ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σε αναζήτηση συγκλίσεων για τα led

Διερευνητικό παρά αποφασιστικό χαρακτήρα αναμένεται να έχει η συζήτηση για την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού, με το θέμα να τίθεται εκ νέου στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου Ιωαννιτών, μετά την απόφαση ακύρωσης του διαγωνισμού, που είχε προκηρύξει η προηγούμενη δημοτική αρχή, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Αυτό προκύπτει από τον τίτλο («Συζήτηση για λήψη απόφασης, τρόπου ενεργειακής αναβάθμισης οδοφωτισμού Δήμου Ιωαννιτών»), με τον οποίο έχει εισαχθεί το θέμα στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της Δευτέρας, με την πρόθεση της δημοτικής αρχής να είναι στην κατεύθυνση διερεύνησης πιθανών συγκλίσεων με τις παρατάξεις, που βρίσκονται στην αντιπολίτευση.
Εκπεφρασμένη άποψη της δημοτικής αρχής, όπως ρητά την έχει διατυπώσει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας, είναι να προχωρήσει η αντικατάσταση των λαμπτήρων οδοφωτισμού με λαμπτήρες led, μέσω μόχλευσης κεφαλαίων, που θα προέλθουν από τον ιδιωτικό τομέα. Με αυτό τον τρόπο εκτιμά πως τα οφέλη για τον δήμο θα είναι μεγαλύτερα, καθώς ο τρόπος χρηματοδότησης του έργου με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ, εξασφαλίζει ότι η αποπληρωμή του έργου γίνεται σε βάθος χρόνου, χωρίς να απαιτείται άμεσα εκταμίευση δημοτικών πόρων για την αποπληρωμή του έργου κατά την παραλαβή, απελευθερώνοντας έτσι σημαντικούς πόρους για να επιδιωχθούν περισσότερες αναπτυξιακές προτεραιότητες και παράλληλα αξιοποιούνται ιδιωτικά κεφάλαια για την υλοποίηση και παροχή δημόσιων υποδομών και υπηρεσιών. Έτσι, δίνονται ισχυρά κίνητρα στον ανάδοχο για τη μακροπρόθεσμη διατήρηση ενός άρτιου τεχνικά έργου και την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου. Άλλωστε, τονίζεται ότι τον ίδιο δρόμο έχουν ακολουθήσει και οι περισσότεροι από τους δήμους, που έχουν προχωρήσει σε ανάλογες παρεμβάσεις τα τελευταία χρόνια.
Όταν το θέμα είχε τεθεί εκ νέου στην Οικονομική Επιτροπή, αλλά και στο δημοτικό συμβούλιο, χωρίς ωστόσο εκεί να γίνει εκτενής συζήτηση, είχαν υπάρξει αντιδράσεις τόσο από την πλευρά της «Ενότητας Πολιτών- Νέα Γιάννενα», που είχε υπεραμυνθεί των δικών της ενεργειών, όσο και από την παράταξη «Ιωάννινα_2023», που υποδείκνυε ως καλύτερη λύση την κατάθεση πρότασης σε πρόσκληση της περιφέρειας, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Ωστόσο, εκτιμάται πως δύσκολα η κ. Καλογιάννη θα πει όχι σε μια μέθοδο μόχλευσης ιδιωτικών κεφαλαίων, από τη στιγμή που η ίδια, ως αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, επέλεξε την ίδια μέθοδο, μέσω του προγράμματος ELENA.
Με δεδομένο το αρνητικό προηγούμενο με την προσπάθεια ανάθεσης μέρους της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτες, αυτή τη φορά ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας δε θα προσέλθει στην Οικονομική Επιτροπή με μια πρόταση «take it or leave it», αλλά θα επιχειρήσει να καταγράψει απόψεις και να επιδιώξει συγκλίσεις με τις άλλες παρατάξεις, πριν καταλήξει στη διαμόρφωση της τελικής πρότασης της δημοτικής αρχής, η οποία θα πρέπει να έρθει προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο.
Αν εξασφαλιστεί η συναίνεση για τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών εμφανίζεται ανοιχτός στη μέθοδο που θα επιλεγεί, αν δηλαδή το έργο θα υλοποιηθεί μέσω Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) με κάποια από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται ήδη στη χώρα μας, ή μέσω της περιφέρειας Ηπείρου και του ELENA, ενώ αρνητικός –κατά πληροφορίες- δεν είναι ούτε στη συζήτηση για τη μέθοδο χρηματοδότησης από το πρόγραμμα συγχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, που έχουν επίσης ακολουθήσει αρκετοί δήμοι.
Πέραν της συζήτησης για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού, στη συνεδρίαση της Δευτέρας ενδιαφέρον παρουσιάζει και το θέμα της έγκρισης των όρων δημοπράτησης για τη μίσθωση ακινήτου για τη στέγαση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου.

Σχετικά άρθρα

Σε μία πλατφόρμα «έξυπνες» εφαρμογές και υπηρεσίες

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο