ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Οι σωροί σκουπιδιών έφεραν συναίνεση

Χωρίς εντάσεις σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αλλά με εκατέρωθεν «καρφιά», εγκρίθηκε η προώθηση των διαδικασιών πρόσληψης εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας, με συμβάσεις δύο και οκτώ μηνών, με την… ευχή να μπορέσει να ανταποκριθεί η υπηρεσία στις ανάγκες, που θα ενταθούν μετά τη λήξη της σύμβαση που υπάρχει με ιδιώτη σε Μπιζάνι και Παμβώτιδα.

Το θέμα της πρόσληψης 25 εργαζόμενων (21 εργάτες και τέσσερις οδηγοί) με συμβάσεις οκτάμηνης διάρκειας ψηφίστηκε ομόφωνα, ενώ για την πρόσληψη 20 εργαζομένων (19 εργάτες καθαριότητας και ένας οδηγός) με δίμηνες συμβάσεις καταψήφισε η «Λαϊκή Συσπείρωση», θέτοντας ζητήματα ασφάλειας των εργαζομένων που δεν προλαβαίνουν καν να εκπαιδευτούν.
Ως προς το πολιτικό σκέλος, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, μετά την προηγούμενη καταψήφιση της ανάθεση του έργου των δημοτικών ενοτήτων σε ιδιώτη, εκλαμβάνουν την πρόταση της δημοτικής αρχής για πρόσληψη προσωπικού ως «αναδίπλωση», από την άλλη πλευρά η δημοτική αρχή σημειώνει ότι είναι μια «λύση ανάγκης», καθώς οι ανάγκες είναι πολλές και το υπάρχον προσωπικό δεν μπορεί να ανταποκριθεί, ιδίως ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την εισήγηση από την πλευρά της υπηρεσίας και ερωτήσεις, από την πλευρά της αντιπολίτευσης, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Βαγγέλη Πήχα να σημειώνει ότι η λύση δεν είναι αυτή που επιθυμεί η δημοτική αρχή, για αυτό υπάρχει συνεχής διαβούλευση για τις επόμενες κινήσεις.
«Ελπίζουμε με νέο κοινωφελές πρόγραμμα να ανταπεξέλθουμε, όμως το βασικό είναι ότι σε δέκα ημέρες λήγει η σύμβαση στη δημοτική ενότητα Παμβώτιδας και σε έναν μήνα στο Μπιζάνι. Υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στη διαδικασία, οπότε θέλουμε προσωπικό να δουλέψει και δεύτερη βάρδια τα οχήματα για να ανταπεξέλθουμε», σημείωσε.
Ξεκινώντας της εισηγήσεις, ο Θωμάς Μπέγκας υπεραμύνθηκε του έργου της δικής του αντιδημαρχίας και δημοτικής αρχής. «Εμείς παραδώσαμε ένα ολοκληρωμένο τοπικό σχέδιο ενσωματωμένο στον περιφερειακό σχεδιασμό, που είναι απαραίτητα εργαλεία για χρηματοδότηση δράσεων για ολοκληρωμένη διαχείριση. Το θέμα της αποκομιδής είναι ένα επιμέρους ζήτημα. Να το συζητήσουμε σοβαρά και χαιρόμαστε που έρχεται αυτή η εισήγηση σήμερα, γιατί το είχαμε προβλέψει», σημείωσε.
Από την πλευρά της, η Τατιάνα Καλογιάννη κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι δεν είναι έτοιμη να παρουσιάσει ένα ολιστικό σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων και υπερψήφισε με προϋποθέσεις την ολοκληρωμένη αναδιάρθρωση της υπηρεσίας και την τροποποίηση του κανονισμού, την αποκομιδή επτά ημέρες την εβδομάδα και την εφαρμογή του εγκεκριμένου τοπικού σχεδίου, όπου περιλαμβάνεται και αναλυτικό χρονοδιάγραμμα των δρομολογίων απορριμματοφόρων. «Αναμένουμε ένα σαφές, επαρκές και πλήρως κοστολογημένο σχέδιο για τη διαχείριση αποβλήτων», τόνισε.
«Αν η πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, θα έπρεπε από σήμερα να συζητάμε για αλλαγή οργανογράμματος και νέες οργανικές θέσεις», σημείωσε η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Όλυ Τσουμάνη.
Του δημόσιου χαρακτήρα της καθαριότητας υπεραμύνθηκε και ο επικεφαλής της Αριστερής Παρέμβασης Χρήστος Πατσούρας, σημειώνοντας πως «όταν θέλει το σύστημα, βρίσκεται τρόπος για προσλήψεις», ενώ ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι θα ζητήσει τη μονιμοποίηση όσων προσληφθούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Απαντώντας συνολικά και κλείνοντας τη συνεδρίαση, ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ «επέστρεψε τα πυρά» που δέχθηκε από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, σημειώνοντας πως «η αποκομιδή των απορριμμάτων, που επηρεάζει υγεία και αισθητική, ήταν και παραμένει πλημμελής. Και ήταν πλημμελής και κατά την περίοδο της προηγούμενης δημοτικής αρχής και το χρεώθηκε αυτό. Ακούσαμε τώρα ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην ολιστική διαχείριση. Δεν ξέρω καμία δημοτική αρχή που σε 15 ημέρες να έχει ολιστικό σχέδιο και να λύσει παθογένειες δεκαετιών», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η αντιπολίτευση «πέταξε την μπάλα στην εξέδρα», γιατί χρεώθηκε το πρόβλημα που δημιούργησε με τη στάση της στην προηγούμενη συνεδρίαση.
Ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο μπορεί πολλοί να θεώρησαν ότι ηττήθηκε η δημοτική αρχή, όμως η εικόνα της πόλης με τους σωρούς των σκουπιδιών χρεώθηκε στην αντιπολίτευση και το δημοτικό συμβούλιο.
Απαντώντας σε ερωτήματα που είχαν τεθεί για τη βελτίωση της εικόνας της πόλης τις τελευταίες ημέρες, είπε ότι αυτό οφείλεται στην εργασιακή ηρεμία που αποκαταστάθηκε στην υπηρεσία. «Έγινε μεγάλη σπέκουλα στους εργαζόμενους ότι με τη συμμετοχή του ιδιώτη κινδυνεύουν οι εργασιακές τους θέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει ανησυχία και αναστάτωση.
«Η καθαριότητα πάσχει. Είναι πολύ καλά τα ολιστικά σχέδια όμως η πόλη τα Χριστούγεννα πρέπει να είναι καθαρή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος ο οποίος συμπλήρωσε ότι και κάποιοι άλλοι θα πρέπει να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη, καθώς επέλεξαν προεκλογικά να υλοποιήσουν απόφαση του Ιανουαρίου για την πρόσληψη προσωπικού με οκτάμηνες συμβάσεις, γεγονός που οδήγησε στην ακύρωσή της από την Αποκεντρωμένη.
«Τα σκουπίδια αφορούν όλους. Δεν εκτίθεται μόνο ο δήμαρχος. Χαίρομαι που ψηφίζουμε μια λύση, που δεν είναι ριζική, αλλά θα απεμπλέξει σε ένα βαθμό το πρόβλημα», κατέληξε ο κ. Ελισάφ, λέγοντας πως θα υπάρξει χρόνος για να εξευρεθούν σταθερότερες λύσεις το επόμενο διάστημα.

Σχετικά άρθρα

Σε μία πλατφόρμα «έξυπνες» εφαρμογές και υπηρεσίες

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο