ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πρώτη μετωπική σύγκρουση για τα Led

Έναν διαφορετικό τρόπο υλοποίησης του έργου της αναβάθμισης του ηλεκτροφωτισμού προτείνει κάθε παράταξη του δημοτικού συμβουλίου, όπως προέκυψε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, στην οποία, με τις ψήφους των μελών της πλειοψηφίας (έξι προς τρία), ακυρώθηκε ο διεθνής ηλεκτρονικός διαγωνισμός με τίτλο «Προμήθεια φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας LED», προϋπολογισμού 3 εκάτ. ευρώ, που θα προέρχονταν από τα ανταποδοτικά τέλη.

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε με απόφαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής και μελέτη που είχε εγκριθεί ομόφωνα από την προηγούμενη σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου, με στόχο την αντικατάσταση περίπου 3.000 λαμπτήρων φωτισμού με νέας τεχνολογίας.
Ωστόσο, όπως από τις αρχές Αυγούστου η παράταξη της νυν δημοτικής αρχής είχε κάνει γνωστό το γεγονός ότι η χρηματοδότηση του έργου -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- από τα ανταποδοτικά τέλη, δηλαδή χρήματα από τα ταμεία του δήμου, δεν την έβρισκε σύμφωνη.
Εντάσσοντας το έργο σε μια ολιστική προσέγγιση, που αφορά την κάλυψη με φωτισμό LED μεγαλύτερου μέρους της έκτασης του δήμου ή ακόμη και του συνόλου του, μέσω της αξιοποίησης ιδιωτικών και ευρωπαϊκών πόρων, αλλά και την αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών, με σκοπό την ελάφρυνση των νοικοκυριών, η δημοτική αρχή εισηγήθηκε την ακύρωση του διαγωνισμού.
Όπως ανέφερε ο εισηγητής, αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας, ο διαγωνισμός αφορούσε ένα πολύ μικρό ποσοστό της κάλυψης του δήμου, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι η δημοτική αρχή επιδιώκει να χρησιμοποιήσει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, που σε βάθος χρόνου θα αποφέρουν πολλαπλά οφέλη.
«Η χρηματοδότηση της επένδυσης από ίδιους πόρους του δήμου, δηλαδή μέσω των τελών καθαριότητας και φωτισμού, αποτελεί μια μη δόκιμη πρακτική, που συνήθως δεν επιλέγεται από τους ΟΤΑ, καθώς δεσμεύει τους εν λόγω πόρους του δήμου, επιδεινώνει τις χρηματοροές του και δεν εξαλείφει τις στρεβλώσεις μεταξύ των τελών που πληρώνει ο πολίτης και των υπηρεσιών που απολαμβάνει», σημείωσε ο κ. Βάββας, επισημαίνοντας σε δηλώσεις του πως το μικρό ποσοστό κάλυψης για την έκταση του δήμου, αλλά και για το συνολικό ύψος της επένδυσης, δημιουργεί τεχνικές και οικονομικές αστοχίες, καθιστώντας ελλιπή και αποσπασματική την όλη παρέμβαση, με αρνητικές συνέπειες στη μελλοντική λειτουργία του συνολικού συστήματος ηλεκτροφωτισμού του δήμου.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Βάββας η δημοτική αρχή προτίθεται να προχωρήσει άμεσα, δίνοντας ένα χρονοδιάγραμμα 4 με 5 μηνών, στην προμήθεια φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας LED, που θα καλύπτουν τουλάχιστον το 70% της συνολικής εγκατάστασης του δήμου, και στη χρηματοδότηση της επένδυσης με μόχλευση πόρων από τον ιδιωτικό τομέα.
Η συγκεκριμένη παρέμβαση, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, θα έχει πολλαπλά οφέλη σε βάθος χρόνου, καθώς στοχεύει επίσης στην ενεργειακή αποδοτικότητα και την εξοικονόμηση ενέργειας, που θα επιτευχθεί σε μεγαλύτερο ποσοστό αν το φυσικό αντικείμενο επεκταθεί, στον μηδενισμό των λειτουργικών εξόδων συντήρησης της υποδομής που θα δημιουργήσει πρωτογενές πλεόνασμα στα ανταποδοτικά τέλη, στη βελτίωση των χρηματοροών του και τον εξορθολογισμό των οικονομικών δεδομένων των ανταποδοτικών τελών και στην αξιοποίηση του οικονομικού οφέλους που θα προκύψει είτε για τη μείωση τελών, είτε για πρόσθετες συναφείς επενδύσεις (νέα δίκτυα ή αναβάθμισή υφισταμένων).
Η δημοτική αρχή, όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση, θα αξιοποιήσει την πρόσκληση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος», που είναι στον αέρα, καταθέτοντας προτάσεις για άλλα ενεργειακά έργα, όπως έχει τη δυνατότητα και έτσι δε θα χαθεί ούτε ένα ευρώ για τον δήμο.

