ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μαζί με τα… ξερά, κάηκαν και τα χλωρά

Δε θα χρειαστεί να συνεδριάσει η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τα τρία νέα τμήματα, που επρόκειτο να λειτουργήσουν από την ακαδημαϊκή χρονιά 2021-2022, καθώς το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να αναστείλει την έναρξη λειτουργίας αυτών και άλλων 35 τμημάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης, που δημιουργήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η απόφαση αφορά τα τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής στα Γιάννενα, Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής στην Άρτα και Διερμηνείας και Μετάφρασης στην Ηγουμενίτσα.
Ως προς το τμήμα της Ηγουμενίτσας, η αναστολή λειτουργίας του δε δημιούργησε ιδιαίτερο προβληματισμό, καθώς δε φαινόταν να είναι και διακαής πόθος του πανεπιστημίου Ιωαννίνων η άμεση έναρξη λειτουργίας του, παρά τις έντονες πολιτικές και αυτοδιοικητικές πιέσεις. Ωστόσο, επειδή «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά», η μπάλα πήρε και τα άλλα δύο τμήματα, με την αναστολή λειτουργίας τους, ειδικά του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, να μην είναι επιθυμητή.
Την εικόνα αυτή επιβεβαίωσε, εμμέσως πλην σαφώς, με δήλωσή του στον Η.Α. και ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο οποίος ωστόσο επιφυλάχθηκε να αναφερθεί ειδικότερα, αφού πρώτα το θέμα συζητηθεί στη Σύγκλητο το επόμενο διάστημα.
«Υπήρχε ένας προβληματισμός στη Σύγκλητο για τον χρόνο έναρξης των νέων τμημάτων από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Είχαμε περιθώριο να αποφασίσουμε έως τις 30 Απριλίου, ωστόσο προγραμματίζαμε μέσα στον Δεκέμβριο να πάρουμε αποφάσεις. Πριν από έναν μήνα, ζητήσαμε από το υπουργείο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του ως προς τη στελέχωση και τη χρηματοδότηση των νέων τμημάτων, αλλά προέκυψε αυτή η εξέλιξη», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ενδιαφέρον του πανεπιστημίου Ιωαννίνων εστιάζεται στην ενίσχυση των ήδη λειτουργούντων τμημάτων. «Μέλημά μας είναι η στελέχωση των τμημάτων και η επαρκής χρηματοδότησή τους, ώστε να αποκτήσουν ευρωστία, δυναμική και ερευνητική αυτονομία. Στη συνέχεια θα δούμε τα επόμενα βήματα», υπογράμμισε.

Επανεξέταση της ανάγκης δημιουργίας τους

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο υφυπουργός Βασίλης Διγαλάκης απέδωσαν τη δημιουργία των τμημάτων σε ψηφοθηρικούς λόγους, «δίχως προηγούμενο σχεδιασμό και επαρκή τεκμηρίωση», σημειώνοντας, σε δήλωσή τους, ότι τα νέα τμήματα θα επανεξεταστούν, ώστε η θεσμοθέτηση και λειτουργία τους να ανταποκρίνεται σε ακαδημαϊκά κριτήρια και να υποστηρίζεται από τις αναγκαίες μελέτες, με τη συνδρομή της αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής.
«Η προηγούμενη κυβέρνηση, υπηρετώντας μικροπολιτικές σκοπιμότητες, θεσμοθέτησε πριν μερικούς μήνες μια σειρά από τμήματα σε όλη τη χώρα με προβλεπόμενη έναρξη λειτουργίας από το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 και μετά, αναδιατάσσοντας τον ακαδημαϊκό χάρτη. Τα εν λόγω τμήματα δημιουργήθηκαν χωρίς συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαιτούμενες μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, χωρίς συνεκτικό σχεδιασμό, χωρίς καν την προηγούμενη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), ενώ ο νόμος προέβλεπε τη συμβολή και της Αρχής αυτής σε τέτοιου είδους αποφάσεις, ενίοτε και με βουλευτικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, υποτιμώντας έτσι τα Ιδρύματά μας και τις δυνατότητες του εκπαιδευτικού μας συστήματος», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με το υπουργείο, ορισμένα από τα νέα αυτά τμήματα αντιμετωπίζουν προβλήματα σε υποδομές και προσωπικό, χωρίς να μπορεί να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία τους προς όφελος των μελλοντικών φοιτητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας, και για τους λόγους αυτούς αναστέλλει τη λειτουργία τους με νομοθετική διάταξη, που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.
«Στόχος μας είναι να επανεξεταστεί η ανάγκη δημιουργίας τους συνολικά από τη νέα ενισχυμένη Ανεξάρτητη Αρχή, στη βάση ακαδημαϊκών κριτηρίων και μετά από την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας. Το ίδιο θα ισχύει και για οποιαδήποτε νέα τμήματα πρόκειται να ιδρυθούν στο μέλλον, αλλά και για την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη εν συνόλω. Δεν είναι απλώς θέμα χρηστής και αποτελεσματικής διαχείρισης των οικονομικών πόρων της πολιτείας, αλλά πρωτίστως ευθύνη και χρέος απέναντι στους νέους και τις νέες που προσδοκούν πρόσβαση σε ποιοτικά δημόσια πανεπιστήμια και σε πτυχία με αντίκρισμα. Και παράλληλα, μια ευκαιρία για να βελτιστοποιήσουμε τις αναπτυξιακές προοπτικές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας», αναφέρει η ηγεσία του υπουργείου, που σκοπεύει να καταθέσει τις επόμενες εβδομάδες ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη νέα Ανεξάρτητη Αρχή για την ανώτατη εκπαίδευση.
«Είναι ευκαιρία να αλλάξουμε παθογένειες ετών με τόλμη, βάζοντας τέλος σε πρακτικές που στερούν από τους νέους και τις νέες της πατρίδας μας την Παιδεία που τους αξίζει. Και στην κατεύθυνση αυτή θα αναζητήσουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, ακούγοντας τις προτάσεις όλων για τον βέλτιστο τρόπο διαμόρφωσης του ακαδημαϊκού χάρτη με τις αναγκαίες διασφαλίσεις ποιότητας», καταλήγει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

