ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σε καλό επίπεδο, αλλά δε λείπουν τα προβλήματα

Στο «μικροσκόπιο» και της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας μπαίνει ξανά η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που αποτελεί το κομβικότερο σημείο για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας στους πολίτες και, παράλληλα, για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων που παρέχουν τριτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Η Ήπειρος και ειδικότερα τα Γιάννενα, με την λειτουργία επτά Κέντρων Υγείας, ενός Αστικού τύπου στην πόλη και έξι Αγροτικού Τύπου στους δήμους του νομού, καθώς και έξι Τοπικών Μονάδων Υγείας επίσης στην πόλη των Ιωαννίνων, βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, όσο και αν πάντα υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και υποδομές.

Ενδεικτικοί είναι οι αριθμοί της προσβασιμότητας μόνο στο Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων (στον χώρο του παλιού ΙΚΑ). Σύμφωνα με τον διευθυντή της μονάδας Κώστα Φώτο, το Κ.Υ. δέχεται κάθε χρόνο πάνω από 60.000 επισκέψεις και στα εργαστήρια διενεργούνται περί τις 25.000 εξετάσεις.

Παρόλα αυτά δε λείπουν τα προβλήματα, για τα οποία ενημερώθηκε ο νέος διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Ιωάννης Καρβέλης, κατά την επίσκεψή του στα Γιάννενα, την περασμένη εβδομάδα.

Ένα από αυτά είναι η ανάγκη προμήθειας νέου ακτινολογικού εργαστηρίου, που τελικά θα γίνει χάρη στην ευαισθητοποίηση της περιφέρειας Ηπείρου, που διέθεσε ήδη τη σχετική πίστωση και αναμένονται οι απαραίτητες διαδικασίες και αδειοδοτήσεις. Κάθε χρόνο, στο ακτινολογικό εργαστήριο απευθύνονται περίπου 11.000 πολίτες, και το διάστημα αυτό που δε λειτουργεί, οι πολίτες αναγκαστικά να παραπέμπονται σε άλλες δημόσιες ή ιδιωτικές δομές.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης ο διαγωνισμός για ένα νέο μηχάνημα υπερήχου, ωστόσο μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργείται από τις ελλείψεις σε προσωπικό. Στο Κ.Υ. υπηρετούν μόνο δύο οδοντοτεχνίτες, με αποτέλεσμα η λίστα αναμονής για την κατασκευή τεχνητών οδοντοστοιχιών να υπερβαίνει τον ένα ή και ενάμιση χρόνο, σύμφωνα με τον κ. Φώτο.

Πρόσφατα έγινε σύμβαση με ένα ιδιωτικό εργαστήριο, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση, αλλά, όπως σημείωσε, είναι πολύ μεγάλος ο όγκος δουλειάς και η δομή δεν μπορεί να ανταποκριθεί γρήγορα.

«Υπάρχουν ελλείψεις σε ιατρούς και σε ειδικότητες, όπου υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής, για τις οποίες ενημερώσαμε τον διοικητή και περιμένουμε να εγκριθούν οι διαδικασίες πρόσβασης», σημείωσε.

 

Προς αξιολόγηση οι ΤΟΜΥ

Το θέμα της γενικότερης λειτουργίας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η δυνατότητα αποσυμφόρησης των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων επίσης αποτέλεσε αντικείμενο των συναντήσεων του κ. Καρβέλη με τον Ιατρικό Σύλλογο Ιωαννίνων και τους τοπικούς φορείς.

Σύμφωνα με τον κ. Φώτο, «η ποιότητα και το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών στην Ήπειρο και ειδικότερα στα Γιάννενα είναι σε υψηλό επίπεδο, σε σχέση με άλλες περιοχές που είχε επισκεφθεί ο διοικητής».

Το υπουργείο Υγείας, με απόφασή του, προχωρά πάντως στην αξιολόγηση των Τοπικών Μονάδων Υγείας, όπου αυτές λειτουργούν, με τον αρμόδιο υπουργό Βασίλη Κικίλια να δηλώνει πρόσφατα πως οι ΤΟΜΥ θα λειτουργήσουν κανονικά και θα ενισχυθούν, μέσα όμως από διαδικασία αξιολόγησης και μετεξέλιξης. Σύμφωνα με την πρόσκληση που δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια», η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σε πέντε μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

«Αυτό που συμβαίνει είναι ότι διαδοχικές κυβερνήσεις εστιάζουν τα τελευταία χρόνια στην πρωτοβάθμια φροντίδα και κάθε χρονιά, κάτι προστίθεται. Ποτέ δεν είμαστε στο καλύτερο δυνατό, αλλά πάντα προστίθεται κάτι και η συμβουλή μου θα ήταν να συμμετέχουν όλοι σε αυτή την προσπάθεια, όχι μόνο οι γιατροί, αλλά και το προσωπικό και οι ίδιοι οι πολίτες», σημείωσε.

Πρόσθεσε δε πως όλες οι δημόσιες δομές υγείας αξιολογούνται και αποστέλλουν στο υπουργείο και την ΥΠΕ τα μηνιαία στοιχεία, ενώ οι ΤΟΜΥ, με δεδομένο πως χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, υπόκεινται σε επιπλέον αξιολογήσεις. «Ίσως η διάθεση του υπουργείου είναι για κάτι περισσότερο. Πάντως για εμάς, η μεγαλύτερη αξιολόγηση είναι η γνώμη του πολίτη και η δική μας επάρκεια να ανταποκριθούμε στις ανάγκες», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Δεσμεύσεις για επέκταση των ΤΟΜΥ

Ηπειρωτικός Αγών

Προστέθηκαν καθήκοντα, αποδυναμώθηκε σε προσωπικό

Γεωργία Χαλάτση

Δε βλέπει ανάγκη για mega εμβολιαστικό κέντρο το υπουργείο Υγείας