«Επίθεση» και στους συμπράττοντες

Για επιεικώς «πραξικοπηματική απόφαση» έκανε λόγο ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής Θωμάς Γιωτίτσας, ο οποίος εκ μέρους της «Ενότητας Πολιτών» πρότεινε να συνεχιστεί ο διαγωνισμός και να ενταχθεί το έργο στην πρόσκληση του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020», ώστε να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, κάτι που επρόκειτο να δρομολογήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή, καθώς η πρόσκληση «άνοιξε» στα τέλη Ιουλίου.
«Επιχειρηματολογήσαμε γιατί θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτη αυτή η απόφαση. Βασικότερη όλων των αιτιάσεων είναι ότι θεωρούμε την Οικονομική Επιτροπή αναρμόδια πολιτικά να αποφασίσει για ένα τόσο σημαντικό θέμα. Ζητήσαμε το θέμα να έρθει στο δημοτικό συμβούλιο, το ανώτατο θεσμικό όργανο του δήμου, που θα είχαν τη δυνατότητα να πάρουν θέση και οι παρατάξεις που δεν εκπροσωπούνται στην Οικονομική Επιτροπή, πόσο μάλλον όταν δύο από αυτές έχουν συμπράξει στη δημοτική αρχή, αναφέρομαι στις παρατάξεις των κ.κ. Γκόντα και Μπαρτζώκα, και οι οποίες τον Μάρτιο 2019 είχαν ψηφίσει στο δημοτικό συμβούλιο τη μελέτη που εμείς δημοπρατήσαμε και τη συγκεκριμένη διαδικασία. Αναρωτιόμαστε αν σήμερα αναιρούν τους εαυτούς του, υιοθετώντας την πρόταση της δημοτικής αρχή για ακύρωση του διαγωνισμού», σημείωσε ο κ. Γιωτίτσας.
Μάλιστα, η Ενότητα Πολιτών θα προσφύγει διοικητικά κατά της απόφασης και θα ζητήσει μια τεκμηριωμένη εναλλακτική πρόταση για τον τρόπο που θέλει να δημοπρατήσει αυτό το έργο.
«…Γιατί σήμερα δεν υπήρξε καμία πρόταση από τον κ. Βάββα, παρά μόνο μια αόριστη πρόταση της δημοτικής αρχής να φέρει μια μελέτη κόστους-οφέλους για να αντλήσει κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα, κάτι που εμείς θεωρούμε απαράδεκτο και ότι δεν είναι προς το συμφέρον του δήμου. Κατόπιν αυτών, θα θέσουμε το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου εκτός ημερήσιας. Θέτουμε τη δημοτική αρχή προ των ευθυνών της, διότι ουσιαστικά πετάει στον κάλαθο των αχρήστων μια δουλειά πολλών ετών, μια εξοικονόμηση πόρων που είχε επιτευχθεί από τη δική μας δημοτική αρχή, μια δουλειά έτοιμη, που θα μπορούσε άμεσα να συμβασιοποιηθεί και να υλοποιηθεί, με προφανή τα οικονομικά οφέλη για τους δημότες», κατέληξε.
Σε ανακοίνωσή της η παράταξη τονίζει ιδιαίτερα την εξασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του ηλεκτροφωτισμού. «Με τη στάση τους αυτή αποδεικνύεται για πρώτη φορά η αλήθεια της θέση μας, ότι δηλαδή η “Νέα Εποχή” ποτέ δεν επιθυμούσε συνεργασία με τη δική μας παράταξη, γιατί προφανώς η δημοτική αρχή που είχε στο μυαλό της, στηρίζεται σε ένα εντελώς διαφορετικό ιδεολογικό υπόβαθρο από το δικό μας. Γιατί γνώριζαν πολύ καλά ότι εμείς δε θα παραδίδαμε ποτέ ένα δημόσιο αγαθό σε ιδιώτες, παρά μόνο ως έσχατη λύση ανάγκης», επισημαίνεται.

