ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ομάδες εργασίας για να ξεκαθαρίσει η οικονομική συμμετοχή του δήμου στις δημοτικές επιχειρήσεις

Προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την οικονομική συμμετοχή του δήμου στις δημοτικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στη ΔΕΥΑΙ, για την οποία είναι εγγυητής, και την πλήρη και ενιαία αποτύπωση στους ισολογισμούς, προκειμένου να μην υπάρχει απόκλιση, θα ξεκινήσει η διοίκηση της επιχείρησης με τον δήμο Ιωαννιτών.

Όπως προέκυψε από τη συζήτηση στη συνεδρίαση για την έγκριση του ισολογισμού – απολογισμού του έτους 2018, που υπερψηφίστηκε με την αντιπολίτευση να εκφράζει επιμέρους επιφυλάξεις, θα συγκροτηθούν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΙ Άρη Μπαρτζώκα, ομάδες εργασίας για την επίλυση αυτών των ζητημάτων και θα ακολουθήσει το ίδιο με τον ΣΥΔΛΙ.
«Είναι λυπηρή αυτή η κατάσταση και τα αντιμετώπισα τώρα που βρίσκομαι στην επιχείρηση. Θα γίνει προσπάθεια να κλείσουν οι τρύπες, ποιος χρωστάει σε ποιόν, θα συγκροτηθούν από κοινού ομάδες εργασίες, που θα αποφασίσουν γιατί υπάρχουν αυτές οι διαφορές και πώς θα λυθούν. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια τον πρώτο χρόνο της θητείας μας να λήξουν αυτές οι εκκρεμότητες και ελπίζουμε του χρόνου, την ίδια εποχή, να έχουμε τα αποτελέσματα», σημείωσε ο κ. Μπαρτζώκας. «Θα υπάρξει συνεργασία για να οριοθετήσουμε αυτές τις σχέσεις», πρόσθεσε και ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ.
Η διαφορετική αποτύπωση οικονομικών στοιχείων στον δήμο και τις δημοτικές επιχειρήσεις υπήρξε ένα από τα θέματα που έθεσε και η έκθεση των ορκωτών λογιστών, την οποία ανέφερε συνοπτικά ο ορκωτός λογιστής Αλέξανδρος Τσακανίκας.
Μεταξύ άλλων, εξέφρασε επιφυλάξεις για τη διασφάλιση των προβλεπόμενων σε σχέση με τις απαιτήσεις του δήμου από τρίτους, που ανέρχονται σε 24 εκ. ευρώ, σε σύνολο 46 εκ. ευρώ περίπου, το έλλειμμα ύψους 1 εκ. ευρώ που δεν έχει ακόμη καταλογιστεί, πιθανό έλεγχο από φορολογικές αρχές που δεν έχει γίνει κατά την πενταετία 2013-2018, καθώς και το αποτέλεσμα αγωγών τρίτων προς των δήμο ύψους 2,4 εκ. ευρώ. Μεταξύ αυτών και η αγωγή της 6ης ΥΠΕ, που αφορά σχεδόν 1 εκ. ευρώ και σχετίζεται πιθανά με την ιδιοκτησία στην περιοχή του εργοταξίου του δήμου, το πρώην Ίδρυμα Χρονίων Παθήσεων Παίδων, όπως ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Κοσμάς.
Τον ισολογισμό-απολογισμό των οικονομικών καταστάσεων υπερψήφισε η μείζονα αντιπολίτευση, με τον Θωμά Μπέγκα να σημειώνει τη «χρηστή οικονομική διαχείριση» από την προηγούμενη δημοτική αρχή, ενώ με επιφυλάξεις υπερψήφισε η παράταξη «Ιωάννινα 2023». Επιφυλάξεις ειδικά για ως προς το θέμα της ΔΕΥΑΙ κατέθεσε η παράταξη του Λ. Νάτση.
Την αντίθεσή της, όπως και για τον προϋπολογισμό, σε σχέση με την ανταποδοτικότητα και την κάλυψη των λαϊκών αναγκών όπως αποτυπώνονται στα οικονομικά στοιχεία, εξέφρασε η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Όλυ Τσουμάνη, ενώ την τάση για συνεχή συρρίκνωση του προϋπολογισμού σημείωσε ο Χρ. Πατσούρας από την Αριστερή Παρέμβαση.

Σχετικά άρθρα

Σε μία πλατφόρμα «έξυπνες» εφαρμογές και υπηρεσίες

Σε πλήρη λειτουργία από τον Ιούνιο ο νέος βιολογικός

Βούληση για πιο στενή συνεργασία