«Το μόνο έργο που έχει να επιδείξει το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, από τον Ιούλιο και έπειτα, είναι η αναίρεση βημάτων προόδου, καθώς και η ακύρωση πολιτικών ενίσχυσης της δημόσιας εκπαίδευσης που είχαν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».
Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «μετά την αναστολή λειτουργίας των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης, την κατάργηση της Νομικής Σχολής του πανεπιστημίου Πατρών, την κατάργηση της δυνατότητας ελεύθερης πρόσβασης των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας των νέων Τμημάτων, τα οποία ιδρύθηκαν και θα ξεκινούσαν την ακαδημαϊκή τους λειτουργία το Σεπτέμβριο του 2020».
Κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ ότι «δείχνει πόσο λίγο υπολογίζει το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων». Αναφέρει ειδικότερα πως: «Ο σχεδιασμός και η λειτουργία των Τμημάτων αυτών εντασσόταν στο σχέδιο ανάπτυξης των ιδρυμάτων και στη μεγάλη τους πλειοψηφία είχαν νομοθετηθεί μετά από προτάσεις των πανεπιστημιακών αρχών. Επιπρόσθετα, η ακαδημαϊκή έναρξη λειτουργίας τους ήταν στην αποκλειστική ευθύνη των ιδρυμάτων, τα οποία γνωρίζουν τις δυνατότητες και τις προοπτικές τους, ενώ είχαν ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη στελέχωσή τους».
Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «η διεύρυνση των δυνατοτήτων μόρφωσης της νεολαίας στο δημόσιο Πανεπιστήμιο δέχεται ένα ακόμη πλήγμα», όπως «και η ελληνική περιφέρεια, τα περιφερειακά πανεπιστήμια και η ανάπτυξη που θα μπορούσε να επιφέρει η λειτουργία των νέων τμημάτων». «Αντί ανάπτυξης, κλειστές πόρτες και κατεδάφιση», σχολιάζει.
«Η μόνη μέριμνα του υπουργείου Παιδείας & Θρησκεύματος είναι η συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης, το κλείσιμο των σχολών, οι περικοπές των δαπανών και η μείωση του αριθμού εισακτέων», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και παραπέμπει σε δήλωση του υπό διορισμό νέου προέδρου του ΙΕΠ, πως «το ρολόι των μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση πρέπει να γυρίσει πίσω στο 2014 και να ξαναχτιστεί αυτό που γκρεμίστηκε στην τετραετία 2015-2019».

«Δικαίωση» βλέπει ο Β. Γιόγιακας

Ως δικαίωση όσων είχαν χαρακτηρίσει «λόγια του αέρα» το νέο τμήμα στην Ηγουμενίτσα, χαρακτηρίζει την απόφαση του υπουργείου ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιόγιακας, υπενθυμίζοντας πως είχε επικρίνει τη διαδικασία με την οποία αποφασίστηκε το οριστικό κλείσιμο του σημερινού τμήματος στην Ηγουμενίτσα, παρά την παλαιότερη πρόταση της ΑΔΙΠ για αναβάθμιση.
«Έτσι, το σημερινό Τμήμα παραδόθηκε στον μαρασμό. Και, για να “χρυσώσει το χάπι”, η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε μια υπόσχεση χωρίς αντίκρισμα, πετώντας το μπαλάκι αλλού και στο μέλλον. Όσο ανεύθυνα και υποκριτικά το έκανε και για άλλα θέματα. Σε κάθε περίπτωση, εμείς αναγνωρίζουμε την αρμοδιότητα της Ανώτατης Αρχής, η γνώμη της οποίας έπρεπε ούτως ή άλλως να είχε γίνει σεβαστή πριν φτάσουμε εδώ», τονίζει σε δήλωσή του.
Βέβαια, οι δύο προϋποθέσεις που υπήρχαν για τη λειτουργία του τμήματος, όπως και ο ίδιος αναφέρει, ήταν η θετική απόφαση της Συγκλήτου και ο επαρκής αριθμός διδασκόντων, τον οποίο θα μπορούσε να διασφαλίσει το υπουργείο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΖΕΛΕΤΑΣ- ΓΕΩΡΓΙΑ ΧΑΛΑΤΣΗ

Σχετικά άρθρα

«Πνεύμονας» οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου

Κανένας κίνδυνος για το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής

Αποστόλης Τζελέτας

Επίτιμη διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής μια κορυφαία ιταλίδα επιστήμονας