Διαφωνία και από τα «Ιωάννινα_2023»

Να συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο ζήτησε και το μέλος της Επιτροπής από την παράταξη «Ιωαννινα_2023» Βασίλης Κοσμάς, σημειώνοντας πως θα πρέπει να ενταχθεί το έργο στο Ε.Π. Ήπειρος, ενώ κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι με τον προτεινόμενο «μελλοντικό» τρόπο υλοποίησης, δεν περιλαμβάνει στο αντικείμενο του έργου την αποκατάσταση των βλαβών/φθορών που αφορούν το οδικό και αστικό οδοφωτισμό και των συνοδών έργων, την αναβάθμιση, συντήρηση και εξασφάλιση της καλής λειτουργίας του δικτύου αυτού, καθώς και την εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος τηλεδιαχείρισης και ελέγχου της λειτουργίας του.
Με πρότασή της, ζητά ακόμη από τη δημοτική αρχή να προωθήσει άμεσα τις απαραίτητες διαδικασίες για την αναζήτηση νέου εναλλακτικού παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας (συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ Α.Ε.), που θα τροφοδοτεί με φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια όλες τις υφιστάμενες παροχές των δημοτικών εγκαταστάσεων και κυρίως της ΔΕΥΑΙ και ειδική προνομιακή τιμολόγηση των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, καθώς και των οικονομικά ασθενέστερων δημοτών.

Διαφωνούν με ΣΔΙΤ οι εργαζόμενοι

Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών ανταποδοτικής λειτουργίας και λειτουργίας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στους δήμους, δηλώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ, καταγγέλλοντας την ακύρωση από την Οικονομική Επιτροπή του διαγωνισμού για την προμήθεια LED.
«Ως Σύλλογος έχουμε άποψη για το μέγεθος του έργου, αλλά αυτό είναι καθαρά διοικητική απόφαση. Αυτό που αποτελεί όμως πολιτική απόφαση, με την οποία διαφωνούμε, είναι η ακύρωση της προμήθειας -την ώρα μάλιστα που υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση στο ΕΣΠΑ και μπορεί να χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου- για να προχωρήσει το έργο μέσω Σύμπραξης Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Με άλλα λόγια, προκρίνεται η χρηματοδότηση με τρόπο τέτοιο, που να αναλάβει κάποια εταιρία να αγοράσει και να αντικαταστήσει τις λάμπες, με αμοιβή τμήμα των εσόδων από τα ανταποδοτικά του δήμου για πολλά χρόνια, την ίδια στιγμή που θα μπορούσε να επιχορηγηθεί το έργο από το ΕΣΠΑ και να μειωθούν επιτέλους τα ανταποδοτικά τέλη για τα λαϊκά νοικοκυριά», αναφέρεται, μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών

Στα χέρια της ΚΕΔΕ η υπόθεση της πυροπροστασίας