και μεταναστών στη δομή της πρώην Παιδόπολης «Αγία Ελένη», με τον δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο να έχει καταθέσει κατ’ επανάληψη στην Ύπατη Αρμοστεία αίτημα κατασκευής –συντήρησης των πεζοδρομίων και του οδοφωτισμού στο τμήμα της Ε.Ο. που διέρχεται από την Τ.Κ. Αγίου Ιωάννη και της δομής της «Αγίας Ελένης». Χωρίς, ωστόσο, να υπάρξει μέχρι στιγμής ανταπόκριση.

Οι αριθμοί

Μετά από ερώτηση της επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνας Καλογιάννη, ο δήμαρχος Ιωαννίνων προχώρησε και σε μια νέα αποτύπωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών πληθυσμών στην περιοχή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπήρχαν στις αρχές του μήνα, στην Ήπειρο φιλοξενούνται 3.650 πρόσφυγες και μετανάστες. Απ’ αυτούς, περίπου 2.000 βρίσκονται στα όρια του δήμου Ιωαννιτών, εκ των οποίων 1.063 άτομα βρίσκονται στη δομή του Κατσικά και άλλοι 900 περίπου σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα. Όσον αφορά την εθνικότητά τους, 28% είναι Σύριοι, 25,6% Αφγανοί, 23,1% Ιρακινοί και 23,3% διαφόρων εθνικοτήτων. Πρόσφυγες είναι το 19% και 81% αιτούντες ασύλου.
Την Τετάρτη υπήρχε η πληροφορία ότι θα μεταφερθούν ακόμη 50 πρόσφυγες σε μεγάλες σκηνές στον Κατσικά, ωστόσο αυτό δε συνέβη, καθώς αρνήθηκαν να επιβιβαστούν στα λεωφορεία.
Όπως τόνισε ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, πρόκειται για ένα εθνικό πρόβλημα με πολλές διαστάσεις. Υπογράμμισε δε ότι σε όλες τις συναντήσεις με τους υπουργούς επισημάνθηκε η ανάγκη άμεσης ενημέρωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης για το σχέδιο μετακινήσεων.

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών

Στα χέρια της ΚΕΔΕ η υπόθεση της πυροπροστασίας